2023 va fi „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice” și „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)” în Patriarhia Română, a decis joi, Sfântul Sinod.
Contactat de Basilica.ro, Arhidiaconul Mihail Bucă, fondatorul Grupului Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale, a salutat cu bucurie această decizie.
„Simt că este onorată munca celor care au contribuit și celor care au fost hărăziți de Dumnezeu să compună piese bisericești și să le interpreteze”, a spus protopsaltul.
El a menționat că partea de compoziție la imnografi este rezultatul inspirației de la Duhul Sfânt, iar partea de interpretare este de fapt teologhisire prin cântare.
„Cântărețul este și teolog și mărturisitor. Devine un apostol”, a spus arhidiaconul. „Teologia se transmite prin cânt.”
El a mărturisit că îi are în mod deosebit la inimă pe Anton Pann și Macarie Ieromonahul, „care au muncit foarte mult în acea eră de tranziție pentru a româniza cântarea”.
„Pe vremuri se cânta în biserici și în limba greacă, iar ei au adus cuvântul pe înțelesul nostru”, a afirmat Arhid. Mihail Bucă.
Cântărețul îi vede pe cei doi ca pe o punte între vechi și nou în cântarea bisericească românească.
„Anumiți compozitori sau profesori spun că noi, românii, avem un alt stil. Dar acesta face referire doar la limbă și la frazele melodice. Interpretarea rămâne aceeași, indiferent că ești psalt grec, sârb sau român”, a mai explicat protopsaltul Catedralei Patriarhale.
Părintele Arhidiacon Mihail Bucă avut un rol important în dezvoltarea muzicii psaltice româneşti, mai ales în ultimele două decenii.
La iniţiativa sa a fost înfiinţat în anul 1997 grupul psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale, format, în special, din tineri teologi pasionaţi de muzica psaltică de tradiţie bizantină. Numele a fost dat grupului de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în anul 2007.
Pentru întreaga activitate misionară, părintele Arhidiacon Mihail Bucă a primit din partea Patriarhului Daniel „Ordinul Sfinţilor Martiri Brâncoveni”, în anul 2014, şi „Ordinul Sfântului Ioan Gură de Aur” în anul 2016. Protopsaltul Catedralei Patriarhale a fost distins și de Mitropolitul Teofan cu „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei”.
Sursa foto: Facebook / Mihail Bucă
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 311
Id: 75651
Data: Dec 17, 2021
Imagine:
Sfântul Sinod a fixat, în ședința de lucru de joi, 16 decembrie, tematicile anului 2023 care va fi „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice” și „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)” în Patriarhia Română.
„Bunicii aceștia .....
Data: Dec 17, 2021
După ce accesul a fost restricționat timp de mai multe luni pentru lucrările de pictură, biserica nouă a Mănăstirii Nicula a fost redeschisă.
„Biserica se deschide din nou pentru slujire și vizitare”, a anunțat joia trecută pe pagina personală de Facebook .....
Data: Dec 17, 2021
După decizia Sfântului Sinod de înscriere în calendar a Sfântului Diadoh al Foticeii, Pr. Constantin Pătuleanu, profesor de Patrologie la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, a oferit pentru .....
Data: Dec 17, 2021
În Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei a avut loc vineri Ședința Solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care a fost prezidată de Patriarhul Daniel.
În timpul evenimentului, au fost prezentate principalele activități omagiale și .....
Data: Dec 17, 2021
Activitățile privind tematica anului 2021 în Patriarhia Română au fost prezentate vineri în ședința solemnă a Sfântului Sinod prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în Aula Magna a Palatului Patriarhiei.
Raportul cu activităţile desfăşurate a .....
Data: Dec 17, 2021
În ședința de lucru a Sfântului Sinod, ce a avut loc joi, 16 decembrie, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, s-a decis înscrierea Sfântului Ierarh Diadoh, Episcopul Foticeii în Calendarul Bisericii Ortodoxe Române.
Totodată, au fost aprobate .....
Data: Dec 17, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).