18 aprilie: Ziua internațională a monumentelor și siturilor

Ziua internațională a monumentelor și siturilor este serbată anual in data de 18 aprilie incă din anul 1982, cand a fost stabilită de Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor – ICOMOS și adoptată de UNESCO.

In fiecare an a fost stabilită a temă anume pentru această zi, „Patrimoniul in transformare” a fost tema de anul trecut.

La Adunarea Generală a INCOMOS desfășurată in 2023 la Sydney, a fost adoptată o temă pentru o perioadă de trei ani. „Patrimoniu rezistent la dezastre și conflicte – pregătire, răspuns și recuperare” a fost aleasă pentru Planul științific trienal 2024-2027, conform site-ului oficial al INCOMOS.

In 2024, ziua dă startul manifestărilor oficiale prilejuite de a 60-a aniversare a Cartei de la Veneţia, la 31 mai. Simpozionul ştiinţific al Adunării Generale ICOMOS din Brazilia (noiembrie 2024) va oferi o platformă pentru tranziţia de la actualul Plan ştiinţific trienal („Climate Change Reboot”) la Planul ştiinţific trienal 2024-2026 („Disaster and Conflict Resilient Heritage – Preparedness, Response and Recovery”).

Simpozionul marchează, totodată, incheierea manifestărilor privind celebrarea Cartei de la Veneţia, care se va afla printre subiectele abordate in cadrul evenimentului.

Membrii ICOMOS şi profesioniştii in domeniul patrimoniului sunt invitaţi, cu ocazia acestei zile, să ia in considerare, pe de o parte, evoluţia practicii de conservare pornind de la Carta de la Veneţia pană astăzi şi să reflecteze, pe de altă parte, asupra impactului Cartei de la Veneţia asupra practicilor de conservare din intreaga lume şi să lanseze dezbateri cu privire la adecvarea acesteia in a aborda provocările unei urgenţe climatice, a conflictelor şi dezastrelor naturale.

Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor – ICOMOS este o reţea internațională de experţi, printre care se numără arhitecţi, istorici, arheologi, istorici de artă, geografi, antropologi, ingineri şi urbanişti.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 156

Id: 80826

Data: Apr 18, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).