În mesajul prilejuit de Duminica Părinţilor şi Copiilor (7 iunie), Părintele Patriarh Daniel subliniază rolul fundamental pe care familia l-a avut în perioada pandemiei. Preafericirea Sa a numit familia „un .....
Data: May 29, 2020
„Ne rugăm Domnului Iisus Hristos cel Înălţat la Cer să înalţe şi sufletele acestor adevăraţi martiri ai neamului, iar exemplul lor să ne fie lumină şi în viaţa noastră pentru că urmează exemplul jertfei Mântuitorului Iisus Hristos”, a spus Episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul la slujba de pomenire a eroilor oficiată joi la Paraclisul Catedralei Naţionale.
Ierarhul a prezidat atât liturghia prilejuită de hramul principal al Catedralei Naţionale, cât şi parastasul pentru martirii neamului românesc.
Preasfinţia Sa a îndemnat pe cei prezenţi să îi aibă ca modele eroii naţionali.
Exemplul lor să ne inspire pe noi toţi, ca să ne păstrăm cu sfinţenie credinţa, obiceiurile, limba şi neamul, a recomandat Părintele Episcop.
Delegatul Patriarhului Daniel la eveniment a explicat că nu trebuie să lăsăm uitarea să ne cuprindă. „Să ne amintim istoria, să nu uităm momentele însemnate ale neamului nostru şi, de asemenea, să iubim toată spiritualitatea şi cultura care îmbracă acest neam”.
Episcopul vicar patriarhal a reiterat în predica sa importanţa catedralei pentru spiritualitatea neamului românesc şi a numit-o un „obiectiv naţional şi de demnitate”, precizând că „nu este o ambiţie a generaţiei noastre, ci este o dorinţă născută de multă veacuri”.
A reamintit că este dedicată eroilor naţionali care s-au jertfit „pentru a ne păstra credinţa, identitatea, tradiţiile şi limba noastră”.
„Se cuvenea să se ridice un altar care să fie spre proslăvirea lui Dumnezeu, un altar unde să-I mulţumim pentru darurile pe care le-a dat poporului român, un altar unde să pomenim pe toţi cei care s-au jertfit pentru demnitatea, pentru unitatea poporului nostru, neatârnarea ţării noastre, pentru păstrarea legii româneşti care însemna dreapta noastră credinţă cu care am străbătut veacurile şi care ne-a dat putere să învingem vicisitudinile”.
Numele tuturor eroilor români cunoscuţi care şi-au jertfit viaţa în Războiul de Independenţă din 1877-1878, în războaiele balcanice din 1913, în Primul şi Al Doilea Război Mondial, precum şi numele făuritorilor Marii Uniri din 1918, se află aşezate în masa Sfântului Altar din Catedrala Naţională.
„Desigur, cei cărora nu le cunoaştem numele, îi ştie Dumnezeu. Iar cei care s-au jertfit pentru neam nu li se va pierde pomenirea. Deci, la prestolul acestui altar prim al Bisericii şi al naţiunii noastre sunt aşezate spre pomenire numele tuturor eroilor neamului”.
Numele acestora poate fi consultat pe site-ul Trinitas TV într-o secţiune specială intitulată „Jertfa poartă numele lor”.
Edificiul construit pe Dealul Arsenalului poartă numele de Catedrala Mântuirii Neamului și este un deziderat al românilor vechi de peste 140 ani, din vremea Regelui Carol I.
Cu ocazia comemorării a 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Ambasada României în Federația Rusă a publicat
Data: May 29, 2020
Catedrala Episcopală din Slobozia şi-a serbat hramul de Înălţarea Domnului. Slujba a fost oficiată în interiorul lăcaşului de cult de Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor.
Părintele Protosinghel Ieremia Berbec de la Mănăstirea Putna a vorbit de Înălțare despre viața creștină ca eroism. Recunoașterea propriilor neputințe, lepădarea de sine și încredințarea în mâinile Domnului sunt forme de eroism. La fel și alegerile bune din viață, făcute după voia .....
La slujba de pomenire a eroilor neamului înhumaţi la Ţiganca, Episcopul Basarabiei de Sud a subliniat că „sfinții și eroii sunt modele pentru noi”.
„Ei ne cheamă să păstrăm moștenirea lor și să afirmăm valorile spiritualității neamului nostru”, a precizat ierarhul la .....
În mesajul prilejuit de Duminica Părinţilor şi Copiilor (7 iunie), Părintele Patriarh Daniel subliniază rolul fundamental pe care familia l-a avut în perioada pandemiei. Preafericirea Sa a numit familia „un .....
Au trecut 567 ani de la căderea Constantinopolului, unul dintre evenimentele cruciale din istoria Europei.
În ziua de 29 mai 1453, oștirile comandate de sultanul Mehmed al II-lea cucereau, printr-o ofensivă decisivă, Constantinopolul, după un asediu care a durat .....
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).