Activitati cu tinerii in Eparhia Vadului, Feleacului si Clujului

Mai multe activitati sunt dedicate tinerilor din judetele Cluj si Bistrita-Nasaud, prin implicarea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, prin Departamentul de Tineret, precum si a protopopiatelor, a parohiilor si a asociatiilor tinerilor crestini. Zeci de tineri din municipiul Bistrita au participat joi, 18 septembrie, la o seara de tineret, organizata la Biserica „Intrarea în Biserica a Maicii Domnului“. Întâlnirea a debutat cu oficierea slujbei Paraclisului Maicii Domnului, la care fiecare tânar a participat în mod activ, citind rugaciunile înaltate catre Maica Domnului, informeaza “Ziarul Lumina”.La final, parintele inspector eparhial pentru tineret Tudor Mudure, din cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, le-a vorbit tinerilor pe tema prieteniei, evidentiind rolul unei prietenii adevarate într-o lume plina de încercari.Apoi, tinerii au vizionat filmul „Evan Almighty“, în centrul „Sfântul Simeon“, proiectia fiind urmata de discutii. De asemenea, tinerii au abordat, în dezbatere, teme precum unitatea familiei, prietenia adevarata si cunoasterea lui Dumnezeu prin prisma întâmplarilor de zi cu zi. La finalul discutiilor, participantii s-au bucurat de o agapa frateasca, pregatita de Protopopiatului Ortodox Bistrita.La eveniment au fost prezenti, alaturi de tineri, pr. Tudor Mudure, pr. Emanuel Vidican, pr. Stelian Parascan de la Parohia Livezile si pr. Aurelian Poptean de la Parohia Mariselu, din Protopopiatul Bistrita. Asociatia Tinerilor Crestini Ortodocsi a Protopopiatului Bistrita îsi propune ca în fiecare luna sa organizeze câte un astfel de eveniment, prin rotatie la toate bisericile din oras, dupa cum a precizat coordonatorul asociatiei, Paul Gavriloaie.

Filme educative pentru tinerii clujeni

Parohia Ortodoxa „Sfântul Ioan Gura de Aur“ din Cluj-Napoca va organiza, la initiativa parohului Bogdan Marian, si în urma solicitarii tinerilor din parohie, proiectul „Educatie religioasa prin film“. Activitatea îsi propune ca prin vizionarea unor filme cu învataturi moral-religioase, cei mici, tinerii, dar si adultii sa fie ajutati sa creasca spiritual.„Acest proiect se doreste a fi unul spre zidire sufleteasca. Urmarim cu totii filme, fie la televizor, fie la cinematograf, sau prin intermediul altor mijloace de comunicare, dar nu toti stim sa extragem ce este bun dintr-un film. De aceea ne-am gândit ca aceasta educatie religioasa prin film, oferita de Parohia ortodoxa «Sfântul Ioan Gura de Aur», sa fie un real folos duhovnicesc“, a declarat parintele Bogdan Marian. Proiectiile vor avea loc o data pe luna, joia, dupa rugaciunile de seara, în demisolul bisericii situate pe strada Portile de Fier.Primul film, care a fost proiectat joi seara, „Sfântul Ardealului“, a prezentat învataturi ale parintelui Arsenie Boca. Cea de a doua proiectie va avea loc pe 16 octombrie, cu filmul „Revarsare de lumina“, despre parintele Teofil Paraian. La aceste activitati sunt invitati sa participe toti credinciosii din Cluj­Napoca.

Sarbatoare la bisericuta studentilor

Bisericuta din complexul studentesc „Hasdeu“ din Cluj-Napoca îsi va sarbatori, pe 26 septembrie, ocrotitorul, la pomenirea mutarii la Domnul a Sfântului Apostol si Evanghelist Ioan. Comunitatea de tineri din cadrul ASCOR Cluj doreste sa îl cinsteasca în mod deosebit pe acest sfânt, prin organizarea unei manifestari cu specific traditional. Vineri, 26 septembrie, în cursul diminetii, tinerii vor participa împreuna la Sfânta Liturghie, apoi, la demisol, va avea loc o expozitie de camasi traditionale din zona Transilvaniei. Vor fi expuse si camasi din colectia Asociatiei Zestrea, adunate de Sebastian Paic. Dupa-masa, tinerii din cadrul ASCOR Cluj sunt asteptati la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, de pe strada Memorandului, pentru a vizita muzeul. Aici li se prezenta o colectie cu cele mai deosebite ii din patrimoniul muzeului. Seara, tinerii se vor reîntâlni la demisolul Bisericii din complexul studentesc, unde va fi reconstituita o sezatoare traditionala, cu cântece specifice, istorioare si povesti, conform celor precizate de vicepresedinta ASCOR Cluj, Oana Baila.În cea de a doua zi a sarbatorii, sâmbata, 27 septembrie, de la ora 11:00, va avea loc o sezatoare în aer liber, în Parcul Etnografic „Romulus Vuia“. Cei prezenti se vor putea bucura de cântecele traditionale românesti aduse în fata publicului de artistii de muzica populara Maria Lese, Daciana si Suzana Vlad si „Ceterasii de la Frata“, care vor interpreta cântece de joc, asa cum se obisnuia la sezatorile traditionale.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 519

Id: 44165

Data: Sep 20, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).