Studenți teologi, indemn la prețuirea vieții: Marșul pentru viață este un drum al speranței și al dragostei

Doi studenți ai Facultății de Teologie din București au transmis pe adresa redacției Basilica.ro un text despre sărbătoarea Bunei Vestiri și importanța prețuirii vieții.

Studenții Filip-Hristofor Cane și Cristian-Marian Damian, din anul 2 la Secția Teologie Pastorală, sunt semnatarii articolului. Ei subliniază că in contextul bucuriei aduse de praznicul Bunei Vestiri „este normativ să vedem cat de importantă este viața”.

Teologii susțin că „Marșul pentru viață desfășurat in fiecare an in această lună binecuvantată de Dumnezeu, in țara noastră, semnifică un drum al speranței și al dragostei, arătand tinerelor generații cat de prețioasă este viața”.

Redăm in continuare articolul integral.


Binecuvantarea vieții in lumina praznicului Buneivestiri. Luna pentru viață

Tot ceea ce definește omul prin calitățile sale reprezintă ceea ce acesta a primit de la Ziditorul său, Dumnezeu. Fie că este ințelept, că este bland, milostiv, bun cunoscător sau priceput la un anumit lucru este pentru că a primit acestea de sus, fiind dator să mulțumească pentru ceea ce a primit. Intre toate acestea, trebuie să privim mai intai primul dar pe care acesta il primește dintru inceput, și anume viața.

Viața reprezintă un lucru prețios pe care omul l-a primit, de asemenea, de la Dumnezeu, Creatorul său. Acest lucru ni se demonstrează chiar de la inceputuri, de la crearea acestuia, cand „luand Domnul Dumnezeu ţărană din pămant, a făcut pe om şi a suflat in faţa lui suflare de viaţă şi s-a făcut omul fiinţă vie” (Facerea 2,7). Pe langă acest argument, numele primei femei, Eva, revelează originea primordială a omului, Eva insemnand „viață”, ceea ce arată că aceasta a fost dată de Dumnezeu, cand El L-a plăsmuit pe om din țărana pămantului.

După ce primii oameni, Adam și Eva au căzut in păcatul neascultării și au fost pedepsiți cu moartea pentru nechibzuința lor, Dumnezeu, „izvorul vieții” (Psalmi 35,9), a continuat să aibă grijă de aceștia și de urmașii lor, promițandu-le un Izbăvitor, care să le ocrotească viața și să-i ridice din moartea cea grea a păcatului. Au primit pe Insuși Fiul Lui, Mantuitorul Iisus Hristos, noul Adam, care S-a născut din Fecioara Maria, noua Evă.

Cu prilejul bucuriei aduse de praznicul Buneivestiri este normativ să vedem cat de importantă este viața, acest dar desăvarșit de lucrarea Mantuitorului Hristos, „Calea, Adevărul şi Viaţa” (Ioan 14,6) și de importanța femeii pentru tot ce reprezintă viața.

In prim-plan ne amintim că Arhanghelul Gavriil a binevestit Fecioarei Maria că va naște fiu, pe care il va chema Iisus, fiind Fiul lui Dumnezeu. Fecioara Maria s-a supus voii divine și a acceptat, spunand: „Fie mie după cuvantul tău!” (Luca 1,38). Aceasta reprezintă modelul absolut al femeii in religia ortodoxă, un model de credință, ascultare și smerenie, cea din care a luat trup Fiul lui Dumnezeu, Mantuitorul nostru Iisus Hristos. Prin supunerea și acceptarea cuvantului venit de la Dumnezeu, Maica Domnului este cea care a indreptat neascultarea Evei, căci deși moartea a intrat in lume prin ea, viața a venit tot printr-o Evă, dar de această dată fiind cea nouă.

Astfel, prin vestirea intrupării Fiului lui Dumnezeu, viața a fost sfințită și promisiunea că omul va fi ridicat din căderea sa in păcat s-a implinit. Prologul Evangheliei după Ioan ne demonstrează că: „Intru El era viaţă şi viaţa era lumina oamenilor” (Ioan 1,4), arătand că viața s-a sfințit și s-a desăvarșit prin Mantuitorul Hristos.

In continuarea ideii despre viață, nu trebuie omis faptul că nașterea de prunci reprezintă o binecuvantare, precum regăsim la Facerea 1,28: Şi Dumnezeu i-a binecuvantat, zicand: „Creşteţi şi vă inmulţiţi şi umpleţi pămantul şi-l supuneţi”, un rod al iubirii, o sfințire venită de la Dumnezeu: „Şi cine va primi un prunc ca acesta in numele Meu, pe Mine Mă primeşte” (Matei 18,5). Prin nașterea de copii, omul, fiind creat după chipul lui Dumnezeu (Facere 1,26), reproduce actul creator de la facerea lumii, dand viață unor noi oameni, ajungand la asemănarea cu Creatorul său.

In zilele noastre, de cele mai multe ori trebuie să remarcăm curajul femeilor in apărarea dreptei credinţe, arătarea evlaviei lor faţă de biserică și cinstirea darurilor date de Dumnezeu, precum viața, avand ca model pe Maica lui Dumnezeu. Astfel, luna martie este desemnată luna pentru viață și ne este arătată cat inseamnă viața și dragostea mamei față de copilul născut. De asemenea, Biserica Ortodoxă Romană indeamnă și sprijină femeile pentru a da naștere pruncilor, fiindcă fiecare copil venit in această lume reprezintă binecuvantarea lui Dumnezeu și dragostea Sa față de oameni.

Totodată, in această lună, sunt organizate activități pro-viață cu menirea de a arăta femeilor, care se află in criză de sarcină sau care doresc să săvarșească păcatul avortului, că trebuie să fie conștiente de sprijinul pe care il au și că acestea nu sunt singure și pot apela oricand la centrele de consiliere pentru părinți și copii. Astfel, Marșul pentru viață desfășurat in fiecare an in această lună binecuvantată de Dumnezeu, in țara noastră, semnifică un drum al speranței și al dragostei, arătand tinerelor generații cat de prețioasă este viața. Din acest motiv, trebuie să spunem că prin mame, copiii descoperă frumuseţea şi profunzimea credinţei noastre ortodoxe și invață să prețuiască cele ce au primit ca daruri de preț. Ele sunt călăuzitoarele familiilor către viaţa spirituală prin care trăim bucuria duhovnicească a credinţei ce ne duce la Dumnezeu, Creatorul vieții și Părintele nostru ceresc.

Filip-Hristofor Cane și
Cristian-Marian Damian,
Studenți in anul II la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București


Foto credit: Raluca Ene / Basilica.ro


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 136

Id: 77999

Data: Mar 20, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).