Aproape 1900 de cărţi au fost tipărite la Tipografia Şaguniană din Sibiu în cei 171 ani de activitate, informează Mitropolia Ardealului. În data de 27 august 1850 Sfântul Ierarh Andrei Şaguna inaugura Tipografia Arhiedecezană, o instituţie cu un rol fundamental în emanciparea poporului român din Transilvania prin cultură şi spiritualitate.
„Sfântul Ierarh Andrei Şaguna a ales tipografia ca unul dintre cele mai importante mijloace de a-şi împlini misiunea pe care o avea în gând, pentru că tipărind cărţi de cult, a pus la dispoziţia Bisericii noastre tot cea avea nevoie pentru ca serviciul religios să se oficieze în limba română”, a spus Mitropolitul Laurenţiu la momentul aniversar organizat de Arhiepiscopie.
Cu prilejul împlinirii a 171 de ani de activitate tipografică, au fost lansate ultimele două apariţii la Editura „Andreiana”, volume tipărite la Tipografia Şaguniană. Este vorba despre o istorie a tipografiei, volum intitulat „Mireasa Duhului”, elaborat de pr. lect. univ. Emanuel Tăvală, Consilierul cultural al Arhiepiscopiei Sibiului, şi volumul „Elementele materiale utilizate în Taina Euharistiei. Simbolism, semnificaţie istorico-liturgică, studiu comparativ cu Bisericile Vechi-Orientale”, scris de Arhim. Ioachim Tomoiagă, vicarul-administrativ al eparhiei.
Pr. decan Daniel Buda a prezentat volumul „Elementele materiale utilizate în Taina Euharistiei”.
„Comparând elementele euharistice folosite de Bisericile Vechi-Orientale cu cele folosite de noi, vedem cum avem în comun folosirea pâinii dospite, cu excepţia Bisericii Armene. Apoi, proscomodia este puţin dezvoltată în aceste Biserici, nu există acele părticele pe care noi le scoatem, au o proscomidie mult mai simplă, semn că, din punct de vedere istoric, proscomodia s-a dezvoltat în tradiţia bizantină mai târziu, după anul 451 când a avut loc separarea. Apoi, în vinul euharistic nu se adaugă apă în niciuna dintre tradiţiile orientale, a spus pr. prof. univ. Daniel Buda.
Părintele Constantin Necula a vorbit celor prezenţi despre volumul „Mireasa Duhului”, o lucrare de istorie a culturii teologice sibiene şi transilvănene.
„Cred că unul dintre cele mai mari daruri pe care Dumnezeu le-a lăsat oamenilor este să comunice în scris, pentru a putea să rămână în urma lor parte din lucrurile cu adevărat importante ale rostirii umane. Cartea este un dar duhovnicesc, pentru că părintele Mircea Păcurariu a plecat cu acest gând ca părintele Emanuel să termine o lucrare începută şi gândită împreună, în echipă, pentru că Tipografia este una dintre marile familii ale Mitropoliei Ardealului, un plămân al Mitropoliei Ardealului, iar multe dintre lucrările publicate aici reprezintă interfaţa între Facultatea de Teologie din Sibiu şi Teologia mare a României”, a spus pr. conf. univ. Constantin Necula.
Evenimentul a fost încheiat cu un cuvânt de felicitare al arhid. prof. univ. dr. Ioan Ică jr.
„Tipografia a fost un moment de rezistenţă teologică, ortodoxă, românească, în cea mai bună tradiţie şaguniană, coresiană dacă e să mergem mai departe în vocaţia aceasta a Ardealului de a pune în lumină tipografică identitatea românească, identitatea ortodoxă, la cote de excelenţă şi de prioritate. Desigur, Braşovul a avut primul plan, dar apoi Sfântul Ierarh Andrei Şaguna a relansat şi a făcut din Sibiu o cetate a luminii ortodoxe răspândită apoi atât de convingător. A făcut şcoala teologică şi aceasta a avut avut acest organ de difuzare şi multiplicatorul, pentru că cunoaşterea fără multiplicator nu există, iar atunci multiplicatorul principal era tiparul şi Sfântul Andrei Şaguna a dorit atât de mult să aibă tiparniţa Ardealului”, a spus părintele profesor.
La final, a fost prezentată noua linie de tipar digital achiziţionat recent şi s-au adus mulţumiri angajaţilor Tipografiei „Şaguniana” pentru profesionalismul de care dau dovadă la fiecare carte ieşită de sub tiparul Arhiepiscopiei Sibiului.
Foto credit: Mitropolia Ardealului
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 310
Id: 74642
Data: Sep 1, 2021
Imagine:
Patriarhul Daniel a fost prezent miercuri seară la Palatul Parlamentului, la ședința solemnă comună a Camerei Deputaților și Senatului României. Ședința a fost dedicată primirii mesajului domnului Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova, cu ocazia deschiderii celei .....
Data: Sep 1, 2021
Tanti Lenuța, „Bunica din Chinteni”, s-a întâlnit miercuri cu copiii parohiilor Visuia, din județul Bistrița-Năsăud, și Ghirișu Român, din județul Cluj. Ea le-a spus – în felul ei inimitabil – că s-a obișnuit de mică să meargă la biserică, pentru a-și găsi pacea.
„Să .....
Data: Sep 2, 2021
La început de an şcolar, Episcopul Siluan al Ungariei a binecuvântat elevii care învaţă la Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula. Începutul Anului Nou bisericesc, 1 septembrie, coincide în Ungaria cu deschiderea Noului An Școlar 2021-2022.
PS Siluan a oficiat .....
Data: Sep 2, 2021
Paraclisul Mănăstirii Jiana din judeţul Mehedinţi şi-a cinstit în prima zi a anului bisericesc ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul.
La .....
Data: Sep 2, 2021
Douăzeci de elevi din Episcopia Devei şi Hunedoarei vor beneficia în noul an şcolar 2021-2022 de bursa de studiu „Părintele Arsenie Boca”.
Bursele, în cuantum de 200 de lei lunar, sunt acordate de eparhie prin Fundația „Cuvântul care zidește”.
Zece burse sunt .....
Data: Sep 2, 2021
„Pentru că ne aflăm la început de an bisericesc, în mod firesc, Biserica îi invită pe creștini la rugăciune”, a spus Arhiepiscopul Ciprian în prima zi de .....
Data: Sep 2, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Biblia in istorie - Vindecarea slugii sutasului - Pr Petru Moga
Pr Vasile Sorin Dobre - Purtarea crucii celuilalt - ASCOR Cluj - p3
Pr Serafim Pantea - Manastirea Golia Iasi - Charisma si Harisme in Biserica - 5-12-2013 - p1
Ieroschimonahul Nil Dorobantu - Nebun intru Hristos si flacara vie a monahismului sec XX
Pr Constantin Sturzu - vindecarea slugii sutasului - 01 iul 2012
Arhim Nichifor Horia - Duminica a 4 a dupa Rusalii - Vindecarea slugii sutasului
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).