Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor a fost stabilită în 1982 la Conferința Generală a Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO).
Ziua este promovată de ICOMOS (organizație internațională neguvernamentală dedicată conservării monumentelor și siturilor lumii) la nivel global.
În fiecare an, cu această ocazie, ICOMOS propune o temă pentru activități care urmează să fie organizate de membrii săi, comitetele științifice naționale și internaționale, grupurile de lucru și partenerii ICOMOS și toți cei care doresc să se alăture pentru a sărbători această zi.
Tema pentru 2022 este „Patrimoniul şi clima” (Patrimoine et climat).
Dedicată celebrării şi promovării patrimoniului cultural, Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor reprezintă totodată o şansă de a atrage atenţia asupra diversităţii şi a relevanţei acestuia, dar şi asupra vulnerabilităţii sale.
De asemenea, sunt prezentate eforturile necesare protecţiei şi conservării acestui patrimoniu, dar şi ce înseamnă pentru întreaga omenire conservarea sa. Comitetele Naţionale ICOMOS din întreaga lume au oportunitatea de a susţine cauza lor împreună, în aceeaşi zi, şi sunt, totodată, încurajate să invite comunităţile locale să participe activ la această sărbătoare.
Câteva dintre siturile culturale din România înscrise în Patrimoniul mondial UNESCO:
- Bisericile din Nordul Moldovei (Biserica „Învierii” de la Mănăstirea Suceviţa, Biserica „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” din satul Arbore, Biserica „Adormirea Maicii Domnului şi Sfântul Gheorghe” a fostei Mănăstiri Humor, Biserica „Buna Vestire” a Mănăstirii Moldoviţa, Biserica „Sfânta Cruce” din Pătrăuţi, Biserica „Sfântul Nicolae” a Mănăstirii Probota, Biserica „Sfântul Gheorghe” din Suceava, Biserica „Sfântul Gheorghe” a fostei Mănăstiri Voroneţ.
- Mănăstirea Horezu,
- satele cu biserici fortificate din Transilvania,
- cetățile dacice din Munții Orăștiei,
- centrul istoric al Sighișoarei,
- bisericile de lemn din Maramureș (Biserica „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” – Bârsana, Biserica „Sfântul Nicolae” – Budeşti, Biserica „Sfânta Paraschiva” – Deseşti, Biserica „Naşterea Maicii Domnului” – Ieud-Deal, Biserica „Sfântul Arhanghel” – Plopiş, Biserica „Sfânta Paraschiva” – Poienile Izei, Biserica „Sfântul Arhanghel” – Rogoz, Biserica „Sfântul Arhanghel” – Surdeşti).
Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (sit natural) a fost primul obiectiv din România înscris pe Lista Patrimoniului Mondial.
Ziua de 18 aprilie este sărbătorită în multe ţări ca Ziua Patrimoniului Mondial.
Foto credit: arhivă Basilica.ro
Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 297
Id: 76721
Data: Apr 19, 2022
Imagine:
De Sfintele Paşti, Mitropolitul Andrei oferă 600 de pachete cu alimente persoanelor fără posibilităţi materiale aflate în evidența .....
Data: Apr 20, 2022
Părintele profesor Nicușor Beldiman de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București a rostit cuvântul în cea de-a treia Denie a Sfintelor Pătimiri oficiată marți seara în Catedrala Patriarhală, 19 aprilie 2022.
„Denia din .....
Data: Apr 20, 2022
Curtea mănăstirii prahovene Crasna a devenit neîncăpătoare marți pentru numărul mare de fii duhovnicești, apropiați ori simpli pelerini care au venit să-și ia rămas bun de la părintele Nicodim Dimulescu. Patru dintre cei
Data: Apr 20, 2022
Preasfinţitul Părinte Iustin al Maramureşului şi Sătmarului îndeamnă în Pastorala de Sfintele Paşti 2022 la rugăciune şi sprijin în continuare pentru vecinii noştri ucraineni, care suferă cumplit din cauza războiului.
„Să ne rugăm fierbinte să înceteze războiul .....
Data: Apr 20, 2022
Luni după-amiază s-a încheiat tabăra „Bucuria prieteniei” organizată de NEPSIS pentru copiii cu vârste între 6 și 13 ani din parohiile românești din Belgia.
La cea de-a șaptea ediție a taberei au participat 66 de copii. Ei au sărbătorit și Duminica Floriilor. Au .....
Data: Apr 20, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Credinta si cultura azi - Cultura informatiei. Pledoarie pentru cunoastere (14 05 2017)
Biserica azi - Crucea, de la simbol la atitudine de viata (13 09 2016)
Valoarea faptei - Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului
Secvente Trinitas - Parohia Ortodoxa Romana din Ulm, Germania.(23 07 2015)
Biserica azi - Crucea si rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos in crestinismul timpuriu (15 03 2017)
Cuvant pentru suflet - Sfantul Apostol Toma (04 10 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).