Mănăstirea Prislop și-a sărbătorit vineri hramul istoric închinat Sfântului Ioan Evanghelistul. În contextul sanitar actual, slujba a fost oficiată în lipsa credincioșilor de Arhim. Nestor Dinculeană, vicar administrativ eparhial, împreună cu mai mulți clerici de la mănăstire.

În omilia sa, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nestor a îndemnat obştea monahală, ca „în acestă perioadă de încercare, să se întărească în credință prin rugăciuni stăruitoare către Milostivul Dumnezeu și către Sfinții care ocrotesc Mănăstirea de la Prislop”.

Ctitorită în primii ani ai veacului al XV-lea, de Sfântul Nicodim de la Tismana, Mănăstirea Prislop a fost reconstruită, în secolul al XVI-lea, de domnița Zamfira, fiica domnitorului muntean Moise Basarab.
De numele Mănăstirii Prislop se leagă personaliteatea părintelui Arsenie Boca.
El a fost tuns în monahism în data de 3 mai 1940 la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, a cărei obște a îndrumat-o până în toamna anului 1948, când a fost transferat de mitropolitul Nicolae Bălan la Mănăstirea Prislop.
Părintele Arsenie este înmormântat la Prislop, mormântul său devenind un adevărat loc de pelerinaj pentru toți cei care l-au cunoscut și l-au iubit.

La finalul lunii anului trecut, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române întrunit la București a luat act de propunerea Mitropoliei Ardealului de canonizare a părintelui Arsenie Boca.
Propunerea a fost transmisă mai departe Subcomisiei sinodale pentru canonizarea sfinților români.
Comisia va invita specialiști din diferite domenii de competență să redacteze referate privind canonizarea părintelui Arsenie Boca din perspectiva expertizei lor teologice, de pictură bisericească și de disciplină monahală.
Foto credit: Episcopia Devei şi Hunedoarei
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 388
Id: 70128
Data: May 9, 2020
Imagine:
În data de 9 mai 1877, sesiunea extraordinară a Adunării Deputaţilor a proclamat Independenţa de Stat a României faţă de Imperiul Otoman.
Ministrul afacerilor străine de atunci, Mihail Kogălniceanu a declarat:
În stare de rezbel, cu legăturile .....
Data: May 9, 2020
Sfântul Proroc Isaia, cinstit de Biserica Ortodoxă în data de 9 mai, este unul din cei patru mari proroci ai Legii Vechi.
Numit „Evanghelistul Vechiului Testament”, Prorocul Isaia a trăit în secolul 8 îHr., iar misiunea sa profetică s-a întins pe parcursul a .....
Data: May 9, 2020
Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. La baza ei stă o inițiativă care a reprezentat primul pas spre unificarea economică a statelor europene.
Celebrarea acestei zile își are originea în data de 9 mai 1950, când ministrul francez de .....
Data: May 9, 2020
Mesajul adresat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române, cu prilejul Zilei Naționale a Regalității, 10 mai 2020:
Bucureşti, 10 mai 2020
Majestății Sale .....
Data: May 10, 2020
Ziua Naţională a Regalităţii este celebrată anual în data de 10 mai, urmare a unei decizii adoptate în 2015 de Camera Deputaţilor.
Data de 10 mai are o triplă semnificaţie istorică pentru români, deoarece aminteşte de începutul domniei lui Carol I, Independenţa de .....
Data: May 10, 2020
Sfântul Apostol Simon Zilotul, pomenit anual în 10 mai, este considerat ocrotitorul căsătoriei.
Sfântul a primit acest supranume datorită faptului că, potrivit tradiţiei bisericeşti, el nu a fost nimeni altul decât mirele din Cana Galileii.
La acea nuntă care .....
Data: May 10, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).