Facultatea de Teologie din București: Arhid. Petre David, comemorat de ultima generație de studenți pe care a indrumat-o

Miercuri, 15 iunie, la revederea promoției 2002 a Facultății de Teologie Ortodoxă din București (FTOUB) a fost comemorat Arhid. Prof. Dr. Petre I. David, renumit specialist în Misiologie.

Arhid. Petre David a fost îndrumătorul de an al promoției 2002 de la FTOUB.

Programul festiv a debutat cu Sfânta Liturghie, oficiată în Biserica „Sfânta Ecaterina”, paraclis universitar, de un sobor de preoți format din absolvenți și cadre didactice.

În continuare, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru arhid. Petre David și pentru toți profesorii și absolvenții promoției 2002 trecuți la Domnul.

„Mă bucur enorm că v‑ați gândit să facem această revedere de 20 de ani. A fost ultima generație a părintelui arhidiacon Petre David, când eu încercam să deslușesc pe cât se putea tainele didacticii, începând cu imitarea și, după aceea, cu personalizarea lucrurilor”, a spus Pr. Conf. Dr. Radu Petre Mureșan care în acea perioadă era asistentul universitar al părintelui Petre David.

„Emoțiile sunt foarte mari. Cu siguranță Dumnezeu, când ne apropiem de El cu acea emoție sfântă și cu fiorul fratelui pe care nu l‑am văzut de 20 de ani și îl îmbrățișez acum, Se bucură și ne binecuvântează”, a mai spus Pr. Radu Petre Mureșan potrivit Ziarul Lumina.

Evenimentul festiv a continuat în Amfiteatrul „I. G. Coman” al FTOUB cu strigarea catalogului și discursurile absolvenților.

Unul dintre absolvenții promoției 2002 este Pr. Florin Marica, directorul proiectelor educaționale „Alege școala!” din cadrul Patriarhiei Române.

„Anii petrecuți în studenție în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă «Justinian Patriarhul» din București au reprezentat o perioadă deosebit de frumoasă în viața noastră. Au fost anii în care s‑au legat prietenii sincere și s‑au împărtășit experiențe frumoase de viață, iar astăzi, la sărbătorirea a 20 de ani de la absolvirea facultății, am retrăit acele momente de emoție și de bucurie”, a declarat părintele Florin Marica.

Părintele Petre David

Părintele Arhidiacon Petre David s-a născut în anul 1938 în județul Vâlcea. A absolvit Seminarul Teologic din Curtea de Argeș în anul 1957 și Institutul Teologic Universitar din București în 1962, continuându-și apoi studiile la Academiile Teologice din Moscova și Leningrad. În anul 1977 și-a luat doctoratul în teologie cu o lucrare despre dialogul anglicano-ortodox, fiind și membru în Comisia ortodoxă română pentru dialogul cu anglicanii.

În decursul vieții, părintele David a deținut mai multe funcții, printre care: șef de serviciu Secretariat la Editura Institutului Biblic și de Misiune al Patriarhiei, redactor principal la reviste centrale bisericești, conferențiar și apoi profesor titular la catedră de „Îndrumări misionare și Ecumenism” de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București. A participat, de asemenea,la diferite întruniri cu caracter ecumenic peste hotare și a publicat numeroase lucrări și articole de istoria religiilor, ecumenism și istoria culturii românești.

În urma unei scurte, dar grele suferințe pricinuite de un cancer osos, Părintele Diacon Petre David a murit în dimineața zilei de miercuri, 28 mai 2003.

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).