Episcopul Husilor la moment aniversar

PS Corneliu

Preasfintitul Parinte Corneliu, Episcopul Husilor, aniverseaza astazi, 25 iulie 2016, 50 de ani.

Preasfintitul Parinte Corneliu s-a nascut in satul Corni - Albesti, judetul Vaslui, la 25 iulie 1966, din parintii Eugen si Ruxandra Onila, fiind primul dintre cei trei copii de parte barbateasca.

A urmat Şcoala generala in satul natal, absolvind-o in anul 1980. Intre anii 1980 - 1982 a urmat prima treapta de liceu in orasul Vaslui, iar din toamna anului 1982 a inceput cursurile Seminarului Teologic de la Manastirea Neamt, pe care le-a absolvit in anul 1987.

In perioada 1988 - 1992 a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Bucuresti (respectiv Facultatea de Teologie), absolvind-o in anul 1992, cu licenta. Intre anii 1992 - 1996 a urmat cursurile de doctorat, specializarea Noul Testament, la aceeasi Facultate.

Incepand cu anul 1993 a studiat la Facultatea de Teologie Protestanta din cadrul Universitatii Marburg - Germania, fiind bursier al Diakonisches - Werk, EKD. Din anul 1996 a functionat ca asistent in cadrul aceleiasi Facultati, la catedra de Teologie si Spiritualitate a Bisericii Ortodoxe, sub indrumarea profesorului Hans-Martin Barth.

In data de 21 noiembrie 1997 a fost tuns in monahism la Catedrala Episcopiei Husilor, a doua zi fiind hirotonit ierodiacon, iar in 23 noiembrie ieromonah. La 25 decembrie 1997 a fost hirotesit protosinghel; in Eparhia Husilor a activat mai intai ca profesor de Seminar si consilier cultural la Centrul Eparhial. In anul 1998 a fost numit de catre PS Episcop Ioachim al Husilor vicar administrativ al Eparhiei si tot la propunerea P.S. Ioachim, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane i-a acordat rangul de arhimandrit pe data de 26 iunie 1999.

La 27 octombrie 1999 a fost ales Arhiereu Vicar al Episcopiei Husilor, cu titlul de "Barladeanul", fiind hirotonit in aceasta treapta in data de 21 noiembrie 1999 de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Bucovinei.

La data de 18 iunie 2009, ierarhii Sfantului Sinod au ales, prin vot secret, pe Preasfintitul Arhiereu Vicar Corneliu Barladeanul ca Episcop al Husilor.

Slujba de intronizare a PS Parinte Corneliu, Episcopul Husilor, a fost oficiata de catre IPS Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, in data de 29 iunie 2009, de hramul Catedralei Episcopale Sf. Apostoli Petru si Pavel , in prezenta unui sobor impresionant de ierarhi, preoti si credinciosi.

In luna decembrie 1999 a primit o bursa din partea guvernului german prin intermediul Fundatiei "Konrad Adenauer", care i-a oferit posibilitatea de a studia si a se edifica asupra relatiilor dintre biserici si statul german, precum si implicarea celor doua institutii in viata religioasa, sociala si politica.

A fost delegat de Patriarhia Romana sa participe la numeroase simpozioane, conferinte si congrese internationale, si anume: Conferinta cu tema "2000 de ani de crestinism, realitati si perspective" (Bensheim, Germania 1998); Congresul monahilor benedictini cu tema "Monahismul, spiritualitate si provocare in Europa" (Roma 2000); Seminarul organizat de Episcopia Catolica de Haarlem-Olanda, cu tema "Misiunea crestina in Europa secolului XX" (2001); Simpozionul "Traditia Bisericii celei una si nedespartita" (Koln-Germania, 2002); Conferinta cu tema "1000 de ani de crestinism in Norvegia" (Oslo si Trondheim, 2002); Conferinta cu tema "Monahismul oriental intre innoire si identitate" (Chevetogne, Belgia, 2003); Simpozionul cu tema "Botezul crestin, cale spre unitate" (Bad Heerenalb, Germania, 2003); Simpozionul cu tema "Misiunea crestina si succesele misionare in Europa", organizat de catre Conferinta Bisericilor Europene (Varsovia, 2003); participare la lucrarile Adunarii tuturor factorilor activi in viata Bisericii Ruse (Moscova-2004); Simpozionul cu tema "Mediul inconjurator si mesajul crestin" (Zurich, Elvetia 2004); Simpozionul cu tema "Constitutia Europei si Bisericile crestine" (Stuttgart, Germania, 2004).

In acelasi timp a publicat studii si articole teologice in publicatiile bisericesti "Glaube aus der zweiten Welt" ,"Una sancta", "Konfessionskunde" , "Candela Moldovei" ,"Mitropolia Olteniei", "Vestitorul Ortodoxiei", s.a.

Sursa: episcopiahusilor.ro

 

The post Episcopul Husilor la moment aniversar appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 799

Id: 60745

Data: Jul 25, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar