Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a oficiat vineri o slujbă de pomenire pentru Arhiepiscopul Antim Nica, la mormântul acestuia, în Catedrala din Galaţi. Parastasul a fost prilejuit de sărbătoarea Sfântului Mucenic Antim, Episcopul Nicomidiei, informează eparhia.
„La pomenirea Sfântului Sfinţit Mucenic Antim este firească rugăciunea la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscopul nostru, al Dunării de Jos, Antim Nica, o personalitate proeminentă a vieţii bisericeşti din Basarabia şi din România, teolog profund cu studii în ţară şi în străinătate, în Europa şi în Asia (în Liban la Beirut)”, a spus Înaltpreasfinţia Sa în cuvântul rostit la parastas.
Înaltpreasfinţitul Părinte Casian l-a numit pe Arhiepiscopul Antim „un slujitor destoinic” şi a evidenţiat activitatea sa profesională.
„A fost cadru didactic universitar la Cernăuţi, exarh al mănăstirilor din Basarabia, episcop ortodox român al Ismailului şi apoi, timp de 22 de ani, sfetnicul marelui Patriarh Justinian, participând la cele mai importante momente din viaţa Bisericii – canonizarea Sfinţilor Români, deschiderea bisericii spre celelalte biserici, fiind preşedintele Comisiei teologice pentru raporturile dintre Biserica Ortodoxă şi Bisericile Vechi Orientale”.
Înaltpreasfinţia Sa a subliniat misiunea desfăşurată în Eparhia Dunării de Jos.
„Ca ierarh al Dunării de Jos a strălucit prin demnitate, în timpuri grele de furtună, prin misiune coerentă, viaţă litugică atentă şi demnitate din Biserică spre sufletele şi inimile noastre, sperând că toate vituţile lui n-au intrat în mormânt ci ne inspiră zi de zi în lucrarea cu vrednicii preoţi, cinul monahal şi credincioşii de la Dunărea de Jos”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Casian.
Arhiepiscopul Antim Nica
S-a născut la 24 februarie 1908, în satul Bogzeşti (ţinutul Orhei) din Basarabia. A studiat la Seminarului Teologic din Chişinău, apoi a frecventat cursurile Facultăţii de Teologie din acelaşi oraş (1927-1931).
A fost tuns în monahism la Mănăstirea Curchi din Orhei, în ziua de 24 iunie 1935. La praznicul Adormirii Maicii Domnului din anul 1935 primeşte hirotonia întru ierodiacon, la 11 aprilie 1936 este hirotonit ieromonah, la 21 mai 1939 protosinghel, iar pe 8 noiembrie1940 arhimandrit.
A fost ales episcop al Cetăţii Albe-Ismail şi a fost hirotonit arhiereu în ziua de 23 ianuarie 1944. La scurt timp, când Episcopul Cosma Petrovici este obligat de autorităţile de atunci să se retragă, Antim Nica este numit episcop-locotenent la Galaţi, fiind instalat la 15 septembrie 1947.
În urma pensionării episcopului Chesarie Păunescu al Dunării de Jos, Colegiul Electoral Bisericesc îl alege, la 10 iunie 1973, ca episcop eparhiot la Galaţi, fiind instalat în scaun de Patriarhul Justinian, în ziua de 19 august 1973.
În anii de păstorire la Galaţi, arhiepiscopul Antim a avut o deosebit de bogată activitate, atât pe plan administrativ, cât şi pe plan spiritual, printre altele punând în valoare şi aducând la lumină complexul paleocreştin de la Niculiţel (locul unde au fost descoperite moaştele Sfinţilor Zotic, Atal, Camasie şi Filip).
Arhiepiscopul Antim Nica a trecut la cele veşnice în anul 1994.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 294
Id: 74666
Data: Sep 3, 2021
Imagine:
Episcopul Sălajului își serbează onomastica în ziua de cinstire a Sfântului Mucenic Petroniu, un martir care a suferit chinuri cumplite pentru credința în Hristos în secolul II, pe timpul împăratului roman Adrian.
Episcopul Petroniu Sa s-a născut în 30 noiembrie .....
Data: Sep 4, 2021
La ediția a 26-a a „Colocviilor Putnei” au fost prezentate mai multe comunicări legate de „Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni”, reeditată anul acesta, la 150 de ani de la eveniment.
Au fost făcute referiri la apelativele adresate Sf. Ștefan cel Mare în .....
Data: Sep 4, 2021
Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, a împlinit sâmbătă vârsta de 73 de ani.
IPS Serafim s-a născut în data de 4 septembrie 1948 în localitatea Boholţ, Făgăraş, într-o familie cu cinci copii, fiind .....
Data: Sep 4, 2021
Preotul Vlad-Sergiu Sandu de la Parohia Firiteaz a fost distins sâmbătă, 04 septembrie 2021, cu Premiul de Excelență la prima ediție a Galei Administrației Arădene.
În cadrul acesteia, mai multe personalități au primit premii și distincții în semn de apreciere .....
Data: Sep 4, 2021
Arhiepiscopul Varsanufie al Râmnicului a spus vineri la Mănăstirea Stânișoara că „îi cinstim pe Sfinții Neofit și Meletie pentru că și-au închinat cu totul viața lui Dumnezeu. Îi cinstim ca pe cei care s-au făcut părtași vieții dumnezeiești, după cum spune Sfântul Apostol Pavel: ‹Nu .....
Data: Sep 4, 2021
Ziua Internaţională a Carităţii este celebrată în fiecare an în data de 5 septembrie. Aceasta are ca obiectiv sensibilizarea şi mobilizarea oamenilor, a ONG-urilor şi a altor forţe interesate din întreaga lume pentru a-i ajuta pe alţii, prin voluntariat şi prin activităţi .....
Data: Sep 5, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Biblia in istorie - Vindecarea slugii sutasului - Pr Petru Moga
Pr Vasile Sorin Dobre - Purtarea crucii celuilalt - ASCOR Cluj - p3
Pr Serafim Pantea - Manastirea Golia Iasi - Charisma si Harisme in Biserica - 5-12-2013 - p1
Ieroschimonahul Nil Dorobantu - Nebun intru Hristos si flacara vie a monahismului sec XX
Pr Constantin Sturzu - vindecarea slugii sutasului - 01 iul 2012
Arhim Nichifor Horia - Duminica a 4 a dupa Rusalii - Vindecarea slugii sutasului
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).