Ziua Internaţională a Carităţii este celebrată în fiecare an în data de 5 septembrie. Aceasta are ca obiectiv sensibilizarea şi mobilizarea oamenilor, a ONG-urilor şi a altor forţe interesate din întreaga lume pentru a-i ajuta pe alţii, prin voluntariat şi prin activităţi filantropice.
Ziua Internaţională a Carităţii a fost stabilită în anul 2013. Ea a fost fixată de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluţia 67/105 din 2012, la iniţiativa Ungariei, în semn de recunoaștere a eforturilor celor care întreprind acte de caritate.
Acțiunile de caritate contribuie la promovarea dialogului, a solidarității și înțelegerii reciproce între oameni, în situația în care sărăcia persistă în toate țările lumii, indiferent de situația lor economică, socială și culturală, mai ales în țările în curs de dezvoltare, potrivit ONU, citată de Agerpres.
Biserica Ortodoxă îndeamnă la împlinirea faptelor milei trupești și sufletești față de aproapele, deoarece mântuirea nu poate fi un act egoist. Patriarhul Daniel în repetate rânduri a amintit importanța milosteniei în viața creștinului.
Mântuitorul vine tainic spre noi, prin cei săraci şi singuri, prin cei bolnavi şi necăjiţi, prin orfani şi văduve. Să ieşim în întâmpinarea Lui prin milostenie, prin ajutorare frăţească şi prin facere de bine, a îndemnat Părintele Patriarh.
Data de 5 septembrie a fost aleasă și pentru a aduce un omagiu Maicii Tereza de Calcutta, laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 1979 „pentru activitatea întreprinsă în lupta pentru a depăşi starea de sărăcie şi suferinţă, care constituie, de asemenea, o ameninţare la adresa păcii”. 5 septembrie 1997 este ziua în care a trecut la cele veşnice.
Organizația Națiunilor Unite invită toate statele membre și toate organizațiile internaționale și regionale, precum și societatea civilă, inclusiv organizațiile și persoanele non-guvernamentale, pentru a marca Ziua Internațională a Carității într-un mod adecvat, prin încurajarea actelor de caritate, inclusiv prin educație și activități de sensibilizare a opiniei publice.
Maica Tereza, călugăriță și misionară, pe numele de botez Agnes Gonxha Bojaxhiu, s-a născut în 26 august 1910, la Skopje. Părinții săi erau de origine albaneză, romano-catolici. În 1929 a plecat în India, unde s-a dedicat ajutorării celor nevoiași. În 1948 a devenit cetățean indian. A fondat în 1950 ordinul Misionarele Carității în Calcutta.
În 1995 susținea financiar, din donații publice, 534 de cămine în 115 țări, iar în 1997, congregația număra 4.000 de surori în 610 fundații din 123 de țări. Activitatea desfășurată de Maica Tereza s-a bucurat de apreciere în lumea întreagă.
Foto credit: Ziarul Lumina
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 401
Id: 74672
Data: Sep 5, 2021
Imagine:
Patriarhul României a sfințit duminică, 05 septembrie 2021, Biserica „Sfântul Mare Mucenic Mercurie” și „Acoperământul Maicii Domnului” din cartierul Titan al Capitalei.
Cu această ocazie, preotul paroh Paul Lepădatu, care este și principalul ctitor .....
Data: Sep 5, 2021
Duminică, 5 septembrie 2021, înainte de a oficia târnosirea Bisericii „Sfântul Mercurie” din .....
Data: Sep 5, 2021
La reședința Episcopală din Cahul a avut loc vineri, 03 septembrie, sub președinția Preasfințitului Părinte Veniamin, ședința de lucru a Permanenței Consiliului Eparhial al Episcopiei Basarabiei de Sud.
La această întrunire au participat și protoiereii din Eparhie .....
Data: Sep 5, 2021
„Domnul Ivan Patzaichin rămâne una dintre cele mai iubite și respectate personalități ale vieții sportive românești și internaționale“, scrie Patriarhul României în mesajul ocazionat de trecerea la cele veşnice a sportivului.
Text integral:
.....
Data: Sep 6, 2021
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis un mesaj de condoleanţe la trecere în veşnicie a actorului Ion Caramitru, despre care a spus că a dovedit „un rafinat simț al autenticelor valori naționale, precum și simțul responsabilității față de patrimoniul spiritual al .....
Data: Sep 6, 2021
Pro Vita Iași a finalizat noul acoperiș și tencuirea exterioară a casei unei familii cu zece copii din localitatea Costești, județul Iași. Luni au început lucrările renovare a .....
Data: Sep 6, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Rugaciune pentru chemarea milei lui Dumnezeu, citita de Parintele Iustin
Pr Justin Parvu - Despre viata vesnica
Pr Iustin Parvu - Despre sfarsitul lumii, mantuire, Japonia si tehnologie
Pr Iustin Parvu - Tara noastra - pridvor al Imparatiei lui Dumnezeu
Pr Iustin Parvu - Omul si natura
Pr Iustin Parvu - Rugaciune de dezlegare la inceputul Postului Mare
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).