Carturarul roman Moise Nicoara omagiat la Bucuresti

Angelsatmamre-trinity-rublev-1410

Carturarul roman Moise Nicoara a fost comemorat miercuri, 29 iunie 2016, la Biserica Mavrogheni din Bucuresti. Sfanta Liturghie a fost oficiata de Preasfintitul Parinte Siluan, Episcopul Ortodox Roman al Ungariei.

12iuniesfintiresfaptoma734 de credinciosi ortodocsi romani din Gyula (Ungaria) aflati in aceste zile in pelerinaj la Bucuresti au participat, miercuri 29 iunie 2016, la Sfanta Liturghie oficiata in biserica Mavrogheni. Slujba a fost oficiata de Preasfintitul Parinte Siluan, Episcopul Ortodox Roman din Ungaria, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi. Din soborul slujitor a fasut parte si parintele Veniamin Goreanu, Consilier Patriarhal.

La final a fost oficiata slujba parastasului pentru scriitorul si patriotul roman Moise Nicoara, la monumentul sau funerar, din curtea bisericii. Mai multe informatii a oferit pentru Radio TRINITAS Preasintitul Parinte Siluan:

[audio mp3="http://basilica.ro/wp-content/uploads/2016/06/mavrogheni-cornel-18.mp3"][/audio]

La monumentul funerar au fost depuse, in mod simbolic, pamant adus din Gyula si mai multe coroane de flori.

Protocol de colaborare

Tot astazi a fost semnat si un protocol de colaborare intre Episcopia Ortodoxa Romana a Ungariei si Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru Romanii de pretutindeni. Protocolul presupune anumite programe culturale in vederea sustinerii identitatii romanesti. Actul a fost semnata astazi de catre Chiriarhul Eparhiei Ortodoxe Romane a Ungariei, Preasfintitul Parinte Siluan, si directorul adjunct al institutului, Pr. Nicolae Branzea.

11-16-sf_evanghelist_matei

Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru romanii de pretutindeni are ca scop sprijinirea invatamantului in limba romana in afara granitelor tarii prin promovarea limbii romane, a culturii si a traditiilor in randul comunitatilor romanesti. Prioritatea Institutului este aceea de a sprijini romanii de pretutindeni, in vederea pastrarii identitatii etnice, culturale si lingvistice. Activitatile Institutului sunt orientate in directii multiple pentru asigurarea cadrului necesar pentru insusirea limbii, culturii si civilizatiei romanesti in comunitatile romanesti din vecinatatea Romaniei.

[gallery link="file" ids="136855,136853"]

***

200px-Bust_Moise_NicoaraMoise Nicoara - jurist, profesor, traducator, scriitor - a fost un mare patriot roman, luptator pentru drepturile romanilor din Banat si Crisana. S-a nascut  in data de 30 noiembrie 1784 la Gyula (Ungaria) in familia nobilului roman, Petru Nicoara, mama fiindu-i Maria Șerban. A decedat la 10 octombrie 1861.

The post Carturarul roman Moise Nicoara omagiat la Bucuresti appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 789

Id: 60431

Data: Jun 29, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Evanghelia zilei