Invierea Domnului in Moldova

Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a săvârşit Sfânta Liturghie în noaptea de Înviere la Catedrala mitropolitană din Iaşi. După ce s-au stins toate lumânările şi policandrele, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a aprins lumânarea de la candela de pe sfânta masă. „Înalt Preasfinţia Sa a rostit în continuare frumoasa cântare «Veniţi de luaţi lumină!». Imediat, toată lumea, începând cu preoţii slujitori, a primit Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim,  apoi ne-am deplasat spre treptele catedralei. A rânduit Dumnezeu să vină o rafală mare de ploaie, dar a fost o binecuvântare pentru toţi. A urmat proclamarea Sfintei Învieri prin citirea din Sfânta Evanghelie, prin rostirea stihurilor Sfintelor Paşti şi prin intonarea cântării «Hristos a înviat!». S-a continuat cu slujba Utreniei, la finalul căreia s-a citit cuvântul de învăţătură al Sfântului Ioan Gură de Aur cu prilejul sfârşitului Postului Mare. IPS Teofan a citit apoi Pastorala de Paşti, programul liturgic continuând cu Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul «Sanctus» al Catedralei mitropolitane din Iaşi, dirijat de dr. Costel Mirel Nechita. La final au fost binecuvântate ouăle, pasca şi vinul. IPS Teofan a mers alături de părinţii slujitori în Sala «Dr. Iustin Moisescu» a Centrului eparhial Iaşi, unde a ciocnit ouă roşii cu credincioşii“, a relatat arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iaşi.

Peste 2.000 de credincioşi au venit la Biserica „Sfântul Ilie“ din Botoşani pentru a primi lumină în noaptea de Înviere şi pentru a se ruga. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, în agheazmatarul din incinta sfântului lăcaş.

Pietrenii s-au îndreptat şi în acest an în număr mare spre bisericile din oraş în noaptea în care a fost serbată Învierea Domnului. În piaţa dintre Biserica „Sfântul Ioan“ - Domnesc din Piatra Neamţ şi turnul clopotniţă al străvechii ctitorii ştefaniene a fost amenajat un podium. În prima parte a programului din noaptea de Înviere, s-a înconjurat biserica voievodală. Numeroşi credincioşi s-au împărtăşit în cadrul Sfintei Liturghii cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos, ca o încununare a Postului Mare.

Învierea Domnului în Eparhia Sucevei şi Rădăuţilor

Slujba Învierii de la Catedrala arhiepiscopală din Suceava a fost oficiată de IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. „Potrivit tradiţiei creştine, ierarhul locului slujeşte la praznicele împărăteşti la catedrala eparhiei pe care o păstoreşte. În noaptea de Înviere, la ora 24:00, pe o scenă special amenajată, în curtea Catedralei arhiepiscopale din Suceava, IPS Pimen, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba Învierii. La final, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a citit pastorala închinată acestei sfinte sărbători. După oficierea Sfintei Liturghii, IPS Pimen a sfinţit coşurile cu alimente specifice perioadei pascale“, a spus pr. Dragoş Buta, consilier cultural al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Peste 600 de credincioşi au venit în noaptea de Înviere la Biserica „Sfântul Nicolae“ din Câmpulung Moldovenesc. Potrivit tradiţiei, preoţii, alături de enoriaşi, au înconjurat sfântul lăcaş în dangătul clopotelor, cântând troparul Învierii. În faţa procesiunii au fost purtaţi pe umeri prapuri, felinare şi cruci de către consilierii parohiei.

Atmosferă de rugăciune la Catedrala arhiepiscopală din Roman

Aproape 2.000 de credincioşi au primit Sfânta Lumină a Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală din Roman, în primele minute ale zilei de 15 aprilie. Slujba Învierii a fost oficiată de PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. „La finalul primei părţi din slujba Învierii, oficiată în agheazmatarul din curtea arhiepiscopală, PS Ioachim Băcăuanul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a subliniat importanţa sărbătorii Învierii Domnului nostru Iisus Hristos pentru viaţa creştinilor. Sărbătoarea a continuat cu partea numită Canonul Învierii Domnului şi cu oficierea, în Catedrala arhiepiscopală, a Sfintei Liturghii de către Preasfinţia Sa. La finalul Sfintei Liturghii, PS Ioachim Băcăuanul a adresat un cuvânt tuturor celor au avut dragostea şi răbdarea de a petrece noaptea binecuvântată a Învierii în atmosfera de rugăciune specifică acestei zile“, a declarat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

Noaptea de Înviere a fost una deosebită pentru credincioşii care participă la sfintele slujbe în demisolul Catedralei „Înălţarea Domnului“ din Bacău. Cu prilejul acestei sărbători, a fost inaugurat sistemul de iluminat exterior al celui  mai mare lăcaş de închinăciune ortodox din ţara noastră.

Mii de credincioşi la Catedrala episcopală din Huşi

Peste 2.500 de persoane au venit în noaptea de Înviere la Catedrala episcopală din Huşi. Slujba Canonului Învierii şi Sfânta Liturghie au fost oficiate de PS Corneliu, Episcopul Huşilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. „După îndemnul Preasfinţitului Corneliu «Veniţi de primiţi lumină», slujba Învierii a continuat pe esplanada din faţa catedralei. Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur a fost săvârşită de PS Corneliu, în interiorul sfântului lăcaş ocrotit de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“, a spus protos. Iorest Matei, exarhul administrativ al mănăstirilor din Episcopia Huşilor. Aproape 600 de credincioşi au participat la slujba Învierii la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Vaslui. Prima parte a Canonului Învierii a fost săvârşită pe un podium special amenajat în curtea sfântului lăcaş. Oamenii au asistat apoi la Sfânta Liturghie.

Sărbătoarea Învierii Domnului a fost trăită într-un mod duhovnicesc de enoriaşii din cele 98 de parohii ale Protopopiatului Bârlad. „Urmând rânduiala sfântă de proclamare a Învierii Domnului, peste 600 de credincioşi s-au adunat în faţa Bisericii «Sfântul Ilie» din Bârlad, aşteptând cu emoţie sfântă primirea celei mai aşteptate veşti că Hristos a înviat“, a spus pr. paroh Vasile Lăiu, care este şi protopop al Protopopiatului Bârlad.


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 447

Id: 21349

Data: Apr 18, 2012

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar