„Unde ești, Adame?” Filmul in care realizatorii tac, lăsandu-L pe Dumnezeu să vorbească, oferit gratuit spre difuzare

Documentarul „Unde ești, Adame?” despre viața in mănăstirea athonită Dochiaru in vremea stăreției Arhim. Grigorie, a avut premiera romanească luni seară, la Palatul Patriarhiei. „In acest film nu există gandul nostru personal”, spune producătorul, Arhid. Oleksandr Plyska. Filmul subtitrat in romană este pus gratuit la dispoziția comunităților și a sălilor de cinema care il solicită.

Inițiativa proiecției in premieră a avut-o Cenaclul „Sf. Simeon Noul Teolog” din cadrul Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” a Universității din București, coordonat de Părintele Conferențiar Gheorghe Holbea.

Evenimentul i-a avut ca invitați pe Părintele Rareș Șchiopu, un pelerin constant al Mănăstirii Dochiariu, care a vorbit despre viața obștii și despre randuiala athonită, și pe producătorul filmului,� Arhid. Oleksandr Plyska.

In debutul evenimentului, la inițiativa Părintelui Gheorghe Holbea, sala a cantat imnul „Lumină lină”, iar la final „Cuvine-se cu adevărat”.

Ce inseamnă titlul filmului

Părintele conferențiar a explicat titlul filmului: „Este o intrebare care a fost pusă mai intai de Dumnezeu atunci cand Adam a crezut că se poate ascunde de Dumnezeu. Starețul Grigorie face referire la una din omiliile Sf. Simeon Noul Teolog despre nevoința de căință pentru toți creștini, adică dialogul lui Adam cu Dumnezeu după cădere”.

„Partea centrală a acestei omilii este această taină a convorbirii lui Dumnezeu cu Adam, care ne privește pe fiecare dintre noi.”

Pr. Conf. Gheorghe Holbea a explicat titlul filmului „Unde ești, Adame?” luni, 18 septembrie 2023, la premiera romanească a documentarului. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

„De ce a spus acestea Creatorul a toate? Negreșit, spune Sf. Simeon, vrand să-l aducă la simțire și, chemandu-l la pocăință, a zis: Adame, unde ești? Uită-te la tine insuți. Ințelege-ți goliciunea. Vezi de ce ești gol și de ce slavă te-ai lipsit. Hai, cugetă! Hai, ieși de unde te-ai ascuns! De Mine crezi tu că te poți ascunde? Spune: �Am păcătuit. Vezi, iubitule, indelunga răbdare a lui Dumnezeu…”

„Regizorul a numit in acest fel filmul pentru că este despre oamenii care nu se ascund de Dumnezeu și iși dedică toată viața pentru a fi mai aproape de Dumnezeu și pentru a sta de vorbă cu El. Acești oameni nu pot trăi altfel – este dragostea care le arde in inimi pentru Dumnezeu”, a explicat și Arhid. Oleksandr Plyska, producătorul filmului.

„Este o dragoste pe care nu o poți opri in sufletul tău. Mulți dintre ei nu știau că vor deveni monahi. Și nimeni dintre dumneavoastră nu poate ști cu siguranță dacă nu cumva maine dimineață iși va dori să devină monah. Monahismul este o adeverire a existenței lui Dumnezeu.”

Documentar despre viața mănăstirii

„Aveți in fața dumneavoastră un document istoric. Aici nu a existat un scenariu sau un joc de roluri, aici este viața reală in momente surprinse de cameră”, a mai spus producătorul filmului. „Vă impărtășim evenimente la care am fost martori in persoană.”

„Eroului principal i-am făcut promisiunea că filmul nu o să fie un omagiu adus lui, filmul nu promovează Athosul, Mănăstirea Dochiariu sau Grecia. I-am promis starețului că nu vom infrumuseța lucrurile, ci le vom arăta pe cele reale. Sfinția Sa ne-a rugat ca filmul să nu fie imbunătățit sau schimbat.”

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Where are you, Adam#ГдетыАдам? (@waya_doc_movie)

Realizatorii au așteptat timp de șase ani binecuvantarea Starețului Grigorie pentru a face filmul, apoi au filmat timp de patru ani, in zece expediții făcute in Sf. Munte. „Mulți ani nu ți-am dat binecuvantarea, pentru că nu am vrut ca filmul să fie despre mine”, i-a spus starețul Părintelui Arhidiacon Oleksandr Plyska.

Pentru că, la un moment dat, a existat o criză de concepție a filmului, in a treia expediție, echipa a mers la mănăstire fără niciun fel de echipament, ci doar pentru a intra in ritmul cotidian al obștii și a ințelege mai bine ce se petrece acolo.

Dialogul protagonistului cu Dumnezeu

„Și in acea expediție am decis ce să vă zicem: am ințeles că nu o să �vă zicem nimic, o să păstrăm tăcerea. Am luat hotărarea ca nimeni dintre dumneavoastră să nu cunoască gandul nostru personal, părerea noastră personală. In acest film nu există gandul nostru personal”, a explicat producătorul.

„In acest film nu există gandul nostru personal”, a explicat Arhid. Oleksandr Plyska luni, 18 septembrie 2023, la premiera romanească a documentarului „Unde ești, Adame?” Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

„Filmul nu are coloană sonoră, pentru că vocile eroilor noștri sunt in ele insele o muzică”, a continuat părintele arhidiacon. „Nu există o viață mai interesantă decat viața fiecăruia dintre noi. Cu siguranță nu există nicio persoană in această sală care ar dori să-și schimbe viața cu a altei persoane. Despre fiecare dintre dumneavoastră se poate filma un film, se poate picta un portret.”

Intr-adevăr, nimic nu s-ar fi putut adăuga in film la dialogul permanent cu Dumnezeu al Starețului Grigorie, care iși deschide inima in fața camerei de filmare, cu bune și rele.

In incheiere, producătorul și-a exprimat mulțumirea pentru sprijinul Patriarhiei Romane, care a pus la dispoziție locația pentru premiera romanească, și a invitat comunitățile și instituțiile din Romania să organizeze proiecții ale filmului.

O vizionare online in singurătate nu se compară cu o proiecție la care mai mulți se adună in numele lui Dumnezeu, a spus el.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Where are you, Adam#ГдетыАдам? (@waya_doc_movie)


Filmul documentar „Unde ești, Adame?” a fost lansat in 20 de țări și subtitrat in 22 de limbi și a fost selectat pentru proiecție la mai multe festivaluri de film. In țară sunt programate următoarele proiecții cu intrarea liberă (pot fi făcute donații voluntare):

  • 19 septembrie 2023, ora 18:00 – Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” din Constanța
  • 20 septembrie 2023, ora 16:00 – Aula Facultății de Teologie „Sf. Andrei Șaguna” din Sibiu
  • 21 septembrie 2023, ora 19:00 – Sala Mare din Cristian, jud. Sibiu
  • 22 septembrie 2023, ora 17:00 – Biserica „Sf. Cuv. Parascheva și Sf. Ier. Andrei Șaguna” din Brașov, Triaj, Str. Hărmanului 71

Mai multe infomații despre filmul „Unde ești, Adame?” se găsesc aici.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 87

Id: 79160

Data: Sep 20, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).