Sfântul Sofronie de la Essex a dăruit românilor în anul 1992 un fragment din moaștele Sfântului Cuvios Siluan Athonitul, serbat anual în 24 septembrie.
Actul de donaţie care a însoţit sfintele moaşte a fost întocmit și semnat de Sfântul Sofronie de la Essex, canonizat anul trecut de Patriarhia Ecumenică.
Fragmentul este unul dintre cele primite de Sfântul Sofronie în data de 24 septembrie 1941, pe atunci Arhimandrit la Mănăstirea „Sfântul Pantelimon” din Muntele Athos, când a avut loc deschiderea mormântului Sfântului Siluan Athonitul, la trei ani de la adormirea sa.
Sfântul Sofronie menţionează în actul de donaţie că a primit sfintele moaşte în mâinile sale de la călugărul care a făcut deshumarea.

Patriarhia Română a oferit sfintele moaşte Bisericii „Sfântul Nicolae” – Paraclis Universitar din Bucureşti. Este prima biserică din ţară care a primit moaştele Sfântului Siluan Athonitul.
Părintele paroh Vasile Gavrilă a declarat pentru Basilica.ro că membrii comunităţii au primit ajutor de multe ori de la Sfântul Siluan Athonitul, dar coagularea comunităţii de tineri de la această biserică, şi implicit activităţile întreprinse, reprezintă cea mai mare minune a sfântului.
Părintele Gavrilă a mai subliniat că impactul pe care l-a avut Sfântul Siluan în rândurile tinerilor şi în mediul intelectual a fost resimţit nu numai în România, ci în întreaga lume.
15 citate duhovniceşti ale Sf. Siluan Athonitul
În cinstea sfântului, în lăcaşul de cult a fost oficiată în ajunul sărbătorii sale, 23 septembrie, de la ora 21:00, Slujba Privegherii. La câteva minute după miezul nopţii a început Sfânta Liturghie care s-a încheiat în jurul orei două dimineaţa.
Părintele Vasile Gavrilă a explicat care a fost motivul pentru care a fost oficiată Sfânta Liturghie de noapte. „Pentru a le oferi posibilitatea credincioşilor, care nu ar fi putut veni în timpul programului de lucru, să participe la sărbătoare”.
Tot în contextul sărbătorii de anul acesta, noul număr al Foii parohiale „Cuvânt bun” a fost dedicat Sfântului Cuvios Siluan Athonitul.
Fragmente din moaştele Sfântului Siluan se află şi la Schitul Darvari din Bucureşti, Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia şi la Biserica Memorială „Mihai Viteazul” din Alba Iulia.
Foto credit: Basilica.ro
Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos!
Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 410
Id: 71402
Data: Sep 24, 2020
Imagine:
La Mănăstirea Probota din orașul Dolhasca, Suceava, a avut loc joi, 24 septembrie, recepția lucrărilor executate în ultimii doi ani, cu finanțare europeană.
A fost schimbată învelitoarea din șiță a .....
Data: Sep 24, 2020
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis un mesaj la începutul noului an universitar 2020-2021 în care a subliniat că urmare a crizei de sănătate cauzate de noul coronavirus, „tinerii studenţi au mai multă nevoie de sprijinul Familiei, al Şcolii şi al Bisericii pentru a se .....
Data: Sep 24, 2020
Doi ierarhi români poartă numele Sf. Cuv. Siluan Athonitul, pomenit în 24 septembrie: este vorba de Preasfințitul Părinte Siluan al Ungariei și Preasfințitul Părinte Siluan al Italiei.
Cu ocazia zilelor onomastice, Patriarhul Daniel le-a transmis un mesaj .....
Data: Sep 24, 2020
Schiturile Buliga şi Trivalea, Bisericile Maica Precista, Domnească – Sf. Gheorghe, Sf. Nicolae, Sf. Vineri şi Mavrodolu din Piteşti sunt prezentate, prin imagini de .....
Data: Sep 24, 2020
Generalul Ioan Dragalina, erou bănățean din timpul Primului Război Mondial, a fost declarat post-mortem cetățean de onoare al municipiului Caransebeș.
Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud a oferit, cu ocazia unei hirotonii în preot, câteva recomandări demne de luat în seamă de slujitorii Bisericii aflați la început de misiune.
„Această slujire nu este o slujire oarecare sau o slujire adusă unui om sau unui .....
Data: Sep 25, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Credinta si cultura azi - Cultura informatiei. Pledoarie pentru cunoastere (14 05 2017)
Biserica azi - Crucea, de la simbol la atitudine de viata (13 09 2016)
Valoarea faptei - Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului
Secvente Trinitas - Parohia Ortodoxa Romana din Ulm, Germania.(23 07 2015)
Biserica azi - Crucea si rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos in crestinismul timpuriu (15 03 2017)
Cuvant pentru suflet - Sfantul Apostol Toma (04 10 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).