Sfanta Mucenita Tatiana cinstita in Cetatea Baniei

În fiecare an, la 12 ianuarie, Sfânta Mucenita Tatiana diaconita este sarbatorita în mod deosebit la Craiova, în Catedrala mitropolitana „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“, care adaposteste o parte din sfintele sale moaste, alaturi de cele ale Sfintilor Nifon, Serghie si Vah, informeaza “Ziarul Lumina”. Momentele liturgice dedicate praznuirii sfintei vor începe din aceasta seara, când sfintele sale moaste vor fi purtate în procesiune în jurul Catedralei mitropolitane.Credinciosii craioveni vor întâmpina din aceasta seara praznicul Sfintei Mucenite Tatiana, al carei cinstit cap se afla adapostit în Catedrala mitropolitana. Astfel, în sfântul lacas se va savârsi slujba Vecerniei unita cu Litia, de la ora 17:00. Dupa rânduiala, credinciosii si parintii slujitori vor iesi în procesiune împrejurul sfântului lacas de închinare, purtând racla în care sunt asezate moastele sfintei mucenite si ale Sfintilor Nifon, Serghie si Vah. Duminica, 12 ianuarie, în ziua de praznuire a Sfintei Tatiana, Sfânta Liturghie va fi savârsita de catre Înaltpreasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoti si diaconi. Raspunsurile la Sfânta Liturghie vor fi date de Grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“ al Catedralei mitropolitane, condus de prof. Victor Şapca.

Diaconita care a refuzat sa slujeasca idolilor

Sfânta Mucenita Tatiana diaconita, pe care Biserica noastra o pomeneste astazi, s-a nascut în Roma veche, într-o familie nobila, dar care cunoscuse credinta crestina si o pastra în taina din cauza persecutiilor împaratului roman Antonim Eliogabal (218-222), renumit pentru faradelegile sale. Tatal Sfintei Tatiana fusese de trei ori consul, însa era crestin binecredincios si temator de Dumnezeu, pazind în taina credinta cea dreapta, pe care a împartasit-o si fiicei sale. Dupa moartea persecutorului Antonim, pe tronul Romei a urcat tânarul împarat Alexandru Sever (223-235). Avea doar 16 ani când a ajuns la domnie. Mama sa, Mammea, era crestina, de la ea învatând sa-L cinsteasca pe Hristos, însa nu cu dreapta credinta, acceptând si cultul zeilor, în palatul sau gasindu-se, pe lânga chipul lui Hristos, si statuile zeilor Apolo si Orfeu, dar si imaginea lui Avraam, cel din legea veche. Alexandru, desi nu-i prigonea pe crestini, ca cel nascut din maica crestina, era amagit de antipatii sai, care faceau mult rau celor ce-L cinsteau pe Hristos. Pentru râvna cu care slujea Biserica, Sfânta Mucenita Tatiana a suferit martiriul în timpul acestui împarat, refuzând sa jertfeasca idolilor.

Moastele Sfintei Tatiana la Craiova

Moastele Sfintei Tatiana au fost aduse în tara noastra de la Constantinopol de catre boierii Craiovesti, dupa anul 1453. Ele au fost asezate initial la Manastirea Bistrita, din judetul Vâlcea. De aici au fost mutate de catre Sfântul Voievod Neagoe Basarab la Biserica Domneasca din Curtea de Arges. Dupa reorganizarea Mitropoliei Olteniei, la începutul anilor 1950, capul sfintei a fost adus la Catedrala mitropolitana din Craiova, unde se gaseste si astazi spre cinstire si închinare, alaturi de moastele Sfintilor Mucenici Serghie si Vah si de cele ale Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 516

Id: 37282

Data: Jan 11, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).