Brasov: Trei mii de volume din patrimoniul sagunian au fost salvate de la degradare

Aproximativ 3000 de volume din fondul de carte veche al Muzeului Prima Şcoală Românească din Şcheii Braşovului au fost salvate de la degradare în cadrul unui proiect demarat cu sprijinul autorităţilor locale. În viitor sunt planificate lucrări de restaurare a fondului de carte. Cărţile fac parte din patrimoniul şagunian şi provin de la biblioteca veche a Colegiului Naţional „Andrei Şaguna” din Braşov.

„Între ele avem ediţii princeps şi sunt foarte importante pentru înscrisurile de pe paginile lor. Cărţile au trecut printr-o operaţiune de specialitate, în aşa fel încât să poată să fie posibilă această răsfoire”, a declarat Pr. lect. univ. Emanuel Tăvală, consilier cultural Arhiepiscopia Sibiului.

Proiectul de salvagradare a fost prezentat într-o conferinţă organizată marţi la instituţia muzeală din Şcheii Braşovului.

La eveniment au fost prezenţi consilierul cultural al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Emanuel Tăvală, protopopul de Braşov, Dănuţ-Gheorghe Benga, directorul muzeului din Şcheii Braşovului, pr. Sebastian Pârvu, domnul Zoltan Szenner, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Braşov şi managerul Valer Rus de la Muzeul „Casa Mureşenilor” din Braşov, parteneri ai evenimentului, preoţi, muzeografi şi alţi oaspeţi.

Pr. Sebastian Pârvu vorbit despre proiectul de salvare a patrimoniului de carte veche şi documente vechi din arhivele instituţiei.

„Un muzeu înseamnă mult mai mult decât ceea ce vede publicul, înseamnă şi ceea ce se vede în spatele uşii, grija arătată faţă de patrimoniu. Vă prezentăm un proiect tehnic, dacă pot să-l numesc aşa, pentru că ceea ce am făcut aici au fost acţiuni tehnice extraordinar de importante pentru salvarea acestui patrimoniu. Ne dorim ca acest proiect să fie unul sustenabil şi muzeul nostru să fie un model sustenabil de păstrare şi valorificare a patrimoniului”, a spus pr. Sebastian Pârvu.

După un cuvânt de mulţumire al părintelui protopop Dănuţ-Gheorghe Benga adresat tuturor partenerilor implicaţi în proiect, domnul manager Valer Rus a prezentat imagini din timpul procesului de inventariere, de iradiere şi de digitizare a cărţilor vechi din patrimoniul muzeului, de reamanejare a spaţiilor de depozitare şi a celorlalte operaţiuni prevăzute de proiect.

La final, oaspeţii au avut posibilitatea să viziteze spaţiile de depozitare a cărţilor şi documentelor vechi trecute prin procesul menţionat.

Foto credit: Pr. Sebastian Pârvu

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 74

Id: 75453

Data: Nov 24, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).