Episcopul Sebastian al Slatinei și Romanaților a vorbit duminică despre purtarea crucii și a insistat pe faptul că măsura greutăților prin care trecem este întotdeauna bine cântărită de Dumnezeu.
Ierarhul a spus că textul evanghelic duminical sugerează imaginea unei mulțimi de oameni care străbat calea vieții acesteia purtându-și fiecare crucea în spate, după modelul Domnului; o mulțime de „hristoși” călători prin viață, următori ai învățăturii și exemplului Său”.
„Imaginea aceasta, a unor pelerini care își poartă crucea vieții − pe de o parte −, și a altora, indiferenți ori neîncrezători în importanța ei – pe de alta −, constituie și provocarea evangheliei de azi”, a spus PS Sebastian.
Preasfinția Sa a prezentat și o pildă în acest sens:
Un om se tot plângea de „crucea” vieții sale. O găsea prea grea pentru puterile lui și, pentru aceasta, se considera nedreptățit de Dumnezeu. Văzând lamentarea acestuia, într-o noapte Domnul i Se arătă în vis, unde se făcea că îl duce într-o încăpere mare, în care se găseau expuse diferite cruci.
− Alege-ți, așadar, tu singur crucea care crezi că ți se potrivește, de vreme ce te tot plângi că Eu ți-am dat una prea grea! îi spuse Domnul.
Bucuros, omul își lepădă imediat crucea sa și începu să caute alta, mai potrivită. Văzu o cruce subțire, dar era prea lungă. Văzu alta mai scurtă, dar când a vrut să o ridice pe umeri i se păru grea ca plumbul. Apoi găsi una care-i plăcu și încercă să vadă cum i s-ar potrivi, dar când și-o puse pe umeri simți că avea un ghimpe ascuțit care îl înțepa. Astfel, nicio cruce nu i se părea potrivită. Se uită încă o dată la toate, dar niciuna nu-i venea la socoteală.
Deodată, însă, zări o cruce pe care, până atunci, n-o luase în seamă! Aceasta nu părea nici prea grea, nici prea lungă, nici prea mare. Dimpotrivă, părea făcută special pentru el. Pe aceasta se hotărî să o ia și să o poarte de acum înainte. Când însă o privi mai de aproape, observă că era tocmai crucea pe care o… lepădase la intrare! Era chiar crucea lui!
Epidemia, tot o cruce
„Morala: Dumnezeu știe mai bine decât noi care ne e ‹măsura›. Să avem încredere în El! Să ne asumăm și să ne purtăm cu răbdare și resemnare sfântă crucea rânduită, pentru că cine voiește să-și scape sufletul (de cruce) și-l va pierde!…”
„Nu vi se pare că și epidemia aceasta care a cuprins întreg mapamondul este tot o astfel de ‹cruce›?”, a întrebat PS Sebastian. „E adevărat, parcă mai grea ca oricând! Dar, dacă Domnul ne-o dă?… Haideți să o purtăm cu demnitate și credință sfântă și bun este El să ne răsplătească și credința, și răbdarea, și înțelepciunea cu care înțelegem să o facem!”, a îndemnat ierarhul.
Foto: arhiva Basilica.ro
Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 257
Id: 71367
Data: Sep 21, 2020
Imagine:
Romfilatelia continuă seria mărcilor poștale dedicate pieselor de vestimentație regală prin emisiunea Uniformele regalității (III).
Data: Sep 21, 2020
Societatea de Transport București (STB SA) a înfiinţat o nouă linie de autobuz care funcţionează între noul terminal „Cartier Henri Coandă” și „Piața Presei”.
„Pe fondul unei dezvoltări urbane în zona de nord a Capitalei, Societatea de Transport București STB SA .....
Data: Sep 21, 2020
Mitropolitul Sava al Varșoviei și Întregii Polonii a oficiat duminică sfințirea Catedralei Sf. Sofia din Varșovia. A fost construită în cinci ani și este dedicată .....
Data: Sep 21, 2020
Arhiepiscopul Ioachim a resfințit duminică Biserica „Sfinții Împărăți Constantin și Elena” a Parohiei Hemeiuș din județul .....
Data: Sep 21, 2020
Tânărul pictor iconar Andrei Cozma, care a câștigat anul acesta două premii Întâi la Concursul Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței”, vorbește despre calea pe care a ales-o, a artei sacre, și despre rolul familiei în formarea sa.
Andrei Cozma are 28 de ani și .....
Data: Sep 21, 2020
Euronews Travel recomandă iubitorilor de călătorii vizitarea Maramureşului pentru bisericile sale unice.
„Descoperiţi bisericile gotice unice din îndepărtata regiune a Maramureşului din România” este titlul articolului prin care jurnaliştii Euronews Travel promovează .....
Data: Sep 21, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).