Cei mai buni iconari care au participat la ediția a 10-a a Concursului Naţional „Icoana ortodoxă – lumina credinței” au fost premiați miercuri în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Patriarhiei.
La eveniment a fost deschisă și expoziția concursului care poate fi vizitată până în 10 septembrie la Palatul Patriarhiei, iar în perioada 14 septembrie – 31 octombrie, la Muzeul Satului, partener al Patriarhiei în organizarea concursului.
Delegatul Patriarhului la eveniment a fost PS Varlaam Ploieșteanul care a oferit premiile apoi a dat citire cuvântului introductiv la catalogul expoziției, semnat de Patriarhul Daniel.
Concursul a avut trei secțiuni: „Icoană pe lemn”, „Pomelnic de ctitorie” (pe lemn) și „Proiect pentru cruce funerară”.
În textul său, intitulat „Iconari continuând tradiția liturgică a Bisericii”, Patriarhul a salutat organizarea concursului în acord cu tematicile anului 2021, „Anul omagial al pastoraţiei românilor din afara României” şi „Anul comemorativ al celor adormiţi în Domnul; valoarea culturală a cimitirelor” în Patriarhia Română.
Astfel, la prima secțiune a fost readusă în atenție iconografia sfinților români care au făcut misiune creștină în diaspora, iar secțiunile a doua și a treia au propus realizarea unui proiect de „Cruce funerară” sau a unui „Pomelnic de ctitorie” pe lemn.
Acestea din urmă „au fost menite să aducă în realitatea eclezială aceste două categorii de obiecte liturgice, cărora astăzi nu li se mai acordă atenție, resuscitând preocuparea artiștilor și atenția clericilor și credincioșilor în acest sens”, a semnalat PF Daniel.
„Odinioară, sculptată în lemn sau dăltuită în piatră, împodobită cu elemente decorative consacrate, Crucea a fost și este o prezență nelipsită în cimitirele creștine ortodoxe. Semn al biruinței Mântuitorului Hristos asupra păcatului și a morții, prin care a venit bucurie la toată lumea, ea este așezată la căpătâiul fiecărui creștin care odihnește în mormânt, locul în care trupul pământesc doarme la adăpostul Crucii, așteptând învierea cea de obște de la a doua venire a Domnului”, a transmis Preafericirea Sa.
Totodată, Părintele Patriarh a precizat și utilitatea „Pomelnicelor de ctitorie” folosite în mod special la Proscomidie, dar și în cadrul parastaselor. Pomelnicul ctitorilor este amplasat la Proscomidiar fie sub forma unei inscripții lapidare sau pictate, fie sculptate în lemn și frumos împodobite cu motive și teme iconografice. „Exemplele în acest sens sunt foarte numeroase în vechile noastre biserici episcopale, mănăstirești sau episcopale”, a semnalat Patriarhul.
La ceremonia de miercuri a participat și doamna Paulina Popoiu, Directorul general al Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Paulina Popoiu a spus că „la fiecare ediție, parcă talentul crește și mai mult, iar icoanele sunt și mai frumoase”.
Ea a vorbit despre semnificația deosebită pe care o are „Anul omagial al pastoraţiei românilor din afara României”: „Suntem într‑un an în care vorbim de o totalitate a noastră, a românilor, indiferent unde de aflăm, uniți în jurul centrului spiritual, care este Biserica Ortodoxă”.
„Vă mulțumim pentru faptul că ați luat alături poate cel mai de suflet muzeu al acestei țări, Muzeul Național al Satului «Dimitrie Gusti», care se străduiește să conserve cât se poate de bine identitatea națională, cea culturală, dar și diversitatea, așa cum este ea prezentă în civilizația tradițională românească. Iată doi stâlpi pe care se sprijină satul românesc și pe care ne sprijinim și noi, românii: limba română și Biserica Ortodoxă Română”, a spus Directorul general al Muzeului Național al Satului.
Câștigătorii
Din 32 de participanți, au fost premiate 9 persoane. Premiile au fost în valoare de 8000, 6000 și 4000 RON la Secțiunea A, 6000, 4000 și 3000 RON la Secțiunea B, iar la Secțiunea C, 4000, 3000 respectiv 2000 RON.
- Secțiunea A – „Icoană pe lemn”: Premiul I – Marian Mircia (Brăila), Premiul al II‑lea – Andrei Cozma (Neamţ), Premiul al III-lea – Claudiu Avădanei (Galaţi).
- Secţiunea B – „Pomelnic pe lemn”: Premiul I – Georgiana Cimpoeru (Dolj), Premiul al II‑lea – Robert Constantin Arbore (Botoşani), Premiul al III‑lea – Florentin Stoian (Brăila).
- Secţiunea C – „Proiect pentru cruce funerară”: Premiul I – Vlad Munteanu (Bucureşti), Premiul al II‑lea – Raluca Crăciun (Bucureşti), Premiul al III‑lea – Constantin Mandici (Suceava).
Persoanele care obțin premii la 3 ediții consecutive sunt autorizate ca iconari de Comisia de Pictură Bisericească a Patriarhiei Române.
Vezi mai multe imagini în galeria foto de la ceremonia de premiere și vernisaj.
Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 337
Id: 74639
Data: Sep 1, 2021
Imagine:
„Cântărețul bisericesc participant la pastorația Bisericii” este titlul conferinţei organizate de Mitropolia Ortodoxă Română a celor două Americi. Evenimentul va avea loc
Data: Sep 1, 2021
Mesajul video transmis sâmbătă de Părintele Patriarh la Conferința Pastoral-Misionară a clericilor din cele două Americi
Data: Sep 1, 2021
Aproape 1900 de cărţi au fost tipărite la Tipografia Şaguniană din Sibiu în cei 171 ani de activitate, informează Mitropolia Ardealului. În data de 27 .....
Data: Sep 1, 2021
Patriarhul Daniel a fost prezent miercuri seară la Palatul Parlamentului, la ședința solemnă comună a Camerei Deputaților și Senatului României. Ședința a fost dedicată primirii mesajului domnului Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova, cu ocazia deschiderii celei .....
Data: Sep 1, 2021
Tanti Lenuța, „Bunica din Chinteni”, s-a întâlnit miercuri cu copiii parohiilor Visuia, din județul Bistrița-Năsăud, și Ghirișu Român, din județul Cluj. Ea le-a spus – în felul ei inimitabil – că s-a obișnuit de mică să meargă la biserică, pentru a-și găsi pacea.
„Să .....
Data: Sep 2, 2021
La început de an şcolar, Episcopul Siluan al Ungariei a binecuvântat elevii care învaţă la Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula. Începutul Anului Nou bisericesc, 1 septembrie, coincide în Ungaria cu deschiderea Noului An Școlar 2021-2022.
PS Siluan a oficiat .....
Data: Sep 2, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Biblia in istorie - Vindecarea slugii sutasului - Pr Petru Moga
Pr Vasile Sorin Dobre - Purtarea crucii celuilalt - ASCOR Cluj - p3
Pr Serafim Pantea - Manastirea Golia Iasi - Charisma si Harisme in Biserica - 5-12-2013 - p1
Ieroschimonahul Nil Dorobantu - Nebun intru Hristos si flacara vie a monahismului sec XX
Pr Constantin Sturzu - vindecarea slugii sutasului - 01 iul 2012
Arhim Nichifor Horia - Duminica a 4 a dupa Rusalii - Vindecarea slugii sutasului
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).