La Mănăstirea „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Frumoasa a avut loc vineri recepția lucrărilor de restaurare la ansamblul așezământului monahal ieșean, care este monument istoric.
La eveniment au participat PS Nichifor Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, stavrofora Sofia Bordeianu, stareța Mănăstirii Frumoasa, împreună cu reprezentanţi ai oficialităților locale și reprezentanții firmelor de restaurare implicate.
Procesul de restaurare specific monumentelor istorice a implicat conservarea, consolidare și punerea în valoare a clădirilor care alcătuiesc ansamblul Mănăstirii Frumoasa Biserica „Sfinții Voievozi”, Palatul de pe Ziduri, Ruinele palatului „Pentru Femei”, Turnul clopotniță și Zidul de incintă.
Totodată, proiectul a vizat și construirea rețelelor termice și a celor de apă și canalizare în incintă, amenajarea căilor de acces, amenajarea peisagistică și construcția de utilități anexe.
La finalul evenimentului de recepție, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a apreciat eforturile depuse în restaurarea ansamblului monahal și a subliniat importanţa restaurării monumentelor istorice bisericești.
Mănăstirea Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil – Frumoasa este „o mănăstire care, alături de alte multe mănăstiri reprezentative pentru cultura țării și pentru Biserica Ortodoxă Română, rămâne ea însăși o mărturie de credință, de iubire a culturii și a frumosului a înaintașilor noștri”.
„A fost o muncă lungă, o muncă de echipă, și o muncă ce a început nu doar acum 3 ani, ci atunci când mănăstirea s-a redeschis după Revoluție (până în 1989 lăcașul de cult a fost biserică de parohie n.r.) când a primit o altă chemare, o altă dinamică, o altă slujire”, a adăugat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
Stareţa aşezământului monastic a precizat că mănăstirea a renăscut și a mulțumit lui Dumnezeu pentru încheierea lucrărilor de restaurare.
„Știm că orice nou născut este un dar de la Domnul, de aceea considerăm că înnoirea acestui locaș de închinare ca un dar de la Dumnezeu, astfel, primul nostru gând de mulțumire se îndreaptă către Domnul și către sfinții ocrotitori ai mănăstirii”.
Proiectul de restaurare intitulat „Reabilitarea și valorificare potențialului turistic și cultural al Ansamblului Mănăstirii Frumoasa din Municipiul Iași” a fost co-finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020.
Sfântul Grigorie Palama a fost sărbătorit cu fast duminică la Tesalonic, cetatea unde a păstorit ca arhiepiscop timp de doisprezece ani (1347-1359).
Mitropolitul Antim al Salonicului a oficiat Sfânta .....
Data: Mar 21, 2022
În a doua duminică din Postul Mare, închinată Sfântului Grigorie Palama, Episcopul Lucian a vizitat două comunități de ucraineni din județul Caraș-Severin.
În prima parte a zilei, Episcopul Caransebeșului a oficiat Sfânta Liturghie la Parohia Copăcele și s-a rugat .....
Data: Mar 21, 2022
Preasfinţitul Părinte Ignatie a vorbit duminică despre starea pe care o transmite omul credincios, pornind de la exemplul oferit de cei patru .....
Data: Mar 21, 2022
După doi ani în care au fost anulate din cauza pandemiei, olimpiadele școlare pentru elevii din România s-au reluat. La finalul săptămânii trecute a avut loc faza județeană sau pe sectoare – în cazul Capitalei, la Olimpiada de Religie – Cultul Ortodox.
Au .....
Data: Mar 21, 2022
Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a publicat un clip care prezintă proiectul noului schit aflat în curs de construcție la Vadu Negrilesei, un sat aflat în Munții Stânișoarei care a fost loc de sihăstrie pentru părintele Cleopa Ilie.
Arhiepiscopia a decis în .....
Data: Mar 22, 2022
Voluntarii Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români din Alba Iulia le-au oferit luni rechizite școlare copiilor ucraineni găzduiți de obștea .....
Data: Mar 22, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Comoara intelepciunii - Adevarata intelepciune
Comoara intelepciunii - Rugaciunea naufragiatilor
Comoara intelepciunii - Comunicarea intre oameni
Comoara intelepciunii - Nepatimirea celui simplu
Comoara intelepciunii - Ispitirea Sfantului Antonie cel Mare
Comoara intelepciunii - Cum dobandim smerenia
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).