Ajutoare pentru familiile sinistrate din Oltenia

În Postul Adormirii Maicii Domnului, Patriarhia Româna a derulat campania umanitara „Solidari cu familiile sinistrate din Oltenia“, la care au raspuns si eparhiile transilvane. Zeci de tone de ajutoare au pornit spre sudul tarii, în urma apelului la solidaritate fata de cei aflati în suferinta, lansat de Biserica Ortodoxa Româna, informeaza “Ziarul Lumina”.În urma inundatiilor din aceasta vara au fost afectate 185 de localitati din judetele Gorj, Vâlcea, Arges, Olt si Teleorman, peste 1000 de persoane fiind evacuate din calea apelor. Aproape 100 de locuinte au fost distruse, peste 2000 de case au fost inundate, iar peste 3500 de anexe gospodaresti au fost avariate sau distruse. De asemenea, au fost inundate peste 17.000 de hectare de teren, iar sapte portiuni de drumuri nationale au fost afectate, în timp ce 9 poduri au fost distruse.Patriarhia Româna a initiat campania umanitara „Solidari cu familiile sinistrate din Oltenia“, cu scopul ajutorarii celor afectati de revarsarea apelor. Ierarhii si preotii din cuprinsul Patriarhiei au fost îndemnati ca, în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului, sa uneasca rugaciunea cu fapta buna si sa organizeze colecte la centrele eparhiale, protoierii, parohii si manastiri.

Colecta în Cluj si Bistrita

S-au alaturat acestui apel umanitar si eparhiile din Transilvania. Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului i-a îndemnat pe preotii din întreaga eparhie sa organizeze în parohii colecte în bani sau produse alimentare pentru sprijinirea celor afectati de inundatiile din sudul tarii. În declaratia transmisa celor noua protopopiate din cuprinsul eparhiei, Înaltpreasfintitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, a îndemnat la milostenie fata de semenii greu încercati: „Noi, din darul lui Dumnezeu, mai avem un acoperis deasupra capului, iar în eparhia noastra si recoltele pamântului vor fi bogate. Sfântul Pavel ne spune: «Facerea de bine si ajutorarea sa nu le dati uitarii; caci astfel de jertfe sunt bineplacute lui Dumnezeu»“ (Evrei 13, 16).În urma scrisorii pastorale pe care IPS Arhiepiscop si Mitropolit Andrei a adresat-o clerului si credinciosilor în Postul Adormirii Maicii Domnului, s-au colectat sume de bani în toate unitatile parohiale din Protopopiatul Nasaud. S-a reusit adunarea sumei de 23 877 lei, bani care au fost virati în contul Arhiepiscopiei pentru a fi ajutati cei ce au suferit de pe urma inundatiilor din Oltenia, a spus pr. Cornel Coprean.De asemenea, în urma actiunilor desfasurate în parohiile din raza Protopopiatului Ortodox Gherla, credinciosii împreuna cu preotii au raspuns pozitiv la apelul de rugaciune si solidaritate, adunând suma de 17 628 lei.Preotii si credinciosii din protopopiatele Bistrita si Beclean au organizat timp de mai multe saptamâni o campanie de strângere de fonduri, iar în seara zilei de 19 august, un transport de aproximativ 20 de tone de alimente neperisabile si haine au plecat spre Mitropolia Olteniei, respectiv la Târgu Jiu, conform celor precizate de pr. Emanuel Vidican, din Protopopiatul Bistrita.

Campania în Arhiepiscopia Alba Iuliei

În Postul Adormirii Maicii Domnului, Arhiepiscopia Alba Iuliei a derulat Campania umanitara „Solidari cu familiile sinistrate din Oltenia“, initiata de Patriarhia Româna si TVR. Bisericile si manastirile din judetele Alba si Mures au colectat produse neperisabile, legume si cereale, apa, haine, paturi, produse de igiena si bani, oferite de credinciosi pentru familiile afectate de inundatii din Oltenia.Colecta s-a desfasurat cu binecuvântarea Înaltpreasfintitului Parinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, în semn de compasiune si solidaritate cu persoanele din zonele afectate de inundatiile din partea de sud a tarii care s-au soldat cu pierderi de vieti omenesti si au provocat mari pagube materiale.În cele doua saptamâni în care s-a desfasurat campania „Solidari cu familiile sinistrate din Oltenia“, în Arhiepiscopia Ortodoxa a Alba Iuliei, prin implicarea preotilor si prin darnicia bunilor si milostivilor crestini, s-au colectat urmatoarele produse: ulei - 12.138 litri, zahar - 10.625 kilograme, orez - 5.124 kilograme, faina alba - 14.030 kilograme, faina de malai - 3.290,5 kilograme, paste fainoase - 1.959 pachete, conserve diverse - 5.356 bucati, gris - 540,5 kilograme, sare, vegeta si pesmet - 281 pachete, otet - 96 litri, apa minerala si plata - 2.878 sticle, legume 627 kilograme, cereale - 6.370 kilograme, soia - 19,2 kilograme, untura - 7 kilograme, dulciuri - 141 pachete, produse sanitare - 1.120 pachete, paturi si pilote - 314 bucati, haine - 793 saci si pachete, covoare - 16 bucati, perdele - 56 bucati, saltele - 3 si suma de 31.991 lei, conform unui comunicat transmis de biroul de presa al Arhiepiscopiei Alba Iuliei.Bunurile colectate au fost trimise la Arhiepiscopia Craiovei, la Arhiepiscopia Râmnicului si catre Episcopia Slatinei si Romanatilor pentru a fi distribuite familiilor sinistrate din localitatile în care apele au maturat tot ce au gasit în cale. „Înaltpreasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, adreseaza sincere multumiri tuturor preotilor si credinciosilor din judetele Alba si Mures care nu au ramas insensibili la aceasta drama a sinistratilor din Oltenia si s-au implicat activ în cadrul campaniei umanitare organizate în Postul Adormirii Maicii Domnului, raspunzând cu dragoste si promptitudine la initiativa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române“, se arata în comunicatul transmis de biroul de presa al Arhiepiscopiei Alba Iuliei.

Colecta în Episcopia Salajului

La îndemnul Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru sprijinirea persoanelor afectate de inundatiile ce au avut loc la sfârsitul lunii iulie, în sudul tarii, cu binecuvântarea Preasfintitului Parinte Petroniu, si credinciosii Episcopiei Salajului s-au implicat în campania umanitara „Solidari cu familiile sinistrate din Oltenia“.Astfel, pe întreaga perioada a Postului Adormirii Maicii Domnului au fost organizate, în cadrul protoieriilor, manastirilor si parohiilor din Eparhie, colecte constând în bani, alimente neperisabile, cereale si legume.Pâna la data de 20 august, au fost colectate în cele trei centre organizate la protopopiatele Zalau, Simleu Silvaniei si Jibou, cantitatea de 6305 litri ulei, 4595 kilograme zahar, 7611 kilograme faina, 3815 kilograme orez, 6816 kilograme cereale si legume, 1668 kilograme paste fainoase, 1384 bucati de produse de igiena, 210 borcane miere de albina, 270 litri suc de rosii, conserve, prosoape, paturi si saltele, condimente, precum si suma de 11. 951 lei, conform celor precizate de consilierul social-filantropic din Episcopia Salajului, pr. Claudiu Nechita.„Toate aceste ajutoare vor fi directionate, la sfârsitul saptamânii, spre localitati din Episcopia Slatinei si Romanatilor, precum si în alte localitati care au avut de suferit de pe urma inundatiilor. Preasfintitul Parinte Petroniu adreseaza pe aceasta cale multumiri pentru implicarea, darnicia, promptitudinea si dragostea de care au dat dovada bunii credinciosi ai Episcopiei Salajului în campania «Solidari cu familiile sinistrate din Oltenia»“, a mai mentionat pr. Claudiu Nechita.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 339

Id: 43375

Data: Aug 22, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar