Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a transmis un mesaj de condoleanțe la slujba de înmormântare a domnului Iordache Constantin, tatăl părintelui Arhimandrit Dionisie Constantin, consilier patriarhal coordonator al Atelierelor Patriarhiei Române.
Înmormântarea a avut loc luni, 05 aprilie 2021, în satul Şendreni, comuna Frumuşica, judeţul Botoşani. Slujba a fost oficiată de PS Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Mesajul integral:
Domnul Iordache Constantin (1952-2021). Un tată credincios şi harnic
„Eu sunt învierea şi viaţa; cel ce crede în Mine,
chiar dacă va muri, va trăi” (Ioan 11, 25)
Am primit cu profundă durere în suflet vestea trecerii din această viață a domnului Iordache Constantin, tatăl părintelui Arhimandrit Dionisie Constantin, consilier patriarhal, coordonatorul Atelierelor Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă.
Domnul Iordache Constantin s-a născut în 16 decembrie 1952 şi a trecut la viaţa veşnică vineri, 2 aprilie 2021, fiind internat la Spitalul Municipal din Botoșani, în urma complicațiilor cauzate de infecția cu virusul SARS-CoV-2.
Moartea fizică a omului nu înseamnă nicidecum „trecerea în nefiinţă” sau pieire a persoanei, deoarece sufletul omului este nemuritor (cf. Ecclesiasticul 12, 7). Domnul Iisus Hristos, Cel ce „stăpânește şi peste morţi şi peste vii“ (Romani 14, 9) spune că „cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi“ (Ioan 11, 25), chiar dacă va muri cu trupul, credinciosul va trăi cu sufletul.
Adică, moartea fizică nu poate despărți sufletul omului credincios de Iisus Hristos, Cel răstignit şi înviat din morţi. De aceea, Biserica şi familia celor decedaţi se roagă pentru odihna sufletelor celor adormiţi în Domnul, cu nădejdea învierii de obşte şi a vieţii veşnice.
„Moartea este puntea universală de trecere spre o altă existență, spre existența veșnică”, ne spune părintele Dumitru Stăniloae[1]. De aceea, în timpul vieții pământești, creștinul se pregătește „prin întărirea în comuniunea cu Hristos, pentru ca moartea sa să fie trecerea lui la plenitudinea comuniunii cu Dumnezeu și cu semenii”[2].
De asemenea, trupul creștinului decedat nu se arde, ci se înhumează, adică se așază în sicriu, iar sicriul se depune în mormânt cu faţa spre răsărit, așteptând venirea în slavă a lui Hristos, Răsăritul Cel de Sus, deodată cu învierea morţilor şi Judecata de Apoi. Iar după Judecata de Apoi, drepţii vor moșteni Împărăţia veşnică a iubirii lui Dumnezeu, pregătită pentru oamenii care au crezut în Iisus Hristos, L-au iubit şi au împlinit poruncile Lui în viaţa lor.
Întrucât Domnul Iisus Hristos, Cel înviat din morţi, a biruit păcatul şi moartea, dăruind oamenilor viaţă veşnică, Biserica lui Hristos se roagă Lui, Celui ce a călcat moartea şi pe diavolul l-a surpat, să odihnească sufletul celui adormit în loc luminat, în loc cu verdeață, în loc de odihnă, de unde a fugit toată durerea, întristarea şi suspinul!
Având mare dragoste faţă de Biserică, robul lui Dumnezeu Iordache Constantin a fost un om credincios, care a păstrat şi a transmis celor trei copii ai săi, Dumitru, Ionuț şi Petronela, tezaurul cel de mare preț al dreptei credinţe, bucurându-se mult că cel mai mare dintre fiii săi, Dumitru, a devenit monahul Dionisie şi apoi slujitor al Bisericii Ortodoxe Române.
Din pridvorul casei părinteşti din Șendrenii Botoșanilor, cu inima de tată iubitor, l-a însoțit mereu cu rugăciunea pe fiul lui, monahul şi apoi arhimandritul Dionisie, în drumurile sale la şcolile teologice şi la slujirile bisericeşti. Iar Părintele Arhimandrit Dionisie, cu toată grija şi activitățile dedicate Bisericii, a purtat în suflet imaginea tatălui său şi exemplul lui grăitor de credinţă şi hărnicie.
Indiferent de vârstă, când cineva se desparte de părinţii săi după trup, simte o mare durere în suflet şi este cuprins de întristare.
Dumnezeu Preamilostivul a rânduit, însă, ca întristarea noastră să se transforme în alinare, prin rugăciunile din slujba înmormântării şi prin credinţa neclintită în Învierea cea de obşte. Astfel, Biserica însoţeşte cu rugăciune şi speranţă pe cei care au trecut la viaţa veşnică.
În aceste clipe de întristare, ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, Biruitorul morții şi Domnul vieții, să dăruiască mângâiere familiei îndoliate şi să așeze sufletul robului Său Iordache împreună cu drepții, în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!
Veșnica lui pomenire din neam în neam!
Cu părintești condoleanțe şi binecuvântări pentru familia îndurerată,
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Note:
[1] Pr. Prof. Dumitru Stăniloae, Teologia Dogmatică Ortodoxă, vol. III, Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, București, 2010, p. 224.
[2]Pr. Prof. Dumitru Stăniloae, Teologia Dogmatică Ortodoxă, vol. III, p. 230.
Foto credit: Gabriel Drumea
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 374
Id: 73204
Data: Apr 5, 2021
Imagine:
Concursul Național de Lectură „Bătălia Cărților”, care are ca scop promovarea lecturii, a fost lansat săptămâna trecută la Cluj-Napoca.
Ajunsă la cea de-a VIII-a ediție, competiția organizată de Biblioteca Județeană „Octavian Goga” se va derula până în luna .....
Data: Apr 5, 2021
Mănăstirea Pătrăuţi a fost redeschisă după mai bine de două secole. În Duminica Sfintei Cruci, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul a prezentat-o pe noua stareţă a aşezământului monahal şi a oficiat Sfânta Liturghie.
Ctitorie a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare .....
Data: Apr 5, 2021
Prima săptămână din aprilie s-a aflat sub semnul cinstirii Sfintei Cruci şi memoriei celor trecuți la Domnul. Vă prezentăm selecția noastră de imagini din perioada 29 martie – 4 aprilie 2021.
Actuali cât şi foşti elevi ai Şcolii Generale Românești din Micherechi au plantat sâmbătă, în mod simbolic, un copac în proximitatea instituţiei de învăţământ din localitatea lor natală, ca simbol al trăiniciei românilor pe acele meleaguri.
Activitatea a cuprins şi .....
Data: Apr 5, 2021
La Editura TRINITAS a Patriarhiei Române a apărut lucrarea „Lumina Educației – Bucuria cooperării dintre Familie, Biserică și Școală”, în cadrul Colecției Media Christiana, Seria Lumina.
Volumul cuprinde „mărturii vii și edificatoare despre relevanța și .....
Data: Apr 5, 2021
Sala „Th. Pallady“ a Bibliotecii Academiei Române va găzdui expoziţia „Mănăstirea Voroneț, 533 de ani de la înființare, 30 de ani de la redeschidere“. Vernisajul va avea loc marţi, 6 aprilie 2021, începând cu ora 11:00.
Potrivit organizatorilor, „expoziția (…) .....
Data: Apr 5, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Sfintii Parinti invatatorii nostri - Sfantul Vasile cel Mare - Pnevmatologia ortodoxa - partea I
Sfintii Parinti invatatorii nostri - Sfantul Vasile cel Mare
Sfintii Parinti invatatorii nostri - Sfantul Ioan Casian
Sfintii Parinti invatatorii nostri - Despre Sfintii Parinti - generalitati
Sfintii Parinti invatatorii nostri - Sfantul Ioan Gura de Aur - Sfaturi pt educatia crestina a copilului
Sfintii Parinti invatatorii nostri - Sfantul Vasile cel Mare - Pnevmatologia ortodoxa - partea II
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).