O delegație a Bisericii Ortodoxe Române a vizitat în perioada 4-6 aprilie 2022 mai multe comunități care implementează proiecte de ecologie integrală și voluntariat în regiunea Milano.
Vizita a facilitat asimilarea modelelor de bună practică în domeniul ecologiei din Italia pentru derularea proiectului pilot inițiat anul acesta în 16 parohii ortodoxe din România și Republica Moldova.
Programul primei zile a cuprins vizitarea oratoriului San Luigi din localitatea Schianno, unde se desfășoară activități de formare a tinerilor inclusiv în domeniul ecologiei și agriculturii.
Comunitatea Nocetum
Un alt reper al vizitei a fost comunitatea Nocetum dezvoltată începând cu anul 1988 în jurul bisericii Sfinții Filip și Iacov la periferia orașului Milano.

Nocetum a fost recunoscută în 2020 drept Comunitate Laudato Si’ datorită eforturilor de protejare a mediului înconjurător și de susținere socială a persoanelor în nevoi.
Proiectele dezvoltate de această comunitate includ găzduirea mamelor cu copii, serviciu de catering, serviciu educațional, inițiative ecologice și spirituale.
Dialog cu partenerii de la Caritas Ambrosiana
La Nocetum a avut loc întâlnirea membrilor delegației Bisericii Ortodoxe Române cu Luciano Gualzetti, directorul Caritas Ambrosiana.

Luciano Gualzetti a menționat că problemele climatice au un impact în mod particular asupra persoanelor care nu sunt în stare să construiască alternative, adică asupra săracilor. De aceea, trebuie conștientizat că „suntem cu toții în aceeași barcă și trebuie să ne unim forțele, responsabilitățile și cunoștințele”.
Directorul Caritas Ambrosiana s-a referit la unele comunități din zonă care au tradus enciclica Laudato Si’ a papei Francisc în propria experiență de viață.
Membrii delegației române au prezentat proiectul pilot al Bisericii Ortodoxe Române în domeniul ecologiei și au subliniat importanța schimbului de experiență pentru etapele următoare ale proiectului.
Potrivit membrilor delegației, experiențele concrete pe care le trăiesc persoanele din Biserica Romano-Catolică în Italia vor constitui un fundament pentru proiectul Patriarhiei Române și vor fi adaptate specificului societății din România și Republica Moldova.
Pachamama
Comunitatea de tineri și familii tinere fondată în 2009 la Olgiate Olona sub numele de Pachamama a fost vizitată miercuri de reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române. Deși poartă un nume de origine incașă, comunitatea are ca regulă de viață enciclica Laudato Si’ a papei Francisc, respectiv conceptul de ecologie integrală.
Pe lângă stilul de viață prietenos cu mediul, acțiunile principale ale comunității Pachamama sunt: organizarea unor școli de formare și de promovare a modului comunitar de viață sub genericul Weekendul Frumuseții (Weekend di bellezza – WEB) și desfășurarea unui proiect de 3 ani pentru tineri de formare și încurajare a vieții în comunitate.
Perspective
„A fost o experiență constructivă în care am descoperit multe proiecte deosebite din domeniul ecologiei dar și multă implicare a voluntarilor. Trebuie să analizam tot ceea ce am văzut și trăit și să aplicăm în contextul nostru”, a declarat pr. Ciprian Ioniță pentru Basilica.ro.
„În cadrul vizitei de studiu am avut prilejul să ne familiarizăm cu activitatea socială din mai multe parohii, cu proiectele ecologice demarate de acestea, dar și cu alte tipuri de acțiuni sociale devenite tradiție la nivel de comunități”, a menționat la finalul vizitei dl Igor Belei, director executiv al Misiunii Sociale Diaconia a Mitropoliei Basarabiei.
Directorul Misiunii Diaconia a asigurat că „vom valorifica modelele de bună practică identificate în procesul de implementare a proiectului nostru, iar noile perspective de abordare în domeniile voluntariatului, formării și ecologiei vor fi puse la baza unor noi proiecte din parohii”.
„De asemenea, grație vizitei, am avut bucuria să cunoaștem preoți și colegi din structurile Caritas, care cu multă bunăvoință și deschidere au împărtășit cu noi experiențe importante în domeniul social”, a transmis Igor Belei pentru Agenția de știri Basilica.
Delegația română a fost formată din Pr. Ciprian Ion Ioniță, consilier patriarhal coordonator, Aurelian Nicolae Iftimiu, consilier patriarhal, Igor Belei, director executiv al Misiunii Sociale Diaconia, Pr. Ioan Cosoi, coordonator la Misiunea Socială Diaconia, Ana Gavriluță, coordonator proiecte în cadrul Misiunii Sociale Diaconia.
Foto credit: Basilica.ro
Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 320
Id: 76679
Data: Apr 11, 2022
Imagine:
Societatea Ornitologică Română (SOR) a lansat invitația de a sărbători împreună în aer liber Ziua Păsărilor, în Parcul Național Văcărești din București, în data de 10 aprilie 2022.
Iubitorii de înaripate și de natură prezenți la eveniment vor avea parte de .....
Data: Apr 11, 2022
Arhiepiscopul Varsanufie al Râmnicului a oficiat o slujbă de pomenire pentru romii care au murit în lagăre, robie și deportări, vineri, .....
Data: Apr 11, 2022
Asociația Filantropia Ortodoxă Sibiu (AFOS), în calitate de partener și colaborator al Inspectoratului Județean de Poliție Sibiu și al Inspectoratului Județean Școlar Sibiu, s-a implicat și în .....
Data: Apr 11, 2022
Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a oficiat vineri Denia Acatistului Bunei Vestiri la Catedrala Patriarhală din București prilej cu care a afirmat că „în cele 12 condace și icoase se cântă toată taina mântuirii noastre: tot acest mister al Întrupării Fiului lui Dumnezeu, toată .....
Data: Apr 11, 2022
Protopopiatul Huedin a organizat marți, la sediul protoieriei, o campanie de donare de sânge la care au participat 67 de clerici, monahi, credincioși, cadre didactice, funcționari și elevi. În total, cei implicați au donat peste 30 de litri de sânge.
Acțiunea, .....
Data: Apr 13, 2022
Mii de clerici și credincioși din Episcopia Oradiei au venit în ajutorul refugiaților ucraineni, victime ale războiului care are loc în ţara vecină.
Prin grija Asociației eparhiale Filantropia Oradea, în perioada 17 martie – 11 aprilie 2022, ajutorul concret .....
Data: Apr 13, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Credinta si cultura azi - Cultura informatiei. Pledoarie pentru cunoastere (14 05 2017)
Biserica azi - Crucea, de la simbol la atitudine de viata (13 09 2016)
Valoarea faptei - Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului
Secvente Trinitas - Parohia Ortodoxa Romana din Ulm, Germania.(23 07 2015)
Biserica azi - Crucea si rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos in crestinismul timpuriu (15 03 2017)
Cuvant pentru suflet - Sfantul Apostol Toma (04 10 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).