Actorul Jonathan Jackson i-a acordat Ralucăi Mihalache, realizatoarea emisiunii „Secvențe TRINITAS”, un interviu despre convertirea sa la Ortodoxie și modul în care trăiește credința.
Rugat să descriere Ortodoxia în maximum trei cuvinte, actorul a ales metafora „întoarcere acasă”, adăugând: „într-un loc pe care l-am știut dintotdeauna. Nu o privesc ca pe o convertire. Mie mi se pare că am fost ortodox dintotdeauna, doar că nu știam”.
Actorul povestește despre călătoria lui spre Ortodoxie, care a început în România, în 2007, când venise la filmări și a văzut pe fereastra hotelului mulți oameni cu lumânări aprinse, în miez de noapte. „A fost uimitor. Noi nu știam ce făceau, dar cineva de acolo a venit și ne-a spus: «Hristos a-nviat!»”
„Ni s-a părut atât de frumos [să aflăm] că, timp de 40 de zile, oamenii se salută astfel. Cred că atunci ni s-au sădit în suflete semințele credinței. E ciudat să privesc acum în urmă, fiindcă atunci nu aveam nicio idee despre Ortodoxie, deși mă aflam, practic, în mijlocul ei!”, spune el.
Înainte și după botez
În următorii ani, el și soția lui au avut multe lecturi și căutări spirituale. „Am făcut această călătorie împreună cu Elisa”, adaugă Jonathan Jackson.
„Vorbeam ore întregi noaptea. Cred că prima dată i-am vorbit despre Ortodoxie când am început să citesc despre Marea Schismă. I-am spus: «Știu că sună nebunesc, dar cred că Biserica Ortodoxă este Biserica adevărată, este credința originară!»”
La prima Sfântă Liturghie la care a asistat, cu ajutorul rugăciunii, a trecut de la dorința de a fugi afară, la impresia că se simte ca-n rai – totul în numai 45 de minute.
Când și-a adus și familia la biserică, cel mai ușor le-a fost copiilor: „Le-au plăcut foarte mult icoanele, li s-au părut foarte frumoase. Mai greu a fost pentru mine si soția mea, care aveam diverse probleme intelectuale” .

El afirmă că, din acest punct și până la botez, „a fost o luptă constantă”. De aceea, remarcă: „A deveni ortodox nu a fost o alegere, o preferință pentru mine. A fost de fapt o provocare pentru preferințele mele”.
Actorul mai afirmă că cel mai greu i-a fost să intre în atmosfera de pace și reculegere a liturghiei, deoarece nu era crescut în acest duh. „Sfânta Liturghie înseamnă oprire și liniște totală, iar omul modern nu se pricepe foarte bine la aceasta”, spune el.
În Sâmbăta Mare din anul 2012, Jonathan și Elisa Jackson, împreună cu copiii lor, au primit botezul ortodox. „A fost o experiență extraordinară! Două săptămâni după aceea vocea Părintelui Nicholas a continuat să-mi răsune în urechi, uneori chiar înainte să adorm: «Pecetea darului Duhului Sfânt!»”, rememorează actorul
„Când am ieșit de la slujbă, eu și soția mea am vorbit între noi că vedeam altfel culorile. Le vedeam mult mai vibrante. Nu a fost sentimentalismul unei experiențe înalte, ci expresia unui dar subtil, transformator, al harului. Aceasta îmi amintesc eu de la botez.”
Înainte și după Muntele Athos
O altă experiență transformatoare a fost întâlnirea, ca pelerin, cu Sfântul Munte Athos. Starețul Efrem de la Mănăstirea Vatopedu le-a spus lui și fiului său mai mare: „Ați trăit o viață înainte de Ortodoxie, acum aveți altă viață! Iar înainte de Muntele Athos ați avut o viață, acum aveți altă viață!”
Întrebat ce înseamnă aceasta, actorul a explicat: „E ca atunci când ai copii. Din punct de vedere intelectual, îți amintești cum era când ei nu erau în viața ta, dar, pe de altă parte, simți și că ei au fost mereu acolo”.
„La fel simt și în legătură cu Sfântul Munte, cu viața în Biserica Ortodoxă, cu cinstirea Maicii Domnului și rugăciunile către ea. Îmi amintesc, desigur, vremea când nu-i ceream ajutorul, dar simt că aceasta a fost în inima mea dintotdeauna”, a adăugat el. „Cronologic, prima dată am fost în Sfântul Munte în 2015, acum cinci ani, dar mă simt ca și cum aș fi mers toată viața acolo.”

Jonathan Jackson și familia s-au mutat de curând în Irlanda ca să sprijine strângerea de fonduri pentru singura mănăstire ortodoxă din Irlanda, Mănăstirea Izvorul Tămăduirii și Sf Ciaran din Shannonbridge, înființată cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Iosif al Europei Occidentale și Meridionale.
„M-am rugat de ani de zile să se ctitorească o mănăstire ortodoxă în Irlanda și a fost incredibil să aflu că aceasta se întâmplă”, spune el. „Cu smerenie o spun, merită ca Ortodoxia să fie trăită și aici, în Irlanda.” Actorul crede că mănăstirile sunt vitale în acest scop, oferind vindecare.
Foto credit: Facebook / Jonathan Jackson
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 339
Id: 71309
Data: Sep 14, 2020
Imagine:
Se împlinesc 18 ani de la trecerea în veșnicie a părintelui Sofian Boghiu, rămas în memoria românilor ca un duhovnic blând şi pictor bisericesc de excepţie.
Mănăstirea Deir-el Harf din Liban, Catedrala Horms – Siria, biserica din Hama, Biserica Mănăstirii Radu Vodă, .....
Data: Sep 14, 2020
Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a oficiat luni Sfânta Liturghie la Biserica Sf. Vasile – Victoria din Capitală. Jertfa Mântuitorului Iisus Hristos pe cruce ne-a adus iertarea, a explicat el cu acest prilej. În ajunul hramului, biserica și-a serbat hramul organizând o .....
Data: Sep 14, 2020
Frumusețea lumii ortodoxe văzută prin lentila aparatului foto în perioada 7 – 13 septembrie 2020.
Grădinița „Buna Vestire” a Patriarhiei Române va fi sfinţită marţi, 15 septembrie 2020. Slujba de binecuvântare va fi oficiată la ora 11:15.
Instituţia şi-a deschis astăzi porţile. Festivitatea de inaugurare a noului an şcolar a început cu o slujbă de binecuvântare .....
Data: Sep 14, 2020
Eroii naţionali care s-au jertfit pentru unitatea şi libertatea poporului român au fost comemoraţi luni la Crucea de pe Muntele Mic, unde are loc anual un pelerinaj în amintirea lor.
Parastasul a fost oficiat după liturghia oficiată de Episcopul Lucian al .....
Data: Sep 15, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Credinta si cultura azi - Cultura informatiei. Pledoarie pentru cunoastere (14 05 2017)
Biserica azi - Crucea, de la simbol la atitudine de viata (13 09 2016)
Valoarea faptei - Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului
Secvente Trinitas - Parohia Ortodoxa Romana din Ulm, Germania.(23 07 2015)
Biserica azi - Crucea si rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos in crestinismul timpuriu (15 03 2017)
Cuvant pentru suflet - Sfantul Apostol Toma (04 10 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).