Textul evanghelic despre Genealogia Mântuitorului (Mt. 1, 1-17) este citit în biserici în duminica dinaintea Nașterii Domnului. Scopul textului este cât se poate de clar, prezentarea descendenței regale și a originii divine a Mântuitorului.
Venirea în lume a Fiului lui Dumnezeu, numit de Profetul Maleahi „Soarele dreptății”, desparte istoria omenirii în două. În sens duhovnicesc, după cum cerul se luminează înainte ca soarele să răsară, așa și Sfântul Evanghelist Matei prin genealogia expusă arată că neamurile la rând au anticipat venirea în lume a Luminii depline.
Sfântul Ioan Gură de Aur a subliniat în scrierile sale* profunzimea duhovnicească a acestei pericope.
Multora li se pare că Evanghelia este ușor de înțeles și că numai profeții sunt grei. Această părere pot să o aibă numai cei care nu-și dau seama de adâncimea ideilor cuprinse în Evanghelie.
Așadar, iată câteva dintre explicațiile Sfântului Ioan Gură de Aur cu privire la anumite particularități prezente în text.
1. Genealogia este intitulată „Cartea neamului lui Iisus Hristos”
Această denumire generică nu este deloc întâmplătoare. Astfel, Sfântul Evanghelist Matei plasează nașterea Mântuitorului Iisus Hristos în centrul istoriei lumii.
„Pentru că nașterea lui Iisus este capul întregii iconomii a Mântuirii, pentru că este începutul și rădăcina tuturor bunătăților date nouă”.
2. Fiul lui David și al lui Avraam
„Este mult mai greu pentru mintea omenească să înțeleagă că Dumnezeu s-a făcut om, decât să înțeleagă ca omul să ajungă fiu al lui Dumnezeu. Așadar, când auzi că Fiul lui Dumnezeu este Fiu al lui David și al lui Avraam, nu te îndoi că și tu, fiu al lui Adam, vei fi fiu al lui Dumnezeu. Că Fiul lui Dumnezeu, nu S-ar fi smerit în zadar și în deșert atât de mult, dacă n-ar fi vrut să ne înalțe și pe noi. S-a născut după trup, ca tu să te naști după Duh”.
3. „Din casa și din neamul lui David”
„Legea interzicea nu numai căsătoriile cu cineva din altă seminție, dar chiar și cu cineva din altă familie, adică de alt neam. Deci dacă raportăm cuvintele de la Luca ‹din casa și neamul lui David› la Fecioară, am răspuns la întrebare; dacă le raportăm la Iosif avem același răspuns, anume că Iisus era din neamul lui David. Dacă Iosif era ‹din casa și din neamul lui David›, apoi legea îl obliga să nu ia familie din altă casă și din alt neam, ci din acela din care era și el”.
4. De ce Evanghelistul nu a făcut genealogia Fecioarei?
„Nu era obiceiul la iudei să se facă genealogia femeilor. Deci, ca să țină obiceiul iudaic și să nu se pară că de la primele cuvinte ale Evangheliei nu se spune adevărul și totuși să ne facă nouă cunoscută Fecioara.”
„Matei a făcut genealogia logodnicului ei și a arătat că (ea) era din casa lui David”.
5. Mântuitorul, descendent al păcătoșilor
Matei nu îi include numai pe drepții din neamul lui Iisus în genealogie, pentru ca prin aceasta să arate faptul că Iisus a venit să vindece întreaga lume de păcat. După cum afirmă Sfântul Evanghelist Luca: „Căci Fiul Omului a venit să caute şi să mântuiască pe cel pierdut” (Luca 19, 1).
„Când fac genealogia lui Dumnezeu întrupat, trebuie nu numai să n-o ascund, ci s-o spun în auzul tuturora spre a arăta puterea lui Dumnezeu și purtarea Sa de grijă. Că pentru asta a venit Hristos pe pământ, nu ca să fugă de ocările noastre, ci să le nimicească”.
6. Străbunicele Mântuitorului
„A amintit și de Rut și de Rahav, una de alt neam, iar alta o desfrânată, ca să afli că Iisus a venit să dezlege toate păcatele noastre. Că a venit ca doctor, nu ca judecător. După cum strămoșii lui Iisus s-au căsătorit cu femei desfrânate, tot așa și Dumnezeu s-a unit cu firea omenească cea desfrânată”.
„Evanghelistul Matei a întocmit genealogia și a vorbit de aceste femei pentru ca, prin toate acestea, să rușineze pe iudei și să-i convingă să nu se mai laude. Rut prin urmașii săi, a născut pe David, marele împărat; iar David nu se rușinează de strămoșii săi”.
7. Trei grupe a câte 14 generații
Cele trei grupe de strămoși subliniază prezența constantă și fidelă a lui Dumnezeu în istoria poporului iudeu.
„Matei a împărțit toate generațiile în trei grupe, ca să arate că iudeii nu s-au făcut mai buni chiar dacă li s-a schimbat forma de guvernământ; au fost tot atât de păcătoși și când au fost guvernați de aristocrați, și când au fost guvernați de stăpânitori, și când au fost guvernați de oligarhi; n-au ajuns mai virtuoși”.
8. Robia babiloniană așezată în rândul generațiilor
„Evanghelistul amintește şi de robia babilonică; şi bine face, pentru a ne arăta că iudeii n-au ajuns mai înțelepți nici când au fost luați robi. Prin urmare, oricum ai privi lucrurile, vezi că era absolut necesară venirea lui Hristos”.
„După părerea mea, evanghelistul a socotit ca generație și timpul robiei babilonice, precum și pe Hristos însuși, unindu-L cu noi în totul […] și pentru a arăta că iudeii n-au ajuns mai înțelepți nici când au fost luați robi”.
*„Scrieri, Partea a treia: Omilii la Matei”, Colecția PSB, vol. 23, trad. Pr. D. Fecioru, EIBMBOR, București 1994.
Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 288
Id: 75646
Data: Dec 16, 2021
Imagine:
Moaștele Sfântului Gheorghe Pelerinul de la Mănăstirea Văratec au fost duse în Arhiepiscopia Ortodoxă Română a celor două Americi şi merg în
Data: Dec 16, 2021
Protoieria Panciu a oferit aproximativ 1 tonă de alimente Spitalului Municipal Adjud. Acțiunea social-filantropică a avut loc miercuri, 15 decembrie. În .....
Data: Dec 17, 2021
Pastorala transmisă cu prilejul Nașterii Domnului de Preafericitul Părinte Daniel Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, se intitulează „Dumnezeu este iubire smerită și darnică”.
În mesajul său pastoral, Părintele Patriarh subliniază că „Sărbătoarea Nașterii Domnului .....
Data: Dec 17, 2021
De ziua onomastică, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a afirmat că Sfântul Proroc Daniel şi cei trei tineri Anania, Azaria şi Misail, pe care îi pomenim în 17 decembrie „ne arată că împlinirea voii lui Dumnezeu este cea dintâi datorie a celor care cred în .....
Data: Dec 17, 2021
2023 va fi „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice” și „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)” în Patriarhia Română, a decis joi, Sfântul Sinod.
Contactat de
Data: Dec 17, 2021
Sfântul Sinod a fixat, în ședința de lucru de joi, 16 decembrie, tematicile anului 2023 care va fi „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice” și „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)” în Patriarhia Română.
„Bunicii aceștia .....
Data: Dec 17, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Zidiri in chipul Crucii - 2014-07-13 - Manastirea Brancoveni
Zidiri in chipul Crucii - 2014-08-10 - Manastirea Dintr-un lemn
Zidiri in chipul Crucii - 2014-11-02 - Manastirea Baia de Arama
Zidiri in chipul Crucii - 2015-08-09 - Biserica din Calimanesti
Zidiri in chipul Crucii - 2016-01-17 - Biserica Mihaesti
Zidiri in chipul Crucii - 2014-08-24 - Schitul Fedelesoiu
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).