Sfantul Ştefan cel Mare sarbatorit in Transilvania

Manastirea din localitatea clujeana Vad l-a cinstit pe Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, ctitorul acestui asezamânt monahal. De asemenea, sarbatoarea Sfântului Voievod Ştefan cel Mare a fost cinstita si de militarii din cadrul Politiei de Frontiera din România, informeaza „Ziarul Lumina”.În acest an, la sarbatoarea hramului a fost prezent Înaltpreasfintitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, care a oficiat Sfânta Liturghie pe altarul de vara din vecinatatea bisericii voievodale. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoti si diaconi, din care a facut parte exarhul manastirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru. Au luat parte la Liturghia arhiereasca si stareti, starete si duhovnici de la manastirile din eparhie, precum si credinciosi din localitatile învecinate. În cadrul Sfintei Liturghii, IPS Arhiepiscop si Mitropolit Andrei l-a hirotonit întru diacon pe tânarul teolog Vlad Rares Murgoi.În cuvântul de învatatura, IPS Parintele Mitropolit a vorbit despre Sfântul Ştefan ca icoana a sufletului românesc: „Am venit la Vad ca, dupa porunca Sfântului Apostol Pavel, sa ne aducem aminte, în ziua sarbatorii sale, de Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, ctitorul acestei minunate biserici. Ştefan cel Mare este «o icoana deplina si curata a sufletului românesc», potrivit vorbelor lui Nicolae Iorga. El de când s-a mutat la Domnul era socotit sfânt, dar formal a fost canonizat pe 20 iunie 1992. Zice Nicolae Iorga despre Sfântul Ştefan ca era cinstit si harnic, rabdator fara sa uite si viteaz fara cruzime, strasnic în mânie si senin în iertare, raspicat, dar cu masura în grai, gospodar si iubitor al lucrurilor frumoase, fara nici o trufie în faptele sale, care se pare ca vin printr-însul de mai sus, de la Dumnezeu. Însusi de la Dumnezeu vin faptele lui cele mari, care ne determina pe noi sa-l cinstim si sa ne adunam în ziua sarbatorii sale aici, la una dintre ctitoriile pe care ni le-a lasat“.

Ştefan, ctitor în Transilvania

Asezamântul monahal de la Vad a fost reactivat în anul 2012, la initiativa IPS Arhiepiscop si Mitropolit Andrei, la acea data fiind numit staret pr. Nicodim Pop de la Manastirea Nicula, judetul Cluj, pentru a reînvia viata monahala din aceasta regiune. Manastirea a primit în administrare si biserica monument istoric, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“. În localitatea Vad a existat o manastire din secolul al XV-lea, care a functionat ca centru episcopal si care se regaseste în denumirea actuala a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului. Manastirea a fost însa desfiintata de generalul Buccow. „Vadul este important pentru ca face o legatura extraordinara între cele doua tari românesti, între Transilvania si Moldova. Moldova lui Ştefan si Transilvania, în care populatia româneasca era cea mai numeroasa si în Evul Mediu. Românii aveau nevoie de întârire în credinta, de iubire fata de neam. Ştefan este unul dintre cei care a sprijinit acest lucru si are doua ctitorii în Transilvania: Vadul si Feleacul. Este o zi speciala în care ne aducem aminte cu drag si cu recunostinta de Ştefan, cel care este nu numai al moldovenilor, este al tuturor românilor“, a spus academicianul Marius Porumb, prezent la evenimentul de la Vad.Pâna acum, la manastire s-a construit o casa monahala si au început lucrarile pentru o trapeza, potrivit celor declarate de staretul asezamântului, protosinghelul Nicodim Pop.

Sarbatoare în Maramures

Preasfintitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului a sfintit pictura bisericii de lemn în stil maramuresean cu hramul „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare“ din incinta Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera - Sighetul Marmatiei. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie si a rostit un cuvânt de învatatura adresat celor prezenti, între care cadre militare de la Inspectoratul Teritorial al Politiei de Frontiera. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Ioan Roman a fost hirotonit întru preot pe seama credinciosilor din Parohia Salnita, Protopopiatul Lapus. La sfârsitul Sfintei Liturghii, preotul slujitor Vasile Grigor, în semn de apreciere pentru activitatea sa, a primit diploma „Gramata Episcopala“, iar binefacatorii au primit diplome de vrednicie.„În incinta Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Sighet s-a construit, între anii 2008 si 2009, o minunata biserica maramureseana. A fost asezata sub ocrotirea Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, care este si ocrotitorul Politiei de Frontiera din România. Anul acesta s-au încheiat lucrarile de pictura“, a spus PS Iustin Sigheteanul. La sarbatoarea hramului, a fost citit si mesajului de felicitare transmis de chestorul general Ioan Buda.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 802

Id: 42133

Data: Jul 4, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).