Manastirea Sfintii Trei Ierarhi din Iasi in sarbatoare

Manastirea „Sfintii Trei Ierarhi“ din Iasi, unul dintre cele mai vechi si mai frumoase lacasuri de cult ale spatiului ortodox, îsi cinsteste astazi ocrotitorii spirituali, Sfintii Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur, informeaza “Ziarul Lumina”.La aceasta zi de sarbatoare, alaturi de obstea manastirii se vor aduna stareti, starete, monahi si monahii, preoti si credinciosi din Arhiepiscopia Iasilor, dar si din alte zone ale Moldovei. „Asa cum este obiceiul, programul hramului a început de ieri, la slujba Privegherii fiind alaturi de noi si Înaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Teofan, si va continua astazi cu slujba Ceasurilor, Acatistul Sfintilor Trei Ierarhi si Sfânta Liturghie. Ca în fiecare an, suntem bucurosi sa petrecem aceasta sarbatoare alaturi de marea familie a credinciosilor, monahi, preoti si mireni, care ne-au fost aproape, care ne-au sprijinit sau ne-au calcat pragul pentru a cauta sprijin si pe care îi asteptam cu mare drag si astazi, alaturi de obstea manastirii noastre“, a spus parintele arhimandrit Nichifor Horia, staretul Manastirii „Sfintii Trei Ierarhi“ si exarh administrativ al manastirilor din Arhiepiscopia Iasilor.

Martor al unor importante evenimente religioase, istorice si culturale

Biserica „Sfintii Trei Ierarhi“ din Iasi este nu doar una dintre cele mai vechi si mai frumoase biserici ale spatiului ortodox, dar si un lacas care, de-a lungul celor aproape patru secole de existenta, a fost martor al unor importante evenimente religioase, istorice si culturale ce au depasit, nu de putine ori, granitele spatiului românesc.Ridicata de voievodul Vasile Lupu între anii 1637 si 1639, biserica manastirii a fost închinata, asa cum arata pisania în limba slavona care se mai pastreaza si astazi, „Sfintilor Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur“ si sfintita de vrednicul de pomenire mitropolit Varlaam al Moldovei la data de 6 mai 1639. Doi ani mai târziu, pe 13 iunie 1641, aici au fost asezate moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, aflate în prezent în Catedrala mitropolitana din Iasi, iar în nisa ce a adapostit odinioara sfintele moaste se afla acum racla cu moastele Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, primite în dar de voievodul Vasile Lupu la 1650.În 1642, Manastirea „Trei Ierarhi“ gazduia Sinodul care a adoptat celebra Marturisire de credinta ortodoxa a mitropolitului Petru Movila, iar în 1645, în biserica manastirii era uns patriarhul Paisie al Ierusalimului.În acelasi timp, colegiul lui Vasile Lupu, temelia viitoarei Academii Vasiliene, si tiparnita instalata aici (1840 - prima tiparnita din Moldova), în care se imprima „Cazania româneasca“ a mitropolitului Varlaam, masivul sau tratat despre cele Şapte Taine ale Bisericii, Raspunsul la Catehismul calvinesc, precum si Pravila lui Vasile Lupu, prima antologie de legi a Moldovei, sunt dimensiuni care adauga Bisericii „Sfintii Trei Ierarhi“, pe lânga numele de „manastire a patriarhilor“, pe acela de „manastire a dascalilor“.De mentionat ca, odata cu zidirea bisericii, a fost construita si trapeza manastirii, cunoscuta astazi sub numele de „Sala Gotica“. În aceasta sala a fost ospatat tarul Rusiei, Petru cel Mare, cu prilejul vizitei pe care a facut-o la Iasi în anul 1711, si tot de aici a fost dat, în anul 1821, prin vocea lui Alexandru Ipsilanti, semnalul de eliberare a Greciei de sub jugul otoman.

Lacasul a renascut sub domnia regelui Carol I

Jefuit si ars, de-a lungul secolelor, de navalitori, zguduit de mari cutremure (1711, 1781, 1795, 1802), sfântul lacas laudat odinioara pentru frumusetea de nedescris va astepta ridicarea din umilinta pâna dupa Razboiul de Independenta (1877). Ample lucrari de restaurare se vor efectua între anii 1882 si 1898, resfintirea bisericii având loc în 1904, sub domnia regelui Carol I.Dupa ce, în timpul regimului comunist, manastirea a functionat ca muzeu, asezamântul a fost redeschis în anul 1990, la initiativa Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, iar patru ani mai târziu a fost reactivata ca manastire pentru calugari, cu viata de obste si slujbe zilnice.

Un amplu proces de restaurare

La scurt timp dupa reactivare, Manastirea „Sfintii Trei Ierarhi“ a intrat, pentru a doua oara în istoria sa, într-un amplu proces de reabilitare si restaurare, ce avea sa îndeparteze urmele nepasarii si ale trecerii anilor, punând din nou în valoare inconfundabila arhitectura a ctitoriei lui Vasile Lupu. „La începutul anilor â90, în urma expertizelor efectuate, s-a constatat ca peretii prezentau fisuri serioase, iar turlele bisericii riscau efectiv sa se darâme. Aceasta stare de degradare a fost accentuata si de infiltratiile de apa, care afectau stabilitatea edificiului, astfel ca procesul de reabilitare a început cu ample lucrari de drenaj a pânzei freatice din zona. S-a trecut apoi la armarea peretilor în întregime, urmarindu-se a se pastra neatinsa fatada exterioara si, pe cât posibil, pictura interioara, unde s-au facut gauri de dimensiuni foarte mici si s-a injectat beton. Au fost lucrari laborioase, de o mare complexitate, încheiate prin curatirea sculpturii exterioare a peretilor si hidrofugarea broderiei de piatra, procedura menita sa o protejeze de intemperii. În prezent, sunt în derulare lucrarile la pictura interioara, pe care am reusit sa le protejam si cu ajutorul unei instalatii moderne de climatizare, si speram ca, pâna la urmatoarea sarbatoare a hramului, sa putem reda în cele mai bune conditii, nu doar Iasiului, ci culturii si spiritualitatii românesti acest sfânt lacas, în care frumusetea artistica se împlineste cu bucuria netrecatoare a rugaciunii“, a spus arhim. Nichifor Horia.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 415

Id: 37790

Data: Jan 30, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Evanghelia zilei