Mitropolitul Teofan a vorbit duminică despre „Scara [Sf. Ioan Scărarul – n.ed.] ca imagine a drumului nostru către Dumnezeu, o scară puternic înrădăcinată în Piatra cea din capul unghiului, înrădăcinată puternic în inima Împărăției Cerurilor precum o ancoră neclintită. Pe această scară suntem chemați să urcăm noi, creștinii, sprijinindu-ne de cei doi stâlpi ai scării” – postul și rugăciunea.
„Viața creștină este descrisă de Sf. Ioan Scărarul uneori ca o cascadă care urcă în sus. Abaterea de la rău este începutul pocăinței, spune el. Începutul pocăinței este începutul mântuirii. Începutul mântuirii este buna hotărâre a omului pentru a bineplăcea lui Dumnezeu”, a afirmat Înaltpreasfințitul Părinte Teofan.
„Uneori, în viața creștină adevărată, scara este o urcare întru adânc, o scoborâre întru cele mai dinăuntru ale ființei omului. Și prima treaptă pe care o întâlnește omul coborând în sine este o treaptă care-i arată dezlănțuirea păcatului care se află într-ânsul.”
„Omul acesta, care încearcă să urce către cer coborând în sine, își dă seama de toată de minciuna, de tot putregaiul, de toată cenușa, de tot scandalul, de toată mândria, de tot păcatul care se află într-ânsul. Și prima lui reacție este să plângă în hohote văzând hăul întunecat al păcatului care este așezat în adâncimea ființei sale”, a explicat părintele mitropolit.
„Dar, având curajul să pătrundă în această negură, omul dându-și seama de starea de păcat în care se află, cu mila Domnului o depășește pe aceasta și coboară încă o treaptă întru adânc”, a continuat Înaltpreasfinția Sa.
„Și acolo se întâlnește cu adevăratul sine, se întâlnește cu locul unde harul lui Dumnezeu s-a așezat prin botez și vede acolo sălașul cel binecuvântat al Împărăției Cerurilor și aceasta este, deși întru adânc, atingerea scării celei de sus, care-l duce pe om în taina Preasfintei Treimi.”
Împărăția se dă celor care se silesc să o ia
„Desigur, a coborî pe această scară, a urca pe această scară nu este lucru ușor. Omul este chemat să-și întărească voința. Dai cele ale voinței și primești cele ale harului, mărturisește Patericul. Dai sânge, adică sângele voinței și determinării tale, și primești duh, adică Duhul Sfânt, mărturisește de asemenea un părinte binecuvântat din Pateric”, a adăugat părintele mitropolit.
„Urcușul pe această scară nu este un demers ușor. Omul este chemat să nu se oprească, chiar dacă a căzut”, a precizat ierarhul, amintind în acest sens afirmația Mântuitorului, Care a spus că Împărăția Cerurilor se dobândește cu multă stăruință și doar cei ce se silesc pe ei înșiși pun mâna pe ea.
„Căci fierul, dacă nu-l înroșești încontinuu, nu poate în cele din urmă să primească forma pe care dorești să i-o dai. Dacă nu este înroșit în permanență și se răcește, apoi foarte greu este să-l aprinzi din nou”, a explicat Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
„Dacă voința are un rol, iubiți credincioși, în urcarea noastră pe scara creștină către Dumnezeu, este bine să cunoaștem că Izvorul puterii noastre de a urca nu este voința proprie. Voința este importantă dacă se luptă pentru a-L avea pe Domnul Dumnezeu, pe Mântuitorul Iisus Hristos, ca Izvor al puterii noastre de a urca, pentru că Domnul Hristos este Baza scării”, a mai spus ierarhul.
„Domnul Hristos este și rădăcina scării celei din cer, este Alfa și Omega, începutul și sfârșitul scării, mijlocul scării și finalitatea scării.”
„Din scară, Domnul Hristos se adresează nouă zicându-ne: Îndrăzniți! Eu am biruit lumea. Sau: Luați, mâncați, Acesta este Trupul Meu, găsind în Sfânta și Dumnezeiasca Euharistie puterea determinării de a urca în pofida tuturor piedicilor care ne stau înainte, pentru că Domnul Hristos este sensul urcușului nostru, Domnul Hristos este bucuria urcușului nostru, Domnul Hristos este puterea urcușului nostru de la pământ la cer”, a mai spus Mitropolitul Teofan.
Înaltpreasfinția Sa a enumerat și cele trei lucruri indispensabile pentru urcușul duhovnicesc: Sfânta Euharistie, Sfânta Scriptură împreună cu scrierile Sfinților Părinți, precum și rugăciunea. „Cel care nu se roagă nu poate să urce”, a avertizat Mitropolitul Teofan.
În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul l-a hirotonit întru preot, pe seama parohiei ieșene Bucium, pe Arhidiaconul Cristian Florin Cîrlescu, care timp de aproape 14 ani a fost slujitor la Catedrala Mitropolitană din Iași.
După slujbă, Părintele Mitropolit Teofan i-a oferit dirijorul Corului „Sanctus” al Catedralei Mitropolitane, lect. dr. Costel Mirel Nechita, „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei”, ca semn de recunoștință pentru îndelungata și rodnica sa activitate.
Mitropolitul Irineu al Olteniei își sărbătoreşte în ziua de 06 aprilie ocrotitorul spiritual: pe Sf. Sfinţit Mc. Irineu, Episcop de Sirmium. Patriarhul Daniel l-a felicitat pe IPS Irineu de ziua onomastică.
Mitropolitul Irineu al Olteniei a făcut studii la .....
Data: Apr 6, 2022
Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, împlineşte miercuri 60 de ani. Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a transmis Preasfinţiei Sale un mesaj de felicitare.
Ierarhul s-a născut în 6 aprilie 1962, în comuna .....
Data: Apr 6, 2022
Asociația Auxiliară a Femeilor Ortodoxe Române din America (AROLA) şi-a continuat și în acest an tradiția de a cinsti, în fața comunității, mame creştine care sunt exemple pentru cei din jur: cinci românce ortodoxe din protopopiatele de peste ocean au fost distinse luna trecută cu .....
Data: Apr 6, 2022
La Muzeul Național al Unirii a fost vernisat marți Exponatul lunii aprilie: șapte fotografii de Samoilă Mârza, fotograful Marii Uniri, cu șantierul Bisericii .....
Data: Apr 6, 2022
Sunt opt slujbe care poartă numele de „Denii” în cultul Ortodox. Două, în Săptămâna a cincea din Postul Paștilor și șase în Săptămâna Pătimirilor.
Datorită frumuseții și profunzimii lor, Deniile sunt foarte populare în rândul credincioșilor. Semnificația și istoricul .....
Data: Apr 6, 2022
Credincioşii ortodocşi români din Paris şi împrejurimile capitalei Franţei au adus .....
Data: Apr 6, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Credinta si cultura azi - Cultura informatiei. Pledoarie pentru cunoastere (14 05 2017)
Biserica azi - Crucea, de la simbol la atitudine de viata (13 09 2016)
Valoarea faptei - Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului
Secvente Trinitas - Parohia Ortodoxa Romana din Ulm, Germania.(23 07 2015)
Biserica azi - Crucea si rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos in crestinismul timpuriu (15 03 2017)
Cuvant pentru suflet - Sfantul Apostol Toma (04 10 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).