Concert de muzica bizantina la Iasi (Video)

01

Sute de ieseni iubitori ai muzicii psaltice au participat vineri, 8 iulie 2016, la Concertul extraordinar care a marcat finalul celei de-a IX-a editii a Masterclass-ului International de Cant Bizantin de la Iasi, informeaza site-ul doxologia.ro. Evenimentul s-a desfasurat in Catedrala mitropolitana, in prezenta Inaltpreasfintitul Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Organizatori au fost Asociatia Culturala Byzantion , in colaborarea cu Universitatea de Arte George Enescu din Iasi, Mitropolia Moldovei si Bucovinei si Primaria Iasi.

01In partea I a Concertului extraordinar de muzica bizantina a incantat auditoriul Corul participantilor la cea de-a IX-a editie, dirijat de Adrian Sirbu. In partea a II-a, au urmat Corul Byzantion din Iasi si  si invitatii speciali - arhid. Constantin Hurjui (Catedrala Patriarhiala), prof. Liviu Cruceru (Bucuresti), psalt Maxim Campeanu ( Biserica Doamnei , Bucuresti), precum si Corul Mini Byzantion .

La finalul concertului, IPS Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a subliniat faptul ca muzica bisericeasca reprezinta o stare de bucurie launtrica autentica: Exista numeroase cantece de sirena care incearca sa ne cuprinda sufletele cu pseudo-bucurii, cu bucurii de suprafata, artificiale. Iata insa ca Biserica, de multa vreme, si cu mila Domnului si in zilele noastre, prezinta un izvor adanc de bucurie, prin cantul bisericesc, in general, si prin cantarea bizantina, in mod special, care-l plaseaza pe om intr-o stare de bucurie launtrica autentica, care poate sa continue si dupa terminarea cantarii si care are capacitatea de a o inradacina pe aceasta puternic in inima, ea devenind izvor inepuizabil de bucurie.

Cu fiecare noua editie, incercam sa fim cu un pas inainte fata de editiile anterioare. Incercam sa fim cati mai multi participanti, veniti din toate colturile tarii, cat si de pe taramuri elene, si incercam, cu ajutorul invitatului special, sa progresam pe treptele artei psaltice, care are rolul de a facilita rugaciunea. Prin urmare, toate elementele tehnice muzicale pot fi dobandite daca vom cauta starea de interiorizare, starea de pace, prin care sa gasim acele resurse spirituale care fac din aceasta muzica o arta indreptata cu fata catre Dumnezeu, ne-a declarat prep. univ. drd. Adrian Sirbu, presedintele Asociatiei culturale Byzantion .

Masterclass-ul de Cant Bizantin de la Iasi a reunit renumiti interpreti si profesori ai muzicii Bisericii de Rasarit. Evenimentul s-a desfasurat pe parcursul a cinci zile, propunand o mare varietate de cursuri teoretice si practice, dar si conferinte, sustinute de profesori, monahi, teologi, protopsalti din Romania, dar si din strainatate. Temele principale ale editiei din acest an au fost Raportul dintre ornamentica, intervalica si accente in executia thesisurilor si Dinamica slujbelor. Sinergia dintre strani si altar . Sustinatorii de cursuri au fost protopsalt Panagiotis Neochoritis (Tesalonic), conf. univ. dr. Maria Alexandru (Univ. Aristotelis din Tesalonic), soprana Mihaela Grajdeanu (Opera Nationala Romana, Iasi) prep. univ. drd. Adrian Sirbu (Univ. de Arte G. Enescu , Iasi), iar  sustinatorii de conferinta au fost prof. univ. dr. Nicolae Gheorghita (Univ. Nationala de Muzica), lect.univ.dr. Irina Zamfira Danila (Univ. de Arte G. Enescu , Iasi), prof. Antonios Aetopoulos (Corul Bizantin Grec, Atena), cercetator paleograf monah Filotheu Balan (Manastirea Petru-Voda), echipa de Muzicieni ai Asociatiei Culturale Sf. Roman Melodul (Tesalonic), echipa de Paleografie Muzicala a Univ. Aristotelis (Tesalonic).

The post Concert de muzica bizantina la Iasi (Video) appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 1468

Id: 60556

Data: Jul 10, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Evanghelia zilei