Sfântul Lazăr cel înviat din morți de Iisus Hristos a plecat din Betania de frica iudeilor și a trăit încă 30 de ani într-unul din cele mai vechi orașe din Europa: Larnaca, Cipru (cunoscut în Antichitate sub numele Khitim sau Kition).
Mai târziu, Sfântul Lazăr a fost pus de Sfântul Apostol Pavel Episcop de Kition. Biserica Ortodoxă îl cinstește în Sâmbăta numită „a lui Lazăr”, în ajunul Duminicii Floriilor.
În Larnaca se află în prezent Biserica „Sfântul Lazăr” construită în anul 890 de Împăratul Leon al VI-lea și reconstruită în secolul al XVII-lea, unul dintre cele mai impresionante monumente ale oraşului.
Biserica „Sfântul Lazăr” din Larnaca, dar și alte obiective spirituale din Cipru pot fi vizitate în pelerinajul de 6 zile propus de Basilica Travel.

Lăcașul de cult a fost construit pe mormântul Sfântului Lazăr, care se află chiar sub altarul bisericii și poate fi vizitat. La Biserica Sfântului Lazăr din Larnaca se află, de asemenea, cinstitul cap şi o parte din moaştele sale.
Biserica din piatră închinată Dreptului Lazăr deține un pridvor cu portal deschis, ale cărui trepte coboară în incinta lăcașului de cult. Portalul păstrează inscripţii greceşti, latine şi franceze.
Interiorul impresionant ca dimensiune și stil este alcătuit dintr-o navă centrală, două abside şi trei domuri. Acoperişul este susţinut de piloni dubli terminaţi cu capiteluri bizantine. Într-unul dintre pilaştri, o serie de trepte duce la un amvon elaborat vechi de peste 300 de ani, realizat în stil Rococo.
Iconostasul din lemn, în stil baroc, a fost realizat între anii 1773 şi 1782 de meşterul Chatzisavvas Taliadorou din Nicosia, apoi a fost restaurat și aurit între anii 1793-1797, după ce a fost grav avariat de un incendiu în anul 1970.
În biserică sunt păstrate şase icoane bizantine aparţinând vechiului iconostas. Una dintre icoane îl reprezintă pe Sfântul Lazăr episcop, iar altă înfăţişează învierea lui. Mai amintim icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, aflată pe unul dintre pilaştrii nordici.
Larnaca este al treilea oraș ca mărime din Cipru, având peste 86.000 locuitori. Printre obiectivele turistice care nu merită trecute cu vederea se află siturile istorice de importanță planetară, Lacul Sărat din apropiere, plajele Finikoudes și Mckenzie.
Pentru mai multe informaţii despre obiectivele religioase şi culturale, vizitează site-ul Ministerului Adjunct al Turismului din Cipru.
Citește și 4 biserici din Cipru aflate în patrimoniul UNESCO ce merită vizitate
Foto credit: Doxologia
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 345
Id: 69173
Data: Feb 13, 2020
Imagine:
Un nou film documentar despre Holy Cross Monastery din Virginia de Vest, SUA va fi disponibil din 23 aprilie 2020 pe Vimeo.
Filmul se intitulează ‘New .....
Data: Feb 13, 2020
Este foarte important să înțelegem că sensul nostru pe pământ nu este să-i schimbăm pe ceilalți, ci să-i răbdăm pe ceilalți. Eu nu ştiu vreun om care să se schimbe în urma tensiunilor provocate de un alt om. Când ai impresia că omul s-a schimbat puțin, când ai impresia că lucrurile .....
Data: Feb 13, 2020
Grupul psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale a oferit luni răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie oficiată în mănăstirea athonită Vatoped cu prilejul sărbătorii Sfântului Efrem Sirul (conform calendarului iulian nerevizuit).
Data: Feb 13, 2020
După alegerea sa în funcția de episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Arhimandritul Benedict Vesa a spus că la acest început de drum are nevoie ca „smerenia să țină loc de fapte”.
„Mulțumesc lui Dumnezeu de la cer până la pământ pentru .....
Data: Feb 13, 2020
Parohia românească din Ragusa a achiziţionat săptămâna aceasta un teren de 3700 de m2, împreună cu un imobil, în vederea amenajării unui ansamblu parohial,
Data: Feb 13, 2020
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în şedinţa de lucru din 13 februarie 2020 pe noul Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.
Postul episcopal a rămas vacant în urma pensionării Preasfințitului Părinte Vasile Someșanul.
.....Data: Feb 13, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Pr Iustin Neagu - Duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci - Convorbirea lui Iisus cu Nicodim - 11092016
Pr Iustin Neagu - Sarbatoarea Sfintei Treimi - 20062016
Pr Iustin Neagu - Duminica vamesului si a fariseului - 01022015
Pr Iustin Neagu - Duminica femeilor mironosite - 24042015
Pr Iustin Neagu - Patimitori in inchisorile comuniste
Pr Iustin Neagu - Despre grijile vietii - 10070216
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).