În contextul Zilei Jandarmeriei Române (3 aprilie), preotul militar Liviu Tudor ne-a vorbit despre oamenii în uniformă şi instituţia cu responsabilitate în menţinerea şi restabilirea ordinii publice şi a siguranţei naţionale.
Părintele Liviu, care slujeşte la Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” de la Baza de Administrare şi Deservire a Jandarmeriei Române, a evidenţiat rigorile la care trebuie să se supună jandarmii, dar şi aşteptările mari pe care trebuie să le îndeplinească.
„Cerințele sunt atât de mari încât”, a precizat părintele, „se poate spune că în afara slujbei și a rugăciunii, ei (jandarmii – n.r.) trebuie să fie asemeni preoților în ținută și în gândire. De fapt, regulile morale și legale sunt aplicabile tuturor, cu precădere militarilor”.
Provocările încep încă din timpul şcolii, spune preotul.
„Tinerii subofițeri se adaptează cu greu sistemului militar pentru că, școlile militare și cei aflați în pragul pensionării, nu mai au timp pentru formarea de caractere tari, care să reziste unei societăți din ce în ce mai agresive. În câteva luni de tutelă profesională ei trebuie să învețe să fie empatici cu șefii, să vină cu propuneri de îmbunătățire a lucrului pentru care au fost angajați, să fie responsabili pentru actele emise, să creadă în toate valorile statului, să ducă la îndeplinire repede și corect tot ceea ce li se ordonă”.
O altă durere a jandarmilor este lipsa de respect pe care o primesc din partea societăţii. „De cele mai multe ori acest lucru îi descurajează”, spune părintele.
„Când trece pe stradă o mașină cu girofar și sirenă, avem cu toții o tresărire și micșorăm viteza! Viteza de deplasare prin viață, acordând prioritate unor oameni care, nu sunt fericiți atunci când se deplasează la ordin pentru a calma un grup de bătăuși. Au conștiința că fac ceea ce trebuie. Au speranța că nu vor fi loviți. Ei știu că o mare parte din societate nu îi respectă și de cele mai multe ori acest lucru îi descurajează. Speră să termine tura cu bine și până la reintrarea în serviciu se bucură cu cei dragi”.
Chiar dacă, prin prisma profesiei, au o imagine de oameni duri, bolile şi suferinţele nu-i ocolesc nici pe ei. „Dragii noștri colegi se mai și îmbolnăvesc și nimeni nu-i știe, așa cum, de altfel, nu-i știe nimeni pe cei fericiți”, evidenţiază Pr. Liviu.
„Asemenea tuturor oamenilor, doar Dumnezeu le oferă satisfacție și sănătate prin familiile pe care și le construiesc în timp”.
Iar atunci când suferinţa pământească se încheie, „iubiți și uitați de colegi, acești oameni se vestejesc pentru ca mai apoi să se înalțe pentru a apăra Tronul Ceresc așa cum au fost obișnuiți și pregătiți în viață. Generație după generație, zeci de mii de oameni, după alte zeci de mii”.
„Așa trăiesc jandarmii. Fără predictibilitatea respectului, umiliți până la disoluția autorității, încurajați de lege și de credință.”
„Au și ei luptele lor. Fiecare jandarm. Un microunivers în care lumina speranței unei pensii nu se vede la orizont. Cu discreție își trăiesc viața, în ascultare față de soție și copii, pentru că așa s-au obișnuit și tot în tăcere și uitare trec”.
Despre Jandarmerie, Părintele Liviu Tudor spune că „este o forță de poliție cu statut militar care, privită partizan, în funcție de efectele sociale ale intervenției, a creat nemulțumire (când a fost excesivă), a fost sursă de ironii (când a fost sensibilă și înțelegătoare cu manifestanții) și rar a fost sau va fi felicitată pentru intransigență”.
De fapt cum trebuie privită Jandarmeria?
„Ea este suma tuturor speranțelor și a dezamăgirilor sociale. Este națională prin aria geografică și atribuții, este orgolioasă când ține cont de cadrul legal, este periculoasă când umilești un jandarm, este tandră când i se nasc copiii, este tristă când îi mor părinții, este iubită și detestată deopotrivă. Ea este o instituție cu organizare proprie, integrată în marele corp al Armatei Române”.
Jandarmeria Română îi are ca ocrotitori pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, sărbătoriţi în data de 8 noiembrie.
Într-un mesaj transmis cu prilejul Zile Jandarmeriei Române, Patriarhul României de ce sfinţii arhangheli sunt ocrotitorii instituţiei: Sfântul Arhanghel Mihail, numit de Biserică înger al legii, reprezintă „legea” fiind apărător al dreptăţii şi al adevărului, iar Sfântul Arhanghel Gavriil, numit de Biserică înger al darului sau al harului, reprezintă „ordinea”, sau „buna rânduială”, care cuprinde aceste daruri: pacea şi armonia, siguranța şi binele comun.
Foto credit: Raluca Ene/Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 380
Id: 73223
Data: Apr 6, 2021
Imagine:
În urmă cu 155 de ani se instituia Societatea Literară Română, iar după un an continua sub numele de Societatea Academică Română.
La rândul ei, Societatea Academică Română devine în 1879
Data: Apr 6, 2021
Misiunea Socială Diaconia a Mitropoliei Basarabiei a lansat, pentru al 12-lea an consecutiv, campania de Paşti „Masa Bucuriei”.
Campania din acest an este organizată în premieră cu Banca de Alimente, un alt proiect major Diaconia. .....
Data: Apr 7, 2021
Care este semnificația slujbei stâlpilor? Se poate oficia slujba înmormântării pentru copiii morți nebotezați? Putem să ne rugăm pentru ei? Dar pentru sinucigași? Se pot săvârși parastase pentru cei vii? Dacă te frământă vreuna dintre aceste întrebări o nouă carte apărută la Editura .....
Data: Apr 7, 2021
Episcopul Ioan Casian al Canadei a prezentat, în Duminica Sfintei Cruci, etapele pe care trebuie să le parcurgem pentru a deveni .....
Data: Apr 7, 2021
Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii din acest an, Organizația Mondială a Sănătății face apel la acţiuni de eliminare a inechităţilor în materie de sănătate, ca parte a unei campanii globale de-a lungul unui an, pentru a aduce oamenii împreună şi de a construi o lume mai corectă şi .....
Data: Apr 7, 2021
Creştinul trebuie să privească cimitirul nu ca pe „un loc al morților” sau ca pe „cel mai înspăimântător și marginal spațiu din raza unei comunități”, ci să aibă în vedere că reprezintă o busolă spre viaţa veşnică, notează Pr. Liviu Vidican Manici.
Într-una din
Data: Apr 7, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cuvant pentru suflet - Invataturi din pateric ale Sf Antonie cel Mare
Cuvant pentru suflet - Canonul cel mare al Sf Andrei Criteanul (18 martie 2013)
Cuvant pentru suflet - Botezul Domnului si sfintirea noastra (03 ianuarie 2013)
Cuvant pentru suflet - Schimbarea la Fata a Domnului (05 08 2015)
Cuvant pentru suflet - Grijile lumii si sfarsitul vietii
Cuvant pentru suflet - Sfantul Vasile cel Mare Texte si alcatuiri alese (01 ianuarie 2013)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).