Tabara de la Nemtisor: Tinerii sunt invitati sa-L cunoasca pe Dumnezeu si sa nu-L uite niciodata

1025343_174040516103304_1396444161_o

In perioada 21-24 iulie 2016, Arhiepiscopia Iasilor a organizat in poiana Nemtisor, aflata in vecinatatea Manastirii Neamt si a Schitului Icoana Noua, cea de-a VII-a editie a Adunarii Tinerilor Crestini Ortodocsi din Mitropolia Moldovei si Bucovinei, cu tema Despre prietenie sau cum sa nu calatoresti singur, informeaza site-ul doxologia.ro. Alaturi de cei 680 tineri prezenti a fost prezent Inaltpreasfintitul Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, care a oficiat sambata, 23 iulie 2016, Sfanta Liturghie inconjurat de un sobor numeros de preoti si diaconi.

13329370_1689025397989000_9051236640419834145_o

680 de tineri din judetele Moldovei, dar si din alte judete ale tarii sau din strainatate, au luat parte in tabara de la Nemtisor din acest an la sesiuni de lucru - ateliere foto, origami, gatit, tamplarie, etc., activitati sportive, pelerinaje si conferinte. Mai mult decat atat, au avut loc si Sfinte Liturghii arhieresti, una dintre acestea, cea de sambata, 23 iulie, fiind oficiata de Inaltpreasfintitul Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, care a tinut si cuvant de invatatura si a impartasit cu Sfintele Taine numerosi participanti.

In Evanghelie, Domnul Hristos se adreseaza unui om numit Matei, cu indemnul «Vino dupa Mine». Acest cuvant, Domnul Hristos, prin diferite cai, il adreseaza si noua, celor de astazi – preoti si credinciosi, mai in varsta sau tineri. Care este raspunsul lumii la aceasta chemare hristica «Vino dupa Mine?». In general oamenii spun: «eu merg dupa altcineva», «eu merg dupa altceva», «eu am altceva mai bun de facut», «de ce sa merg pe calea Bisericii, cand am atatea alte cai pe care sa merg?»,« de ce sa merg cu Hristos, cand am alte izvoare care imi ofera bucurie, veselie, desfatare, implinire?». Raspunsul la acest «de ce sa merg dupa Domnul?» l-a dat Sfantul Apostol Pavel: «toti cati sunt manati de Duhul lui Dumnezeu sunt fii ai lui Dumnezeu, pentru ca n-ati primit iarasi un duh al robiei, spre temere, ci ati primit Duhul infierii». Prin urmare, cel care raspunde pozitiv la chemarea Domnului Hristos traieste in libertatea de a fi fiu al lui Dumnezeu, a spus Mitropolitul Moldovei si Bucovinei in cuvantul de invatatura rostit tinerilor prezenti la Nemtisor.

In cadrul slujbei arhieresti, a avut loc si o hirotonie: tanarul diacon Toplicean Andrei a fost hirotonit intru preot pe seama Parohiei Sfantul Dumitru din Plesani, comuna Calarasi, Protopopiatul Iasi 1.

In incinta taberei, la fel ca si in anii precedenti, parintele Constantin Cristian Andron, parohul Bisericii Sfanta Treime din satul Manastirea Neamt, a organizat expozitia Colt de sat romanesc, care a cuprins obiecte de uz casnic, cum ar fi chiua, oalele si castroanele de lut, olarete cu motive florale locale, dar si obiecte folosite la tesutul covoarelor, ca melita, razboiul de tesut, vartelnita, letca, raschitoarea.

Un nou arhimandrit in slujba Bisericii

In acest an, tabara de la Nemtisor a mai adus cu sine un moment deosebit, atat pentru Centrul Eparhial Iasi, cat si pentru tinerii prezenti: parintele protosinghel Nicodim Petre, consilier in cadrul Sectorului de misiune, statistica si prognoza pastorala al Arhiepiscopiei Iasilor si cel care s-a ingrijit de bunul mers al taberei de-a lungul anilor, a fost hirotesit intru arhimandrit, ca urmare a aprobarii, de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, a ridicarii preacuviosiei sale la aceasta treapta de slujire in Biserica.

Tinerii din Moldova, cel putin o data pe an, vin in aceasta poiana de la Nemtisor, pe care ei au numit-o «Poiana prieteniei». Nadajduim ca gandurile pe care ni le-am propus impreuna cu parintii colaboratori, acela de a sluji pentru realizarea unei generatii de tineri care sa fie madulare vii in Hristos, in Biserica, care sa lucreze pentru slujirea aproapelui, sa se implineasca. Chiar daca pare o joaca cateodata, activitatea cu tinerii este o lucrare a Bisericii in care ei sunt invitati sa-L cunoasca pe Dumnezeu si sa nu-L uite niciodata, si, cunoscandu-L, sa-L impartaseasca si in familiile lor si la prieteni. Dupa cum spunea cineva, un drum care nu duce la Biserica, nu duce nicaieri; un drum care nu duce la intalnirea cu Dumnezeu cel nemuritor, Care are puterea sa ne faca si pe noi nemuritori in vesnicia Sa, nu duce nicaieri, a spus parintele Nicodim Petre in cuvantul rostit dupa otpustul Liturghiei.

La final, castigatorii concursurilor organizate in tabara au fost premiati.

01

The post Tabara de la Nemtisor: Tinerii sunt invitati sa-L cunoasca pe Dumnezeu si sa nu-L uite niciodata appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 611

Id: 60746

Data: Jul 25, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar