PS Varlaam Ploieșteanul despre Canonul Sfantului Andrei Criteanul: Este o incurajare in lupta noastră duhovnicească

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a oficiat miercuri seară la Catedrala Patriarhală slujba Canonului Mare al Sfantului Andrei Criteanul, despre care Episcopul vicar patriarhal a spus că „este o incurajare in lupta noastră duhovnicească”.

Preasfinția Sa a vorbit despre motivele pentru care Biserica a hotărat recitirea Canonului Mare in a cincea săptămană din Postul Mare și a subliniat frumusețea lirică și bogăția dogmatică a textului, pe care il descrie care fiind „o capodoperă a poeziei imnografice răsăritene”.

Tratat liric de teologie morală

Lăsand la o parte frumusețea poetică, a continuat ierarhul, Canonul este „un compendiu biblic”, prin care putem remarca „mulțimea personajelor din Vechiul Testament, mulțimea evenimentelor istorice, a faptelor, care sunt interpretate de Sfantul Andrei Criteanul cu o ințelegere duhovnicească foarte adancă, specifică marilor părinți de origine siriacă”.

Potrivit Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul, Sfantul Andrei Criteanul „vede multe din personajele amintite in Canon, din evenimentele descrise, simboluri sau profeții privitoare la lucrarea implinită de mantuitorul in lume”

Reflecții asupra promisiunilor făcute la inceputul Postului

De asemenea, ierarhul a vorbit despre recitirea Canonului in săptămana a cincea din Post, asemenea unui memento referitor la promisiunile făcute la inceputul perioadei de postire și i-a indemnat pe credincioși la mai multă rugăciune și milostenie, punand in valoare importanța introspecției.

„In primele 4 zile ale postului, cand am ascultat Canonul Sfantului Andrei Criteanul, ne-am făcut propriul nostru program duhovnicesc pentru acest post, incercand să fim mai buni decat in anii trecuți, să ne rugăm mai mult, să ne impărtășim mai des, să ne spălăm mai des haina sufletului, curățind-o prin lacrimile pocăinței de petele și murdăriile pe care pe păcatul le lasă asupra ei”.

„Iată că seara aceasta este o seară de evaluare, ca timpul care ne-a mai rămas pană la Sfintele Paști să fie o perioadă de recuperare, de implinire a celor ce nu le-am făcut, din care am făgăduit propriei conștiințe la inceputul Postului”.

Să recitim Canonul Sfantului Andrei Criteanul

De asemenea, Episcopul vicar patriarhal i-a indemnat pe credincioși să nu se rezume doar la citirea Canonului Sfantului Andrei Criteanul numai de două ori pe an, ci să il recitească pe tot parcursul anului bisericesc.

„Pe parcursul anului bisericesc trebuie să citim de fiecare dată, cand avem timp la indemană, sau să ne străduim să ne procurăm acest timp pentru a reciti Canonul acesta, care este o incurajare in lupta noastră duhovnicească”.

„Deși descrie adeseori dramele celor care au căzut, arată și modul in care mulți din cei căzuți, prin pocăință, și-au spălat păcatele și și-au mantuit sufletele”, a adăugat la final Preasfinția Sa.

Vezi si:

Galerie foto: Prima Denie a Postului Paștilor (2024)

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 63

Id: 80827

Data: Apr 18, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).