Preotul Ioan-Florin Florescu: Scara Raiului nu urcă, ci coboară in noi

Preotul Ioan-Florin Florescu de la parohia romanească Edinburgh face o analiză a Scării raiului pe blogul său, Jurnal Scoțian�și arată că dacă impărăția lui Dumnezeu este inăuntrul nostru (Luca 17:21), inseamnă că „scara Raiului nu urcă, ci coboară in noi”.

„E o scară cu varful in jos”, subliniază preotul.

Cu fiecare treaptă a ei, cel care o coboară descoperă și confruntă omul din adanc, despre care mai inainte nu știa nimic. Impărăția lui Dumnezeu este ultimul adanc al omului, dar din care a fost alungat cel mai mare demon al său. Vă mai amintiți parabola din Călăuza lui Tarkovski? Omul din afară (din afara lui insuși) credea că cea mai mare dorință a lui e să-și salveze fratele de cancer, dar, cand a coborat in adancul său (in „cameră”), a caștigat la loterie și s-a imbogățit peste noapte. Iar fratele a murit, desigur.

„Omul din afară nu știe ce demoni sunt in adancul său, decat dacă coboară Scara și-i confruntă”, continuă sfinția sa.

Iar inceputul Scării, prima ei treaptă, sunt gandurile omului. Dar nu cele la vedere („azi am de făcut asta sau cealaltă”, „maine mă duc acolo sau dincolo” etc.), ci gandurile sale cele mai intime, acelea pe care nu le sesizează in mod obișnuit, ci cu un pic de liniștire și reflecție, gandurile care ies „din haznaua inimii sale” (Luca 6,45). Dacă omul și-ar nota aceste ganduri și le-ar contempla, fie doar și timp de o săptămană, ar ințelege unde trebuie să se caute, care sunt demonii săi și ce este Scara”.

Preotul menționează că intrebarea lui Dumnezeu, „Adame, unde ești?”, după căderea omului, altfel o intrebare lipsită de sens pentru Cel care vede totul, nu este decat „chemarea lui Adam de a cobori Scara in el insuși, de a se căuta in propriul său adanc, strivind acolo șarpele, pentru a-l regăsi pe cel care căzuse din paradis”.

„Adame, ești in tine insuți, impărăția lui Dumnezeu este inăuntrul tău”.


Părintele Ioan Florin Florescu de la parohia romanească Edinburgh este, din noiembrie 2022 și preot misionar al comunității romane din Islanda.

Citește și Un preot din diaspora: Țara se iubește acasă, dar și pe microbuzele care o duc la muncă in străinătate

Foto: Arhiva Basilica.ro


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 46

Id: 80829

Data: Apr 18, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).