Patriarhul Daniel a răspuns luni la întrebările primite de la participanții la Congresul Studențesc Aniversar al Serbării de la Putna. Ce de a treia a fost despre modalitățile prin care tinerii pot fi atrași spre izvoarele tradiției și valorile perene. Patriarhul a răspuns că trebuie invitați la dialog în cadrul unor evenimente ca Serbarea de la Putna sau ITO.
Întrebarea lui Radu Artiom, student din București:
- Ce măsuri concrete am putea întreprinde pentru a-i aduce mai aproape de izvoare, adică de moștenirea spirituală care ne conturează identitatea, pe acei tineri care s-au îndepărtat de această moștenire în mișcarea de globalizare și uniformizare de acum?
Părintele patriarh i-a răspuns, printre altele:
- „Îi invităm pe acești tineri să dialogheze, să coopereze mai mult cu alți tineri care sunt deja organizați în frății, în asociații atât în țară, cât și în diaspora română.”
- „Mai ușor se organizează tinerii între ei și își exprimă sentimentele, gândurile, preocupările, problemele.”
- „Este nevoie din partea Bisericii ca să îi asculte mai întâi și să îi sprijine în activitățile lor de întărire în credință și de cultivare a comuniunii fraterne, pentru că lumea secularizată este și o lume a individualismului, și individualismul exagerat duce la depresie.”
Redăm în continuare răspunsul integral oferit de Patriarhul Daniel la cea de a treia întrebare primită la Congresul Studențesc Aniversar al Serbării de la Putna. Intertitlurile aparțin redacției.
Este nevoie ca Biserica intre în dialog cu tinerii
Răspunsul patriarhului la a treia întrebare primită la Congresul Studențesc Aniversar de la Putna
Îi invităm pe acești tineri să dialogheze, să coopereze mai mult cu alți tineri care sunt deja organizați în frății, în asociații atât în țară, cât și în diaspora română.
Există în diaspora occidentală română organizații de tineret binecuvântate și sprijinite de Biserică – de mitropolii, de episcopii –, cum este de pildă în Franța, în Italia, în Spania și în Germania. Aceste organizații de tineret sunt o șansă pentru consfătuire, pentru împreună-dialogare, dar și pentru activități.
Sunt necesare aceste întruniri, deoarece contextul în care viețuiesc tinerii este foarte diferit, de la o țară la alta și de la un continent la altul. Tinerii ortodocși din Africa, de pildă: problema lor principală nu este atât secularizarea, cât sărăcia. În Occident, marea problemă este secularizarea și o oarecare imagine negativă pe care o imprimă acestor tineri credincioși tinerii secularizați.
Dar aceste întâlniri, cum este și aceasta de aici, de la Putna, și întrunirile noastre anuale – Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din toată lumea (ITO), care nu s-au mai ținut din cauza pandemiei –, au fost de mare succes și de mare utilitate. Mai ușor se organizează tinerii între ei și își exprimă sentimentele, gândurile, preocupările, problemele.
Este nevoie din partea Bisericii ca să îi asculte mai întâi și să îi sprijine în activitățile lor de întărire în credință și de cultivare a comuniunii fraterne, pentru că lumea secularizată este și o lume a individualismului, și individualismul exagerat duce la depresie. Niciodată nu a fost atâta depresie în Occident ca acum și, din păcate, și în rândurile multor tineri dezorientați. Există acest fenomen.
Este foarte important ca parohiile să aibă activități mai intense consacrate tinerilor, să-i asculte și să-i călăuzească pe cât se poate și mai ales să-i sprijine. Foarte mulți au nevoie de îndrumare, dar și de o prezență a preotului, a celor care au mai multă experiență.
Este o etapă nouă. Dar cel ce caută va găsi, iar celui ce bate i se va deschide. Și, din acest punct de vedere, trebuie să avem multă speranță. Cum se spunea în limba latină? Dum spiro, spero – „Cât timp respir, sper”.
Vezi și:
- PF Daniel: Să nu ne gândim dacă avem majoritate, ci dacă ne aflăm în adevăr (INTEGRAL)
- Mesajul Patriarhului la „Serbarea de la Putna – 150”: Aniversare și comemorare pentru mai multă comuniune românească
- Patriarhul: Secularizării actuale nu i se poate răspunde decât printr-o sfințenie mai intensă a vieții (INTEGRAL)
Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 343
Id: 74519
Data: Aug 19, 2021
Imagine:
În urmă cu două decenii, în ziua de 19 august, Preasfinţitul Părinte Nicodim devenea, ca urmare a hirotoniei în episcop, membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Episcopul Severinului şi Strehaiei s-a născut în 6 aprilie 1962, în comuna Godeanu, .....
Data: Aug 19, 2021
O publicație recentă a Editurii Basilica semnată de Pr. Prof. Dr. Constantin Preda aduce în atenția cititorilor creștini viața comunității apostolice din Ierusalim care, potrivit autorului „a reprezentat dintotdeauna un model demn de urmat nu numai de către monahi, ci și de către .....
Data: Aug 19, 2021
Autoritățile vor sa extindă Magistrala 2 de metrou pana în Ilfov. Proiectul prevede construcția a încă două sau trei stații în comuna Berceni, a anunţat Metrorex printr-un comunicat de presă.
Anunţul a fost făcut în .....
Data: Aug 19, 2021
În mesajul pastoral transmis cu prilejul Duminicii Migranţilor români, Preasfinţitul Părinte Iustin evidenţiază şi aspectele pozitive ale fenomenului migraţiei. „Românii”, spune el „sunt apostolii creştinismului şi ai credinţei într-o Europă secularizată, care a abandonat valorile .....
Data: Aug 19, 2021
Tinerii din tabăra de la Nemţişor au învăţat, în cadrul unui atelier desfăşurat miercuri, câteva reguli esenţiale pe care trebuie să le urmeze în .....
Data: Aug 20, 2021
Se împlinesc 101 ani de la naşterea acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga, care spre finalul vieții a intrat în monahism, la Văratec, primind numele Benedicta.
Patriarhul Daniel a
Data: Aug 20, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
PS Petroniu Florea - Cuvantul de Invatatura rostit la Manastirea Bic cu prilejul hramului
PS Petroniu Florea - Cuvantul de Invatatura rostit la Manastirea Voivodeni cu prilejul hramului
PS Petroniu Florea - Debut al seriei de conferinte Glasul Bisericii In cetate
PS Petroniu Florea - Prohodul Domnului
PS Petroniu Florea - Cuvantul de Invatatura rostit la Manastirea Bobota cu prilejul hramului
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).