„Hristos ne cheamă aici pe pământ să-L mărturisim în fața tuturor”, reaminteşte Ierom. Maxim Morariu într-un articol legat de asumarea Crucii.
Părintele spune că urmarea lui Hristos presupune mărturisire şi subliniază că este foarte important „să vorbim despre El celorlalți prin faptele noastre”, deoarece „fapta e cea prin care Îl putem mărturisi”. Iar răsplata anunţată de Hristos este esenţială: El „promite celor ce vor face aceasta primirea în locașurile Tatălui”.
Ierom. Maxim Morariu afirmă că mărturisirea nu este uşoară în societatea de astăzi şi trimite la Scriptură pentru exemple şi repere.
„Într-o lume atât de marcată de schimbări și de tentative de substituire a valorilor genuine ale credinței cu tot felul de surogate, a devenit parcă destul de dificilă mărturisirea lui Hristos. Și totuși, nu e imposibilă. Curăția vieții a fost un element definitoriu al creștinilor de mai bine de două milenii. A rămas și astăzi la fel. Morala vine să ofere, ici și colo, repere. Faruri într-un dens întuneric, menite a-l păzi pe călător de căderea în prăpastie, sau de rătăcire. Tot din Scriptură sunt luate și ele. Trebuie doar să le urmăm. Îndrăzniți!”, spune părintele.
Ierom. Maxim Morariu subliniază că „urmarea lui Hristos e legată de asumarea crucii” şi explică:
„Îndemnul Lui e unul peren, iar Crucea fiecăruia dintre noi o reprezintă propria viață. Una pe care suntem chemați să o asumăm. Nu oricum, ci în duh mărturisitor. Căci nu se sfârșește totul odată cu luarea ei. Dimpotrivă, abia aici începe acțiunea. Ea dă startul urmării lui Hristos. Iar aceasta are un țel cât se poate de nobil”.
Ierom. Maxim Morariu
Ierom. Maxim Morariu este doctor în teologie al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca (Summa cum laudae).
Este dublu licenţiat în teologie şi istorie. A studiat la Institutul Ecumenic de la Bossey, la Universitatea Pontificală Angelicum din Roma şi la Universitățile din Kosice, Graz, Belgrad.
A publicat, editat, coordonat sau tradus nu mai puțin de 26 de volume și peste 300 de studii și articole de specialitate în țară și străinătate.
Este membru editorial a 8 reviste de specialitate (2 indexate Web of Science), membru fondator și redactor-șef al Revistei Astra Salvensis, recunoscută la nivel internațional.
Realizează emisiuni și rubrici pentru Radio Renașterea (Cluj-Napoca), Radio Trinitas (București) și Radio Someș (Bistrița).
Foto credit: Radio Renaşterea
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 375
Id: 73220
Data: Apr 6, 2021
Imagine:
Momentul redeschiderii Mănăstirii Voroneț a fost recreat marți la Biblioteca Academiei Române prin documentele și imaginile expuse, dar mai ales prin evocările actorilor principali care, în urmă cu treizeci de ani, au făcut posibil acest lucru.
Totodată, la .....
Data: Apr 6, 2021
Cuvântul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la vernisajul expoziţiei: „Mănăstirea Voroneţ, 533 de ani de la înfiinţare, .....
Data: Apr 6, 2021
În contextul Zilei Jandarmeriei Române (3 aprilie), preotul militar Liviu Tudor ne-a vorbit despre oamenii în uniformă şi instituţia cu responsabilitate în menţinerea şi restabilirea ordinii publice şi a siguranţei naţionale.
Părintele Liviu, care slujeşte .....
Data: Apr 6, 2021
În urmă cu 155 de ani se instituia Societatea Literară Română, iar după un an continua sub numele de Societatea Academică Română.
La rândul ei, Societatea Academică Română devine în 1879
Data: Apr 6, 2021
Misiunea Socială Diaconia a Mitropoliei Basarabiei a lansat, pentru al 12-lea an consecutiv, campania de Paşti „Masa Bucuriei”.
Campania din acest an este organizată în premieră cu Banca de Alimente, un alt proiect major Diaconia. .....
Data: Apr 7, 2021
Care este semnificația slujbei stâlpilor? Se poate oficia slujba înmormântării pentru copiii morți nebotezați? Putem să ne rugăm pentru ei? Dar pentru sinucigași? Se pot săvârși parastase pentru cei vii? Dacă te frământă vreuna dintre aceste întrebări o nouă carte apărută la Editura .....
Data: Apr 7, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cuvant pentru suflet - Invataturi din pateric ale Sf Antonie cel Mare
Cuvant pentru suflet - Canonul cel mare al Sf Andrei Criteanul (18 martie 2013)
Cuvant pentru suflet - Botezul Domnului si sfintirea noastra (03 ianuarie 2013)
Cuvant pentru suflet - Schimbarea la Fata a Domnului (05 08 2015)
Cuvant pentru suflet - Grijile lumii si sfarsitul vietii
Cuvant pentru suflet - Sfantul Vasile cel Mare Texte si alcatuiri alese (01 ianuarie 2013)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).