Biografia lui Moș Ion Roată a fost lansată la Casa Memorială din Campuri

Biografia celebrului Moș Ion Roată a fost lansată joi la Casa Memorială din satul vrancean Campuri. La eveniment au participat elevi și profesori pasionați de viața celui care a fost desemant să voteze in Divanul ad-hoc din 1857.

Moș Ion Roată nu a fost doar un personaj de poveste, ci a existat cu adevărat, fiind unul din locuitori satului Campuri din Vrancea.

„Moş Ion Roată nu a fost o ficţiune literară. A existat cu adevărat, a fost un ţăran din Campuri care s-a remarcat incă din anii premergători Unirii Principatelor. Comunitatea in care a trăit l-a apreciat, l-a respectat şi l-a propulsat poate acolo unde ii era locul, in Divanul ad-hoc al Moldovei”, a spus Laura Nicoleta Dinu, una dintre autoarele cărţii, relatează Agerpres.

Ion Roată s-a născut pe Valea Şuşiţei și a fost căsătorit cu Maria cu care a avut doi fii, Năstase şi Constantin.

Cand a fost ales in Divanul ad-hoc, viața lui s-a schimbat fiind respectat de concetățeni, insă asta nu a insemnat și o imbogățire materială.

După o viață tumultoasă in care a reprezentat țăranul roman in mai multe randuri, Moș Ioan roată a murit in sărăcie in 1882, fiind inmormantat in cimitirul Bisericii de Gura Văii.

„Spre sfarşitul vieţii, Ion Roată se retrage pe valea paraului Cremeneţ şi contribuie la intemeierea localităţii Gura Văii. In 1880, starea materială precară a ţăranului care fusese in Divanul ad-hoc al Moldovei devine vizibilă intr-o scrisoare pe care prefectul judeţului Putna o trimitea lui Mihail Kogălniceanu, la vremea aceea ministru”, a spus muzeograful Mariana Corina Duca, coautoare a cărții.

Posteritatea i-a păstrat un pios omagiu, multe instituții, precum şcoala din localitate, căminul cultural, o brutărie, o bancă populară şi o stradă i-au purtat numele.

Nici cei de astăzi nu l-au uitat pe Moş Ion Roată şi in 2022, pe 18 februarie, i-a fost acordat post-mortem titlul de cetăţean de onoare al comunei Campuri.

Foto credit: Agerpres / Dana Lepădatu


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 110

Id: 78332

Data: May 20, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).