Inițiativă: Istoria civilizației romane moderne va fi dezbătută de Academia Romană

La 100 de ani de la publicarea volumului „Istoria civilizației romane moderne” a lui Eugen Lovinescu, Academia Romană inițiază mai multe dezbateri pe marginea proiectului naţional-statal-cultural roman in secolul 21.

Academia Romană va organiza in perioada mai-decembrie 2024 trei evenimente publice menite să inițieze dezbateri naţionale pe tema aleasă.

Aceste evenimente vor include prelegeri, mese rotunde, prezentări de lucrări și dezbateri ale cercetătorilor, profesorilor, intelectualilor și publiciștilor romani, axate pe un set de teme și un program de lucru care vor fi anunțate public pentru fiecare eveniment in parte, in cursul lunilor următoare.

„Academia Romană și partenerii săi organizează o serie de evenimente publice in care mediul academic, intelectual și publicistic romanesc este chemat să discute, evalueze, reconsidere, redefinească și elaboreze marile teze și teme ale acestei perene dezbateri naționale”, se arată intr-un comunicat de presă al Academiei Romane.

„In discuție nu vor fi doar tezele și teoriile lui Eugen Lovinescu, ci și intregul set de teorii, perspective și abordări alternative sau complementare, care au fost dezvoltate și discutate in sfera culturală, intelectuală și academică romanească in ultimii o sută de ani”, se mai arată in comunicat.

Scopul demersului este reprezentat de două elemente. Primul element il constituie relansarea și revigorarea demersurilor de cercetare academică pentru ințelegerea istoriei și identității societății și statului romanesc in lumea contemporană.

Al doilea element este reprezentat de contribuția directă la modul in care discursul public și dezbaterea publică in Romania abordează problemele majore cu care se confruntă din punct de vedere practic societatea romană de azi și statul roman contemporan, in noile circumstanțe istorice ale secolului 21.

Evenimentele sunt deschise pentru publicul larg. Participanții la dezbateri vor fi invitați direct sau vor fi selectați in urma unui concurs de pentru fiecare eveniment.

Foto credit: Arhiepiscopia Dunării de Jos


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 139

Id: 80377

Data: Feb 23, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).