In 30 de ani, R. Moldova a pierdut mai mulți oameni decat in războaiele din ultimii 500 de ani

Populația Republicii Moldova a scăzut cu 1,7 milioane din 1994 și pană in prezent. Pierderea, explicată prin migrația forței de muncă, este mai mare decat numărul total al victimelor făcute de războaiele care au trecut peste această regiune in ultimii 500 de ani.

Populația actuală a Republicii Moldova a fost recent estimată la 2,6 milioane de cetățeni.

Statisticile realizate in 1994, la scurt timp după obținerea independenței de URSS, arătau o populație de 4,3 milioane de locuitori.

Actuala scădere este atribuită in mare parte emigrării masive a basarabenilor in Europa, in căutarea unui trai mai bun, scriu jurnaliștii din Republica Moldova.

Totuși, mai există o cauză a scăderii demografice de peste Prut, una despre care se vorbește mai puțin: rata avortului și inexistența unor politici publice de susținere a familiilor și a mamelor.

Comunicatul Marșului pentru viață 2016 a făcut publice statistici ale Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova, care arătau o rată medie a avortului intre 34% și 41% in anii 2008-2014. Aceasta inseamnă că cel puțin unul din trei copii nu ajungă să se nască.

Tot statisticile oficiale, arătau că Republica Moldova a pierdut prin avort 425007 copii in perioada 1995-2014. Sunt statistici vechi de zece ani și care iau in considerare doar cifrele raportate. Așadar, pierderea prin avort ar putea fi mai mare de jumătate de milion de suflete de copii basarabeni.

De peste un deceniu, Misiunea Socială Diaconia a Mitropoliei Basarabiei a deschis un cămin maternal prin care ajută femeile in criză de sarcină și mamele singure să-și crească copiii. Este, insă, nevoie de politici de sprijin susținute pe termen lung.


Statistica actuală a populației Republicii Moldova fost obținută printr-o metodologie internațională de calcul al populației cu reședința obișnuită, implementată de Biroul Național de Statistică (BNS) al Republicii Moldova, cu susținerea Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) din Moldova și Swiss Cooperation in Moldova.

Foto credit: Facebook / Moldova Travel

Urmărește-ne pe Telegram:t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 49

Id: 77769

Data: Feb 2, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).