Sf. Ștefan cel Mare a fost omagiat la 547 de ani de la victoria obținuta la Podul Inalt. Invațam de la el smerenia

Sfântul Domnitor Ștefan cel Mare a fost comemorat luni cu ocazia împlinirii a 547 de ani de la victoria obținută de el la „Podul Înalt” Vaslui.

Episcopul Ignatie a oficiat o slujbă de Te Deum la Ansamblul Monumental „Podul Înalt” din satul vasluian Băcăoani și a evidențiat comportamentul domnitorului după fiecare victorie, punând accent îndeosebi pe smerenia sa.

Poetul Ioan Alexandru, într-o poezie arhicunoscută – Testamentul lui Ștefan, avea să spună: Ștefan e mare, pentru că a fost smerit. Acest lucru este confirmat și de o cronică poloneză, în care ni se spune că, după biruința lui Ștefan, de la Podul Înalt, din anul 1475, el nu s-a îngâmfat, nu s-a mândrit, ci a postit 40 de zile cu pâine și apă, poruncind în toată țara, să nu cuteze cineva să-i atribuie această biruință, pentru că este a lui Dumnezeu”.

„Învățăm de la Sfântul Ștefan cel Mare smerenia. Din păcate, noi, cei de astăzi, nu reușim să fim smeriți, nici măcar atunci când nu avem nicio izbândă. Ne atribuim izbânzile (biruințele) celor din jurul nostru și ne trufim, a precizat Episcopul Hușilor.

Au urmat alocuțiunile reprezentanților autorităților centrale și locale și o evocare a momentului istoric făcută prof. Univ. Cătălin Turliuc.

Evenimentul s-a încheiat cu ceremonia de depunere de coroane la statuia domnitorului.

Foto credit: Episcopia Hușilor

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 69

Id: 75875

Data: Jan 11, 2022

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).