Negustorul Antonie s-a retras la mănăstire la vârsta de 64 de ani, a cheltuit toată agoniseala sa din comerț pentru a reface Schitul Iezer și a trăit restul vieții într-o asceză asemănătoare cu a sfinților din vechime. De aceea, astăzi este cinstit de Biserică drept Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii.
„Nevoința pustnicească a Sfântului Antonie se aseamănă cu cea a sfinților din vechime, cu a Sfântului Antonie cel Mare, din pustiul Egiptului, sau cu cea a Sfântului Ioan Gură de Aur, căci nu dormea niciodată pe pat, ci rezemat puţin. Viaţa aspră, postul, ostenelile sihăstreşti şi rugăciunea continuă au lucrat minunat asupra sa”, a spus Arhiepiscopul Râmnicului, marți, la Mănăstirea Iezer, unde a oficiat Sfânta Liturghie cu ocazia sărbătorii Sfântului Antonie.
„Sfântul Antonie a renunțat la neguțătoria celor folositoare trupului spre a împlini poruncile lui Dumnezeu și a ajunge la cunoașterea nemijlocită, la trăirea credinței. A înțeles, de fapt, că Dumnezeu tămăduiește toate puterile sufletești ale omului credincios, atrăgând spre bine gândirea, voința, pofta, simțirea și toată lucrarea lui”., a detaliat Arhiepiscopul Varsanufie.
Înaltpreasfinția Sa a precizat că Sfântul Antonie voia să plece în Athos, dar a fost convins de Episcopul Ilarion al Râmnicului să rămână pe meleagurile vâlcene.

Una dintre cele mai izolate sihăstrii
Mănăstirea Iezer este una dintre cele mai izolate sihăstrii din Oltenia și din întreaga Românie. Se află în Parcul Naţional Buila – Vânturariţa, în pădurile Munţilor Căpăţânii, aproape de mănăstirile Pahomie și Pătrunsa.
În apropierea actualei biserici a Mănăstirii Iezer a existat un schit mai vechi, din lemn, atestat documentar încă din anii 1495-1501 și care a primit unele venituri din partea domnitorului Radu cel Mare. Actuala biserică a fost ctitorită de Mircea Ciobanul și de soția sa, Doamna Chiajna.
Ajungând metoc al Episcopiei Râmnicului, Episcopul Ilarion, ajutat de Schimonahul Antonie, a rezidit schitul în 1714. Au mai fost și alte restaurări.

Vatra monahală de la Iezer a avut obște de călugări până în anul 1946, apoi, până în anul 1960, de maici. Maicile au părăsit mănăstirea la 1960, obligate prin decretul din 1959. Maicile au revenit la Iezer abia după anul 1989.
Foto credit: Arhiepiscopia Râmnicului
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 304
Id: 75455
Data: Nov 24, 2021
Imagine:
Pro Vita Iași organizează, în perioada 22 noiembrie – 17 decembrie 2021, a cincea ediție a campaniei „Bucurie în familie – pizza pentru fapte bune”.
„Campania se .....
Data: Nov 25, 2021
La Catedrala mitropolitană din Sibiu a fost vernisată miercuri expoziţia fotografică „Zece ani de la proclamarea .....
Data: Nov 25, 2021
Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a spus joi că Sfânta Ecaterina a ştiut că Hristos este Mirele pe Care Îl căuta.
Afirmaţiile au fost făcute la Sfânta Liturghie oficiată de hramul secundar al Bisericii „Buna Vestire” – Giuleşti din Bucureşti.
Episcopul .....
Data: Nov 25, 2021
Banca Naţională a României va pune în circulaţie de Ziua Națională o bancnotă de 20 lei cu portretul eroinei Ecaterina Teodoroiu. Este prima bancnotă cu putere circulatorie din România pe care este .....
Data: Nov 25, 2021
Stavrofora Anastasia Honcioiu, Stareța Mănăstirii Bistrița – Vâlcea ne îndeamnă „să-I aducem în dar lui Dumnezeu suspinurile vameșului” și să ne ferim de deznădejde punându-ne încrederea în Dumnezeu.
Maica stareță a acceptat să răspundă la câteva întrebări puse de
Data: Nov 25, 2021
„Catedrala Națională a devenit un punct cardinal”, a spus Episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul joi, 25 noiembrie, la aniversarea a trei ani de când a fost sfințit Altarul lăcașului de cult.
Ierarhul a făcut referire la faptul că în zilele senine catedrala .....
Data: Nov 25, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cuvant pentru suflet - Invataturi din pateric ale Sf Antonie cel Mare
Cuvant pentru suflet - Canonul cel mare al Sf Andrei Criteanul (18 martie 2013)
Cuvant pentru suflet - Botezul Domnului si sfintirea noastra (03 ianuarie 2013)
Cuvant pentru suflet - Schimbarea la Fata a Domnului (05 08 2015)
Cuvant pentru suflet - Grijile lumii si sfarsitul vietii
Cuvant pentru suflet - Sfantul Vasile cel Mare Texte si alcatuiri alese (01 ianuarie 2013)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).