Sa urmam exemplul sfinților isihaști facand din voința lui Dumnezeu voința noastra, spune Episcopul Sofronie

„Să primim cu smerenie toate încercările și să urmăm exemplul sfinților isihaști, făcând din voința lui Dumnezeu voința noastră, iar aceasta numai prin rugăciune se poate”, a spus luni Episcopul Sofronie.

Afirmaţiile Episcopului Oradiei au fost făcute la conferința preoţească de toamnă din Protopopiatul Oradea care s-a desfăşurat în sala festivă a instituţiei.

Întâlnirea se înscrie în evenimentele organizate, la nivel eparhial, în „Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”.

În timpul conferinţei, ierarhul a subliniat că „prin rugăciune avem mângâierea și certitudinea că Dumnezeu ne ajută și ne inspiră”.

Pentru ca rugăciunea să poată ajunge în inimă, pentru a o încălzi și pentru a revărsa harul lui Dumnezeu în viața noastră, „avem nevoie de dascăli în rugăciune, de Părinți duhovnicești care să ne învețe cum să ne rugăm”, a mai spus el.

„Modelele prin excelență sunt marii sfinți isihaști pe care-i comemorăm anul acesta în chip special, care s-au îmbrăcat cu harul Duhului Sfânt prin chemarea stăruitoare a ajutorului lui Dumnezeu în viața lor și a întregii lumi. Ei ne sunt adevărate borne, pietre de hotar în propriul nostru urcuș duhovnicesc”.

„Astfel, recunoscându-i ca dascăli ai rugăciunii pentru întreaga lume, de fapt îi chemăm în ajutor ca să ne întărească în slabele noastre rugăciuni și să fortifice puținele noastre puteri ca să putem să-L chemăm cu stăruință pe Dumnezeu”, a explicat Preasfinţia Sa.

Prelegerea întâlnirii s-a intitulat „Sfinții isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț – modele de viețuire pentru monahul și creștinul contemporan” şi a fost susţinută de Părintele vicar eparhial Radu-Valer Rus.

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).