Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezidat joi Sinaxa Monahală din Arhiepiscopia Bucureștilor. Au avut loc prezentări despre cimitirele mănăstirești și s-a discutat despre necesitatea construirii de noi cimitire, precum și de case de oaspeți pe lângă așezămintele monahale din preajma Capitalei.
Întrunirea stareților și starețelor din eparhia Bucureștilor a început cu o slujbă de Te Deum oficiată în sala Europa Christiana de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
La ședința de lucru, a fost prezentat referatul „Personalități ale culturii românești care așteaptă învierea cea de obște în cimitirele mănăstirești din Arhiepiscopia Bucureștilor”, realizat de Arhim. Policarp Chițulescu, Consilier patriarhal, și a fost vizionat filmul documentar „Cimitirul Mănăstirii Cernica. Istorie și veșnicie”, realizat de Trinitas TV.
„Pomenirea celor adormiți întru Domnul și grija față de mormintele acestora exprimă credința în Înviere și viața veșnică și profunda convingere că viața este mai tare decât moartea”, a spus Arhim. Policarp Chițulescu în încheierea prezentării sale.
„În același timp, acestea reprezintă o datorie creștinească, un gest de recunoștință și de comuniune între generații. Privite din această perspectivă, au devenit din locuri care provocau spaimă, tristețe și apăsare sufletească, locuri de pelerinaj și de reculegere spirituală.”
Prezentarea și filmul au fost urmate de discuții în plen.
„E foarte important ca, după modelul Mănăstirii Cernica, la fiecare din aceste cimitire să fie un panou în care să fie indicate mormintele acestor personalități”, a spus Părintele Patriarh Daniel.
Astfel, a explicat Preafericirea Sa, elevii și reprezentanții instituțiilor culturale vor putea identifica mai ușor locurile de veci și se vor putea organiza mai simplu pomenirile pentru ei.
La sinaxă s-a discutat și despre lucrările de construcție aflate în desfășurare la mănăstiri sau necesare pe viitor. Pe lângă necesitatea construirii de case de oaspeți la mănăstirile din județul Ilfov, a fost identificată și nevoia de a construi cimitire pentru mireni în apropierea mănăstirilor.
Părintele Patriarh Daniel a arătat că multe personalități românești și mulți donatori ai sfintelor așezăminte își doresc un loc de odihnă în apropierea mănăstirilor, pentru că sunt liturghii zilnice și pomeniri mai multe.
Patriarhul Daniel a mai spus că este bine să fie pomeniți și menționați binefăcătorii, deoarece aceștia „au înțeles misiunea Bisericii și faptul că trebuie ajutată dacă vrem ca și ea să ajute în continuare poporul”.
„Sunt sponsori sau donatori care au făcut ceva pentru mănăstire și întreabă dacă pot fi înmormântați acolo. Și atunci se ține legătura cu familia lor, cu urmașii. E lucrare pastoral-misionară nu atât pentru morți, cât pentru cei care sunt aparținători familiei respective”, a precizat Părintele Patriarh Daniel.
În Arhiepiscopia Bucureștilor există nouă cimitire mănăstirești, multe adăpostind locuri de veci ale unor personalități marcante ale istoriei sau culturii românești.
De exemplu, la Mănăstirea Cernica odihnesc câțiva dintre cei implicați în realizarea Unirii Basarabiei cu România în 1918, iar la Mănăstirea Zamfira își dorm somnul de veci cinci membri ai familiei lui Nicolae Iorga.
În Arhiepiscopia Bucureștilor sunt 35 de mănăstiri și cinci schituri.
Vezi și:
Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 260
Id: 76414
Data: Mar 3, 2022
Imagine:
La biserica românească „Sf. și Dreptul Simeon și Sf. Prorociță Ana” din Pescara, Italia, au început lucrările de pictură.
Pictura în tehnica fresco este executată de pictorul bisericesc Sorin Efros, se precizează pe
Data: Mar 3, 2022
Părintele Ion Onea, Parohul din Niculițel, a vorbit joi dimineață la Radio Trinitas despre suferința despărțirii la care a fost martor în Vama Isaccea: „Zilele acestea au fost foarte emoționante pentru noi, cei de aici, pentru că am văzut disperare, am văzut emoții, am văzut .....
Data: Mar 3, 2022
Postul Mare, cea mai importantă perioadă de pregătire pentru Sărbătoarea Sfintelor Paşti, începe luni, 7 martie 2022.
Postul Păresimilor, aşa cum mai este cunoscut, este cel mai aspru şi mai lung dintre cele patru posturi mari din Biserica Ortodoxă.
La .....
Data: Mar 3, 2022
Centrul pentru activități after school „Sfântul Nicolae” din Deva, al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, are un nou program de funcţionare.
.....Data: Mar 3, 2022
Arhiepiscopia Tomisului a anunțat joi activitățile cu care eparhia contribuie la Luna pentru viață 2022: inaugurarea unui birou de consiliere pentru femeile în criză de sarcină, o campanie de donare de sânge și participarea la Marșul pentru viață 2022 de la Constanța.
.....Data: Mar 3, 2022
Episcopul Ignatie al Hușilor a acordat publicației online Syntopic un interviu pe tema secularizării. „Biserica, dacă nu își va uita vocația ei profetică, va avea un rol covârșitor în societate, .....
Data: Mar 3, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Pr Gheorghe Anitulesei - vamesul si fariseul 1
Pr Gheorghe Anitulesei - Intrarea Maicii Domnului in Biserica 1
Pr Gheorghe Anitulesei - vindecarea garbovei in sabat
Pr Gheorghe Anitulesei - Despre pacatul pruncuciderii 1
Pr Gheorghe Anitulesei - cu pr Antim despre Arsenie Boca
Pr Gheorghe Anitulesei - Despre pacatul pruncuciderii
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).