De sărbătoarea Sfântului Efrem cel Nou, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a slujit la Mănăstirea bucureșteană Radu-Vodă, care deține un fragment din moaștele cuviosului martirizat la Néa Makri (Grecia) în 1426.
În cadrul predicii, Preasfinția Sa a subliniat locul special pe care îl ocupă martirii în Biserică pentru că „au mărturisit prin sânge o negrăită iubire față de Dumnezeu”.
„Nimic nu este mai presus decât fapta celui care-și pune viața pentru prietenii săi”, a spus ierarhul amintind cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos.
„Nimic nu se compară cu sângele vărsat întru mărturisirea Mântuitorului Hristos. De aceea, sfinții martiri au un loc special în Biserică”.
„Încă dintru început, pe mormintele lor se făceau liturghii, iar începând cu primele veacuri, atunci când s-a statornicit învățătura noastră de credință, în fiecare Sfântă Masă, respectiv în fiecare Antimis, se află un fragment din moaștele unui martir, tocmai pentru a ne aminti că mai mare iubire decât aceasta nimeni nu are ca viața să-și pună pentru prietenii săi”.

În continuare, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a evocat contextul în care a avut loc martiriul „călugărului mărturisitor” cinstit în data de 5 mai: Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou.
În vremea aceea, turcii cuceriseră regiunea și luau copii și tineri până în 20 de ani, înrolându-i în oastea ienicerilor și silindu-i să renunțe la credința lor și să îmbrățișeze credința mahomedană.
Sfântul Efrem (numit Constantin la naștere), orfan de tată încă de mic, a fost crescut doar de mamă împreună cu cei șapte frați ai săi. La vârsta de 14 ani, a mers în Mănăstirea Buna Vestire, zidită pe locul numit Muntele Neprihăniților, de lângă localitatea Néa Makri.
În anul 1424, turcii au atacat mănăstirea și i-au decapitat pe toți călugării, Sfântul Efrem cel Nou scăpând nevătămat, deoarece se afla într-o peşteră în care obişnuia să se retragă.
Cuceritorii revenind în acele locuri, l-au surprins pe Sfântul Efrem cu un an mai târziu și i-au cerut să spună despre viața mănăstirii și eventualele averi ale acesteia și să renunțe la credința sa.
În urma refuzului, a suferit timp de opt luni de zile „chinuri greu de expus în cuvinte, inimaginabile”, a spus PS Timotei Prahoveanul.
„A fost țintuit cu zeci de cuie, inclusiv în cap (…) Martiriul avea să culmineze în ziua de 5 mai 1426, cu împungerea trupului său de un lemn aprins, înroșit în foc, care avea să-i distrugă stomacul și să-i aducă moartea pe care el o aștepta știind că moartea pentru cei care îl iubesc pe Hristos este câștig”, a evocat Preasfinția Sa citând tradiția mănăstirii reînființate după 500 de ani de la eveniment.
Preasfinția Sa a menționat că după 1950, mănăstirea a fost redeschisă prin venirea monahiei Macaria, căreia Sfântul Efrem i-a descoperit în vedenie chipul pătimirii și locul unde se află moaștele sale.
În urma acestor descoperiri și a mai multor minuni atribuite cuviosului neomartir Efrem, în 2 martie 2011, Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului l-a trecut în rândul sfinților. În Calendarul Bisericii Ortodoxe Române a fost înscris din 2014.
„El ne învață pe toți deopotrivă, răbdarea, tăcerea, îndelunga rugăciune”, a concluzionat părintele episcop vicar.
„Înălțăm smerită rugăciune Sfântului Cuviosului Părinte Efrem cel nou, mare făcător de minuni, ca să ducă rugăciunile tuturor celor aflați în suferință, a celor care trec prin clipe grele acum, a celor care îl cinstesc din casele lor, a celor care își îndreaptă rugăciunile către Dumnezeu prin el pentru ca lucrurile să se așeze, iar milostivirea lui Dumnezeu să fie pretutindeni”, a încheiat ierarhul.
Marți s-au împlinit 14 ani de la trecerea la cele veșnice a Maicii Benedicta (Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga), care a lăsat prin testament să fie îngropată la Mănăstirea Putna.
Părintele Arhimandrit Melchisedec Velnic a oficiat slujba de pomenire la mormântul ei și .....
Data: May 6, 2020
Mitropolia Basarabiei transmite faptul că din data de 10 mai 2020 autoritățile din Republica Moldova vor permite participarea credincioșilor la slujbele oficiate în aer liber respectând anumite reguli.
Oficierea slujbelor va avea loc în aer liber, de regulă lângă .....
Data: May 7, 2020
Sibienii de la „Ambulanţa pentru monumente” se numără printre câştigătorii premiilor europene pentru patrimoniu, la categoria Educaţie, Formare şi Conştientizare. Anul acesta au fost premiate 21 de inițiative din 15 țări europene. Premiile sunt oferite de Comisia Europeană și Europa .....
Data: May 7, 2020
Presa locală din Suceava a informat faptul că un monah de la Putna în vârstă de 52 de ani, infectat cu noul coronavirus, a fost transferat marți dimineață în stare gravă la Institutul „Matei Balș” din București.
Referitor la acest caz, Mănăstirea Putna a precizat .....
Data: May 7, 2020
Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a vorbit joi la Radio Trinitas despre situația actuală din Suceava și despre starea de sănătate a Arhiepiscopului Pimen.
„Lucrurile s-au mai așezat în ultimele săptămâni”, a menționat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei .....
Data: May 7, 2020
70.000 de euro a strâns Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor până în prezent pentru a veni în sprijinul sistemului sanitar din judeţ, care se confruntă cu cel mai multe cazuri de Covid-19 din România. Mai are nevoie de 30.000 de euro pentru a-şi atinge obiectivul stabilit la .....
Data: May 7, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Sfanta Liturghie a Sfantului Ioan Gura de Aur - Corul Gavriil Muzicescu al Filarmonicii Iasi
Saptamana Luminata - A doua Inviere sau Invierea mica
Slujba Canonului cel Mare si Sfanta Liturghie a Darurilor oficiate de PS Iustin Sigheteanul
Paraclisul Maicii Domnului - Manastirea Radu Voda Bucuresti - 21 iulie 2013
Slujba Privegherii in cinstea Sfintei Cruci si a Sfintilor Imparati Constantin si mama sa Elena - Patriarhie
Canonul mare al Sfantului Andrei Criteanul - fragment (Trinitas TV 2013)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).