Creştinul trebuie să privească cimitirul nu ca pe „un loc al morților” sau ca pe „cel mai înspăimântător și marginal spațiu din raza unei comunități”, ci să aibă în vedere că reprezintă o busolă spre viaţa veşnică, notează Pr. Liviu Vidican Manici.
Într-una din catehezele sale, directorul Seminarului Teologic din Cluj spune că cimitirul este „lecția vie despre cum să ne trăim viața, dar mai ales despre cum să nu o trăim. E catalogul reușitelor și eșecurilor înaintașilor noștri, e busola prezentului spre înveșnicire”.
Mai mult decât orice loc, cimitirul este un loc al aducerii aminte, precizează pr. Liviu.
„Cimitirul nu este doar o expresie a trecutului, ci și o imagine a viitorului, nu este doar un loc al tăcerii, al crucilor mute ce vorbesc doar când le citești numele înscrise, ci și al reflexiei, al introspecției, al dialogului, al frământării interioare”.
Cimitirul, icoana perisabilității firii umane
Părintele profesor reaminteşte că cei îngropaţi în cimitir au fost ca noi, iar plecarea lor din această lume a generat tristeţe. Însă prin moarte se ajunge la Înviere.
„Când au plecat la Domnul i-a durut pe cei ce au plecat, ne-a durut pe noi cei de un neam cu ei, care am rămas și i-a durut pe cei ce nu erau de un neam cu noi. Spuneam în cateheza despre moarte că despărțirea sufletului de trup este un proces sfâșietor, nedorit, dar necesar. Și așa este! Dar învierea este balsamul”.
Însă, cimitirul conservă memoria celui care a plecat. „E memoria colectivă inactivă în ea însăși, dar activă în cei care au rămas”, spune părintele.
„Cimitirul e icoana perisabilității firii umane, amestecată cu dorul celor rămași, amplificată de recunoștința acelorași văduviți sau de paloarea mormintelor ale căror nume șterse, odinioară împodobite și lucrate cu aur, nu mai înseamnă nimic pentru trecători. De aceea exclama poetul, „nu mi-e frică de moarte, ci de veșnicia ei” (Alexandru Vlahuță, Din prag).
Clericul se foloseşte de etimologia cuvântului (κοιμητήριον, ου (τὀ), loc de dormit, dormitor) pentru a argumenta că cimitirul trebuie perceput ca un locaş al „somnului din care doar Creatorul ne va striga spre trezire asemeni unui părinte ce-și trezește dimineața copiii”.
Părintele reaminteşte că cimitirele trebuie să fie îngrijite și respectate, deoarece „sunt printre cele mai sacre locuri dintr-o comunitate”. „Dacă nu mâine, într-o zi vom ajunge și noi acolo”.
El explică de ce cimitirul este un loc sacru. „Un răspuns stă tocmai în cei care sunt îngropați acolo”, precizează părintele profesor.
„Trupurile celor înmormântați au fost înainte sfințite, prin Botez, Mirungere, Euharistie și prin celelalte Sfinte Taine. Că au devenit sau nu sfinți, nu știm, dar știm că în tradiția ortodoxă, așa cum adesea spune PS Teofil de Iberia, nu cădim doar icoanele și biserica, ci îi tămâiem pe oamenii prezenți. Îi tămâiem pentru că sunt sfințiți și pentru că trupul lor este valoros. Mai mult decât atât, cu mirul cu care se sfințește biserica se sfințește și omul prin Mirungere”.
În Patriarhia Română, 2021 este Anul omagial al pastorației românilor din afara României şi Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor.
Pr. Liviu Vidican-Manci

În perioada 2005-2007 a urmat studii superioare de specialitate la Institutul Catolic din Paris, Franța, iar din anul 2012 este doctor în Teologie, la disciplina Istoria Bisericii Universale, cu titlul lucrării: „Cathari și Albigenzi în Europa Occidentală a secolelor XI-XIV”, îndrumătorul lucrării fiind pr. prof. univ. dr. Vasile Leb de la Școala Doctorală „Isidor Todoran” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj.
Din toamna anului 2012 este directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, iar din 2017 este cadru didactic titular al Facultății de Teologie Ortodoxă.
Foto credit: Raluca Ene/Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 376
Id: 73229
Data: Apr 7, 2021
Imagine:
„Suferinţa a intrat în lume în urma păcatului, iar Mântuitorul Iisus Hristos a asumat-o pentru a o transfigura, transformând-o într-un simbol al iubirii de Dumnezeu şi de semeni”, a afirmat părintele Sarmis-Marian Iancu în predica duminicală.
În omilia de la Biserica .....
Data: Apr 7, 2021
Vă prezentăm ultima parte a dialogului Basilica.ro cu Părintele Ioan, monah la schitul ortodox Sainte Foy din Munții Cevennes, Franța. Fostul fotoreporter ne explică ce înseamnă să fii un fotograf bun, dacă putem considera fotografia o formă de artă și dacă .....
Data: Apr 7, 2021
În Parohia băcăuană „Sfânta Treime” din Poiana Negustorului, ai cărei membri sunt exclusiv persoane de etnie romă, Ziua internaţională a romilor a fost sărbătorită în avans, începând cu data de 3 aprilie.
Programul sărbătorii a cuprins prezentarea unui scurt istoric .....
Data: Apr 7, 2021
Continuăm să luptăm în acest post cu slăbiciunile noastre urmând exemplul Mântuitorului și pe al prietenilor săi, sfinții.
Sub genericul #NuVăTemeți, ne facem curaj să deschidem „Scara dumnezeiescului urcuș” la treapta 20, unde marele sihastru din Sinai, Sfântul Ioan .....
Data: Apr 7, 2021
Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” a donat miercuri Secției de Neonatologie din cadrul Spitalului „Sf. Doctor Luca al Crimeii” din Onești, județul Bacău, un Pulsoximetru Nellcor Betside.
Aparat măsoară saturația periferică (SpO2) .....
Data: Apr 7, 2021
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit miercuri un set de recomandări pentru noii duhovnici din Arhiepiscopia Bucureştilor.
„Trebuie înţelepciune din Scripturi şi din experienţa sfinţilor, rugăciune şi răbdare cu speranţă, deoarece unii dintre credincioşi .....
Data: Apr 7, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cuvant pentru suflet - Invataturi din pateric ale Sf Antonie cel Mare
Cuvant pentru suflet - Canonul cel mare al Sf Andrei Criteanul (18 martie 2013)
Cuvant pentru suflet - Botezul Domnului si sfintirea noastra (03 ianuarie 2013)
Cuvant pentru suflet - Schimbarea la Fata a Domnului (05 08 2015)
Cuvant pentru suflet - Grijile lumii si sfarsitul vietii
Cuvant pentru suflet - Sfantul Vasile cel Mare Texte si alcatuiri alese (01 ianuarie 2013)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).