Viata si faptele Domnului Ţarii Romanesti Constantin Voda Brancoveanu

La Editura Basilica a Patriarhiei Române a aparut recent volumul Viata si faptele Domnitorului Martir Constantin Brâncoveanu.

„Viata si faptele Domnitorului Martir Constantin Brâncoveanu sunt o pilda frumoasa a unei vieti curate, traita cu gândul la Bunul Dumnezeu, de la care vine tot ajutorul, si la neamul românesc pentru care trebuie sa luptam cu propria noastra viata. Acest model de traire jertfelnica poate fi considerat si o fila de aur din istoria bisericeasca, dar si nationala, a românilor de pretutindeni si din toate timpurile. Despre minunatele fapte ale Domnitorului Martir Constantin Brâncoveanu trebuie sa vorbim si urmasilor nostri, care au datoria morala de a pastra vie credinta crestin-ortodoxa, de a întretine bune relatii cu toate neamurile, dar mai ales de a întelege ca întreaga istorie dainuie prin purtarea de grija a lui Dumnezeu, Unul în Fiinta, dar întreit în Persoane, cel Mult-Milostiv, dar si Drept.

În acest context, prin purtarea de grija a Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, la 300 de ani de la moartea martirica a Sfintilor Brâncoveni, republi­cam lucrarea Parintelui Academician Niculae M. Popescu cu titlul Viata si faptele Domnului Ţârii Românesti Constantin Voda Brâncoveanu, într-o editie noua, bogat ilustrata, cu mici îndreptari de limba, necesare astazi, la care am adaugat un capitol-anexa intitulat Recunostinta si sfintenie: pasi pe calea cinstirii Voievodului Martir Constantin Brâncoveanu ca sfânt. În acest capitol final am inserat detalii privind sapaturile arheologice din anul 1932, continuate cu reînhumarea osemintelor voievodului martir si procesiunea solemna din anul 1934, pentru ca în final sa prezentam succint pelerinajul istoric organizat în contextul Anului comemorativ al Sfintilor Brâncoveni (2014), în ziua de 21 mai, la praznicul Sfintilor împarati Constantin si Elena, hramul Catedralei Patriarhale din Bucuresti. Prima editie a acestei frumoase lucrari a aparut în anul 1914, la 200 de ani de la moartea martirica a Sfintilor Brâncoveni, republicata ulterior în anii 1915,1927,1934 si 2013”. (Nota editoriala a Editurii Basilica)

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 360

Id: 43334

Data: Aug 20, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar