La Vecernia Învierii, Patriarhul Daniel a semnalat că Evanghelia ni-L arată pe Hristos Cel răstignit și înviat activ, lucrător și doritor să se întâlnească cu cei ce cred în El și Îl iubesc.
„După învierea Sa din morți, Hristos nu s-a mai întâlnit cu nimeni din cei care L-au urât sau L-au lovit, dar s-a întâlnit cu cei care l-au iubit”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
De ce? „Ca să nu facă presiuni prin prezența sa vizibilă asupra celor care L-au respins, refuzat și umilit”, a spus Patriarhul citând explicațiile Sfântului Ioan Gură de Aur.
Hristos le respectă libertatea celor care L-au respins
„Hristos le respectă libertatea celor care L-au respins și L-au umilit, așteptând până la sfârșitul veacului, la ziua judecății universale, să se pocăiască, dacă doresc”, a continuat Părintele Patriarh.
„Hristos respectă libertatea oamenilor de a-L primi sau de a-L refuza. Judecata Sa finală, însă, ne arată că El își respectă și propria Sa libertate, nu doar pe a noastră, și anume, libertatea de a evalua ce am făcut noi cu libertatea noastră”.
„Ne-a apropiat libertatea mai mult de Dumnezeu sau ne-a îndepărtat? Ne-a ajutat ea să facem mai mult bine semenilor sau în virtutea libertății i-am tratat cu uitare, indiferență și nepăsare?”, a întrebat retoric Preafericirea Sa.
„Dumnezeu propune mântuirea, dar nu o impune. El nu forțează pe om, dar îl invită să primească mântuirea prin credință, prin Sfintele Taine și fapte bune”.
Evanghelia, citită în 9 limbi
Patriarhul Daniel a oficiat Vecernia Învierii numită și „A doua Înviere” duminică la amiază în Catedrala Patriarhală împreună cu PS Qais Sadiq, Episcop de Erzurum, PS Varlaam Ploieșteanul și Ieronim Sinaitul, Episcopi vicari patriarhali și cu PS Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Textul evanghelic din cadrul slujbei a fost citit în 9 limbi: română, greacă, arabă, latină, ebraică, engleză, italiană, spaniolă și franceză. Această tradiție arată faptul că Hristos nu a venit doar pentru evrei, ci pentru toate popoarele lumii care vor crede în El, Îl vor iubi și vor face parte din Biserica Lui, a explicat Părintele Patriarh.

La predică, Preafericirea Sa a mai spus că Trupul Mântuitorului, după înviere, era „complet liber, opacitatea materiei a fost înlăturată”, și astfel se explică intrarea la Apostoli prin ușile încuiate: „timpul și spațiul nu mai sunt piedici pentru comuniunea Lui cu cei care cred în El și Îl iubesc”. Un alt subiect a fost cel al trimiterii Apostolilor să continue propovăduirea Evangheliei în toată lumea.
Vezi înregistrarea video a slujbei aici.
O ucraineancă atee în vârstă de 42 de ani, refugiată la Mănăstirea Văratec, s-a convertit la Ortodoxie și a fost botezată în Sâmbăta Mare.
Stavr. Iosefina Giosanu, stareța Mănăstirii Varatec, a relatat pentru
Data: Apr 24, 2022
Patriarhul României a privit slujba din noaptea de Paști ca icoană a învierii de obște la sfârștiul veacurilor și a explicat de ce această ceremonie începe afară, noaptea și de ce se afișează Crucea în loc să fie ascunsă, ca obiectul care a cauzat moartea lui Hristos.
.....Data: Apr 24, 2022
„Să ne ajute Dumnezeu ca această lumină să fie purtată în sufletele noastre cu evlavie și cu bucurie și s-o răspândim în jurul nostru prin cuvinte de încurajare, fapte de ajutorare, mai ales față de cei care sunt triști, pribegi sau refugiați din Ucraina”, a spus Preafericitul .....
Data: Apr 24, 2022
Credincioşii parohiei româneşti din Zagreb au participat în perioada 22-26 aprilie la programul liturgic specific Praznicului Învierii Domnului: la Slujba Prohodului din Vinerea Mare, la Slujba Învierii și la Vecernia de Paște sau a doua Înviere.
La Slujba Învierii .....
Data: Apr 26, 2022
Episcopul Timotei al Spaniei și Portugaliei a oficiat luni Sfânta Liturghie împreună cu PS Teofil de Iberia, Arhiereu vicar al Eparhiei, în Catedrala Episcopală „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Madrid.
În cuvântul său, Arhiereul vicar
Data: Apr 26, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
PF Daniel - Duminica tuturor Sfintilor 22.06.2003
PF Daniel - Duminica a 4-a dupa Pasti - a Slabanogului - 22-05-2016
PF Daniel - Duminica a 26-a dupa Rusalii - Pilda bogatului caruia i-a rodit tarina - 17-11-2013
PF Daniel - Sf. Treime 16.06.2003
PF Daniel - Duminica a 19-a dupa Rusalii - Predica de pe munte - iubirea vrajmasilor - 05-10-2014
PF Daniel - Nasterea Maicii Domnului 2000
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).