Stema Moldovei medievale a fost reinstalată pe zidul Cetății Albe sâmbătă, în ajunul Zilei Municipalității Belgorod-Nistrovschi (Ucraina), numele actual al orașului Cetatea Albă din provincia istorică românească Bugeac.
În 1848, autoritățile țariste sustrăseseră stema de deasupra intrării vestice a fortăreței rectitorite de domnitorul Alexandru cel Bun.
Inițiativa reinstalării ei pe zidurile Cetății Albe aparține arheologului Andrei Krasnojon, profesor la Universitatea Pedagogică „Ușinski” din Odesa și reprezentant în Consiliul Local al Regiunii Ucrainene Odesa.
Omagiu adus memoriei istorice
Profesorul a declarat sâmbătă, în prezența primarului Cetății Albe, că reinstalarea stemei este „un dar pentru contemporani și un omagiu adus memoriei istorice”.
În 2013, Andrei Krasnojon a descoperit și pisania Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare de la 1475 de pe Poarta Chilia a cetății, ascunsă de sovietici timp de 60 de ani dincolo de Bug, în muzeul de istorie din Herson, Ucraina. O copie a acesteia a fost instalată la locul vechi, de-asupra porții de intrare.
„În istoria noastră națională această pisanie va rămâne pe veci imortalizată pe documentul cel mai important din istoria românilor basarabeni – Actul Unirii Basarabiei cu Țara de la 27 martie 1918”, a scris pe Facebook de Anatol Popescu, președintele Asociației „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa.
O istorie zbuciumată
Cetatea Albă a făcut parte din Principatul Moldovei începând din 1359. A fost lărgită și reconsolidată de Domnul Alexandru cel Bun al Moldovei în 1407 și de Sfântul Domnitor Ștefan cel Mare în 1440. În 1484, a fost cucerită de otomani.
Provincia Bugeac a fost turcească până în 1812, când au preluat-o rușii împreună cu restul Basarabiei. Între 1856 și 1878, o bună parte a ei – județele Cahul, Bolgrad și Ismail – a redevenit românească.
În 1918 Bugeacul a trecut integral în componența României, dar în 1940 a fost anexat de Uniunea Sovietică, care l-a atribuit Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene.
Între 1941 și 1944 Bugeacul a reintrat în componența României, dar în 1944 a fost din nou ocupat de sovietici. În 1991, după destrămarea Uniunii Sovietice, provincia a rămas ca parte componentă a Ucrainei.
Comitetul de organizare anunță prelungirea cu o săptămână a termenului de înscriere la Festivalul-Concurs Naţional de Muzică Bisericească „Lăudaţi pe Domnul!”.
Așadar, înscrierea la cele două secțiuni ale festivalului se va face în perioada 20 .....
Data: Sep 20, 2021
Claude Delangle, cel mai căutat profesor de saxofon din lume, a fost hirotonit preot duminică, pe seama parohiei ortodoxe francofone Sf. Gherman și Sf. Clodoald din Louveciennes a Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale.
Părintele Claude .....
Data: Sep 20, 2021
Mâna Sfintei Mironosiţe Maria Magdalena va fi adusă săptămâna aceasta în România, de la Mănăstirea Simonopetra, cu prilejul sfinţirii bisericii Aşezământului monahal Pantocrator de la Drăgăneşti – Vlaşca, jud. Teleorman.
„Sfintele moaște vor ajunge în Mănăstirea .....
Data: Sep 21, 2021
Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic al Argeşului şi Muscelului va participa miercuri la sesiunea ştiinţifică „Neagoe Basarab – 500 de ani de la moarte”, organizată în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu” al Bibliotecii Academiei Române.
Evenimentul va începe la .....
Data: Sep 21, 2021
În contextul pandemiei de coronavirus, tema aleasă pentru Ziua Internaţională a Păcii din 2021 este „Recuperare mai bună pentru o lume echitabilă şi durabilă”, potrivit .....
Data: Sep 21, 2021
Participarea la Sfânta Liturghie, apoi acordarea diplomelor au încheiat duminică workshopul de comunicare organizat la Biserica Parohiei Brâncuși din Sectorul 6 al Capitalei.
Profesioniști de la Facultatea de Jurnalism a Universității din București (FJSC), de la .....
Data: Sep 21, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Atlas biblic - Psalmul 14 - Pr Petre Semen 21 01 2014
Atlas biblic - Sfanta Treime - Alexandru Flavian Sava - Pr Petre Semen 05-04-2016
Atlas biblic - Psalmul 13 - Pr Petre Semen 07-06-2016
Atlas biblic - Ingerii cazuti - Pr Alexandru Mihaila - 07 04 2014
Atlas biblic - Profetul Amos - Pr Alexandru Moldovan
Atlas biblic - Proorocul Ilie - Pr Remus Onisor 2013-06-28
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).