Miercuri, 14 aprilie, exact la mijlocul Postului Mare, Sfântul Pahomie de la Gledin a fost cinstit la Pocrov în celebrare tăcută și de pace, prin Liturghia Darurilor înainte sfințite oficiată de Protos. Ambrozie Ghinescu, egumenul schitului.
Pentru liniște se retrăsese la Pocrov și ctitorul schitului „Acoperământul Maicii Domnului”, în urmă cu peste 300 de ani, în 1714.
„În biserica acestui schit, Sfântul Ierarh Pahomie a vărsat multe lacrimi pentru toţi cei ce se vor ruga în acest locaş”, a spus Protos. Ambrozie după slujba de hram.
„Când Sfântul Pahomie a sfinţit biserica aceasta a cerut lui Dumnezeu să păzească acest locaş de închinăciune neasuprit şi nears în vecii vecilor. În acelaşi timp, L-a rugat să trimită oameni buni şi credincioşi care să-I placă şi să facă voia Lui. Sfântul Pahomie s-a rugat Maicii Domnului să ne trimită şi pe noi în acest loc pentru a-I aduce slavă lui Dumnezeu”, a adăugat egumenul.
Liturghia tăcerii
Liturghia Darurilor înainte sfințite a fost numită deseori și „Liturghia tăcerii”. Este singura slujbă care cuprinde două momente concrete în care atât preotul și cântărețul, cât și credincioșii din Biserică trebuie să tacă.
Slujba, specifică Postului Mare, este de fapt un ritual de împărtăşire dezvoltat prin îmbinarea Vecerniei cu unele elemente ale Sfintei Liturghii. Cu toate că nu se aduce jertfa cea fără de sânge şi nu se sfinţesc darurile de pâine şi vin, ea poartă denumirea de Liturghie deoarece în cadrul ei are loc împărtăşirea cu Sfintele Taine.
Sf. Pahomie a căutat mereu liniștea
Sfântul Pahomie a fost originar din Gledin, Bistrița-Năsăud, dar, din cauză că ortodoxia era persecutată în Ardeal în acea vreme, a părăsit casa părintească şi a mers în Moldova, la Mănăstirea Neamţ. A fost stareț al mănăstirii timp de doi ani, după care a mers în Rusia să-l cunoască pe Sfântul Dimitrie al Rostovului.
La întoarcere, Cuviosul Pahomie nu a mai primit să fie stareţ, ci s-a retras împreună cu patru ucenici în pădurile dimprejur, la poalele Muntelui Chiriacu. Nu a putut să se bucure de liniştea pe care o iubea atât de mult, pentru că după alţi doi ani a fost ales episcop al Romanului (1707-1714).
Deşi era iubitor de isihie, de rugăciune şi de carte, Sfântul Pahomie s-a dovedit în această slujire bun gospodar şi administrator, îngrijindu-se eficient şi de nevoile materiale ale eparhiei sale.
După şapte ani de episcopat la Roman, ierarhul s-a retras la sihăstria sa, unde a construit o biserică, alegându-i ca hram Acoperământul Maicii Domnului, de unde aşezarea monahală a primit numele Schitul Pocrov.
Rânduiala aşezată acolo de Sfântul Pahomie era următoarea: monahii păstrau tăcerea în toată vremea, nu mâncau carne, făceau privegheri de toată noaptea şi vieţuiau în ascultare desăvârşită faţă de egumen.
Sfântul Pahomie s-a mutat la Domnul în ziua de 14 aprilie în anul 1724, pe când se afla la Lavra Pecerska din Kiev. La scurt timp, egumenul Lazăr de la Pocrov l-a adus la Schitul ctitorit de el, îngropându-l în pronaos.
Ierarhul Pahomie a fost trecut în rândul Sfinţilor de Biserica Ortodoxă Română în 2006.
Foto credit: Doxologia / Constantin Ciofu
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 398
Id: 73297
Data: Apr 15, 2021
Imagine:
Arhim. Zaharia Zaharou de la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Essex – Anglia va conferenţia luni, 19 aprilie 2021, la cea de-a doua conferinţă organizată de Asociaţia Studenţilor Teologi Ortodocşi Români (ASCOR) Bucureşti în Postul Mare 2021.
Evenimentul va .....
Data: Apr 15, 2021
Se aşteaptă ca slujbele din Săptămâna Mare, respectiv Sfânta Liturghie din noaptea Sfintelor Paşti (de la Biserica Sf. Mormânt – n.r.) să fie săvârşite cu accesul a 2.000-2.500 de credincioşi, cu respectarea unor norme de minimă distanţare şi prezentarea certificatului care atestă .....
Data: Apr 15, 2021
Natalia Angela Popovici, membră a Corului „Ecclesia” – Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, a fost desemnată cetăţean de onoare al comunităţii româneşti din municipiu,
Data: Apr 15, 2021
În 15 aprilie 2021 s-au împlinit trei ani de la hirotonia în Arhiereu a Preasfințitului Părinte Teofil de Iberia.
Arhiereul vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei s-a născut în 13 mai 1971 localitatea Desești, județul .....
Data: Apr 15, 2021
Teatrul Stela Popescu a iniţiat un program de lectură online dedicat adulţilor şi tinerilor, în contextul pandemiei de coronavirus, care a cauzat numeroase restricţii, mai ales în domeniul artelor. În fiecare miercuri, actorii teatrului lecturează diferite texte cu valoare .....
Data: Apr 15, 2021
Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” a Universității din Cernăuți a fost inclusă într-un program de restaurare, a anunţat Agenţia BucPress.
Rectorul universității cernăuțene, Roman .....
Data: Apr 15, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ucenicii credintei - Dana Saftoiu - Iisus Hristos Mantuitorul lumii
Ucenicii credintei - Geanina Achim - Sfanta Liturghie, intalnirea cu Hristos in Biserica
Ucenicii credintei - Dana Saftoiu - Reforma protestanta
Ucenicii credintei - Dana Saftoiu - De ce exista mai multe biserici
Ucenicii credintei - Pr. Ovidiu Polexa - Iubirea crestina - Sfantul Ioan Gura de Aur
Ucenicii credintei - Pr. Sorin Iliescu - Credinta in Inviere si viata vesnica
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).